Maaliskuu 19., 20., 21.

Maaliskuun 19. päivä on Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä

Minna Canthin kuva

Minna Canth (tuolloin Johnson) noin seitsemäntoistavuotiaana
Kuva: Museovirasto

Minna Canth ja tasa-arvo saivat vakiintuneen liputuspäivänsä vuonna 2007.

Kirjailija Minna Canth (1844–1897) tunnetaan epäkohtien esiintuojana ja aikansa yhteiskunnallisena vaikuttajana, joka oli naisten ja vähäosaisten asialla.

Tässä Minna kahdessa minuutissa https://areena.yle.fi/1-3364792

Tässä Meeri Koutaniemi ja Ei hymyilytä -kampanja vuonna 2020   kuvassa Meeri Koutaniemi     

Maaliskuun 20. päivä on kansainvälinen maailman tarinankerrontapäivä.

Ruotsissa vietettiin ensimmäistä Alla berättares dagia 1990-luvun alussa. Sieltä teemapäivä levisi muihinkin Pohjoismaihin ja Suomessa päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002.

Tänään maailman tarinankerrontapäivään osallistuu kymmeniä maita. Tarinoita on kaikkialla; kirjoissa, elokuvissa ja myyteissä, arkkitehtuurissa, taiteessa ja kulttuureissa.

Kerro lapsen kanssa tarinoita ja tartu lapsen kanssa pieniin tarinahetkiin, kuuntele toisten tarinoita ja kerro niitä eteenpäin, anna lapsen kertoa tarinaa omin sanoin.

Kerro lapselle lapsen oma tarina.

https://papunet.net/pelit/ladattavat-tarinat

Maaliskuun 21. päivä on Maailman metsien päivä.

Vuonna 2013 ensimmäistä kertaa vietettiin Maailman metsäpäivää.

Metsä tarjoaa meille ruokaa, energiaa, toimeentuloa ja on suomalaisille erottamaton osa mielenlaatuamme. Metsässä saa kokea olevansa rauhassa ja yhteydessä luontoon. Samalla metsät tuottavat myös hiljaista mutta elintärkeää hyötyä elinympäristöömme suojelemalla maaperää ja puhdistamalla ilmastoamme.

https://www.un.org/en/observances/forests-and-trees-day

YK:n yleiskokouksen julistuksen myötä luotu Maailman metsäpäivä on erinomainen hetki juhlia ja nauttia metsän olemassaolosta esimerkiksi istuttamalla pienen puunalun. Koko maalis- ja huhtikuu ovat yhtä hyvää aikaa kylvöpuuhille. Niihin aikoihin männytkin kylvävät luonnossa siemenensä, kun kevätaurinko ja ahava kuivattavat kävyt ja ne rapsahtelevat auki puiden oksilla.

kuva kylvöpuuhista

Kuvat: Annamari Heikkinen ja Anne Turunen

Mäntymetsää viilipurkeissa

Jokainen lapsi saa viisi siementä ja kasvattaa niistä viilipurkissa ikkunalla sirkkataimia. Kevätjuhlan aikaan hennot puunalut voi istuttaa kotipihalle tai mökille tai muuhun sopivaan paikkaan.

Päivitetty 5.5.2020