Rakennusvalvonta

Puiden kaataminen


Hyvinkään rakennusvalvonta avaa takaisinsoittopalvelun henkilökunnan tavoitettavuuden parantamiseksi 14.10.2020.

Takaisinsoittopalvelun numero on p. 019 459 2021.

Takaisinsoittopalvelun myötä henkilökunnan aiemmat suorat puhelinnumerot eivät enää ole käytössä, vaan puhelut ohjataan palvelun valikoiden kautta asiaa käsittelevän henkilön soittolistalle. Palvelu ilmoittaa asiakkaalle takaisinsoiton ajankohdan. Palvelu on auki arkisin kello 7.00-17.00 ja henkilökunta käsittelee niitä omien palveluun määriteltyjen soittoaikojen puitteissa.

Soitamme sinulle takaisin numerosta 019 459 2021


Rakentamiseen liittyvää viranomaisneuvontaa annetaan ensisijaisesti sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta. ​Lupapiste.fi -palvelua voi käyttää kaikkiin rakentamisen liittyvissä kysymyksissä jo ennen rakennushankkeen aloittamista. Neuvontapalvelu ohjaa luvantarvitsijaa hakemaan rakennushankkeen sijainnin kartalta ja kuvaamaan lupa-asian yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Lupapiste.fi neuvontapalveluun voi liittää luonnoksia, suunnitelmia ja valokuvia selventämään asiaa. Laadukkaat ja oikeat tiedot sisältävät pyynnöt helpottavat myös vastaanottavaa viranomaista asian käsittelyssä. Palvelun kautta sähköisesti asioiva asiakas saa henkilökohtaista palvelua asiasta vastaavalta viranhaltijalta.


Suunnitteletko uuden rakennuksen rakentamista, vanhan korjaamista, laajentamista tai rakennuksen purkamista? Minkälaisen luvan rakennuskohteesi tarvitsee? Koska ja missä rakennushankkeissa naapuria tulee kuulla?

Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa sinua kaikissa rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä sähköisen Lupapiste.fi -palvelun kautta. Palvelun neuvontapyynnön kautta voit kysyä myös ennakkoneuvoja lupa-asioihin liittyen.

Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa rakentamista ja kaavojen noudattamista maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyllä tavalla.

Rakennusvalvonta valvoo myös osaltaan rakennetun ympäristön ja rakennusten kunnossapitoa ja hoitoa sekä toimii rakennuslupaviranomaisena.

TIEDOTTEITA

Koronaviruksen (covid-19) aiheuttaman tilanteen ja Suomessa vallitsevien poikkeusolojen vuoksi:

- rakennusvalvonnan henkilökunta toimii toistaiseksi etänä. Tänä aika palvelemme Lupapisteessä, puhelimitse, sähköpostitse sekä etäkokouksina (Teams ja Skype).

- katselmukset; menettelytavat sovitaan tapauskohtaisesti kohdetta hoitavan rakennustarkastajan kanssa.

- kaikki aloituskokoukset pidetään verkkokokouksina (Teams/Skype).

- mikäli kunta kuulee naapurit, suoritetaan se kirjeiden sijaan lehtikuulutuksena.

- lupapäätöspäivä on keskiviikko.

- rakennuspiirustustilaukset tehdään Lupapiste Kaupasta. Poikkeustilanne saattaa aiheuttaa viivästystä aineiston toimittamisessa myyntipalveluun. Ajalla 6.7.2020 – 3.8.2020 ei aineistopyyntöjä käsitellä, eikä toimiteta Lupapistekauppaan.


Rakennustarkastajien puhelinaika ma-to klo 13-14.
Rakennustarkastajien puhelinaika parillisten viikkojen pe 13-14 poistui 1.1.2019 alkaen.


Energiakaivojen kieltäminen pohjavesialueilla ja Päijännetunnelin vaikutusalueella

Ympäristölautakunnan päätös 26.09.2019 § 58


Hyvinkäällä on otettu 19.3.2018 käyttöön Lupapiste kauppa, mistä voi ostaa dokumentteja suoraan Hyvinkään rakennusvalvonnan arkistosta sähköisesti ja ladata ostetut tiedostot heti omaan käyttöösi.

Kaupassa on myös aineistopyyntö, jollei dokumentteja löydy.
Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupasta.

Kaupan osoite on https://kauppa.lupapiste.fi

Rakennusvalvonta on muuttanut kaupungintalolle os. Kankurinkatu 4-6. Ovi K2.

