Ramadan Kareem! Hyvää Ramadania!

Kuu13.huhtikuuta alkoi monelle muslimille tärkeä ja rakas ramadanin kuukausi. Ramadan kuukausi on islamilaisessa hijra-kalenterissa 9.kuukausi.  Hijra- kuukalenterissa on 12 kuukautta, mutta vain 354 päivää, mikä vaikuttaa juhlan ajankohdan vaihteluun länsimaisessa kalenterissamme. Ramadan on muslimeille vuoden tärkein juhla-aika, sillä muslimit uskovat, että ramadanin aikaan profeetta Muhammed sai ensimmäiset ilmestykset koraanista.

Ramadanin kuukauteen liittyy rukoilemisen ja hiljentymisen lisäksi paastoaminen (saum), joka on yksi islaminuskon peruspilareista. Paastoaminen on kuitenkin henkilökohtainen päätös, johon vaikuttaa mm. ikä ja terveydentila. Paastoamisen tarkoituksena on opetella empatiaa sekä mielitekojen hallintaa. Tuolloin autetaan myös huono-osaisia. Paaston aikaan ruokaa ja juomaa saa nauttia vain auringon laskun ja nousun välisenä aikana. Tätä hetkeä kutsutaan Iftar-ateriaksi.

Ramadan päättyy kolmipäiväiseen Id al- Fitr -juhlaan. Albanian- ja turkinkieliset tuntevat juhlan nimellä Bajram. Juhlaan kuuluu maittava ruoka, ystävät ja hauskanpito. Juhlan aikana annetaan myös lahjoja.

Varhaiskasvatuksessa otamme huomioon perheiden moninaisuuden ja kunnioitamme perheiden kulttuurisia tapoja. Hyvää Ramadania! Ramadan Kareem!

Päivitetty 14.4.2021