 

 • Kartta ovista löytyy täältä
 • Neuvonta:

  Rakentamisen neuvonta hoidetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta, sähköpostikyselyt kuuluvat menneeseen aikaan kuten paperihakemuksetkin. Sähköpostilla lähetetyt neuvontapyynnöt saattavat jäädä huomioimatta tai ko. henkilö ei ole tavoitettavissa. Lupapisteessä vastaukset ovat kootusti osapuolten nähtävissä. Neuvontapyynnön voi helposti kääntää lupahakemukseksi, jos sitä tarvitaan. 

  ​Lupapiste.fi -palvelua voi käyttää kaikkiin rakentamisen liittyvissä kysymyksissä jo ennen rakennushankkeen aloittamista. Neuvontapalvelu ohjaa luvantarvitsijaa hakemaan rakennushankkeen sijainnin kartalta ja kuvaamaan lupa-asian yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Lupapiste.fi neuvontapalveluun voi liittää luonnoksia, suunnitelmia ja valokuvia selventämään asiaa. Laadukkaat ja oikeat tiedot sisältävät pyynnöt helpottavat myös vastaanottavaa viranomaista asian käsittelyssä. Palvelun kautta sähköisesti asioiva asiakas saa henkilökohtaista palvelua asiasta vastaavalta viranomaiselta. 

  Neuvontapalvelu on avoinna kaikille kuntalaisille rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä ja se on maksuton. Palveluun rekisteröidytään helposti pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 • Paikallavalettujen betonirakenteiden lujuuden varmistaminen
 • Lämpökaivoissa väärää lämmönsiirtonestettä

  Eräs yritys on myynyt useiden maalämpöjärjestelmien asentajille väärillä tiedoilla metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä etanolipohjaisen nesteen sijasta vuosina 2012–2015. Väärää nestettä on yli 1000 kiinteistön energiakaivoissa. Ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat laatineet ohjeet siitä, missä tapauksissa terveydelle ja ympäristölle haitallinen metanoli tulee vaihtaa vaarattomampaan lämmönsiirtonesteeseen tietyillä herkillä alueilla.

  Lue lisää

 

 • Muutoksia rakennusvalvonnan asiakaspalvelussa
  Lupien käsittelyajat ovat n. 2 kuukautta.
  Lupahakemuksen käsittely voi alkaa vasta sitten, kun se on kaikilta osin kunnossa.
  Kerralla oikein jätetty hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin puutteellinen, olipa kyseessä minkäkokoinen hanke tahansa.
  Ruuhkan purkamiseksi neuvontapyynnöt ja lupahakemukset pyydetään tekemään sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta.
 • Ruuhkautuneen lupakäsittelyn purkamiseksi, olemme siirtyneet seuraavanlaiseen menettelyyn 24.3.15. alkaen:
  -rakennustarkastajien puhelinaika ma-to klo 13-14, sekä parillisten viikkojen pe 13-14.
  -l
  vi-insinöörin puhelinaika ma-pe klo 8-9. (9.11.2015 alkaen)
  -p
  alvelusihteerin ja asuntosihteerin puhelinaika ma-pe klo 8.30-11.30. (13.6.2016 alkaen)
  -
  tapaamiset vain ajanvarauksella, ajanvaraus puhelinaikana palvelusihteerin kautta
  HUOM! Vastaajaan jätettyjä viestejä emme käsittele.

 

 • Erityissuunnitelmien leimaaminen

 • Erityissuunnitelmista KVV-suunnitelmat leimataan. Kvv-suunnittelija laittaa tiedon sähköpostiin juhani.taajoranta(at)hyvinkaa.fi Lupapisteeseen laittamistaan KVV-suunnitelmista. KVV-suunnitelmat esitellään ennen leimaamista KVV-suunnittelijan toimesta ajanvarauksella. Pienet kohteet soittamalla ja isot sovitaan tapauskohtaisesti. Hyvinkään Vedelle tulee lähettää leimattu KVV-asemapiirros paperisena mittakaavaan tulostettuna ja  KVV-laitteistoselvitys.

 • IV-, rakennesuunnitelma ei enää leimata eikä tarkisteta 1.12.2015 alkaen, ainoastaan otetaan vastaan.

 • Paperisena käsiteltyjen lupien suunnitelmat toimitetaan sähköisesti avaamalla lupapisteeseen asiointia varten kyseinen hanke. Rakennusvalvonta avaa hankeen ja osapuoli saa kutsun hankkeelle sähköpostilla. 
  Lupapisteessä myönnettyjen lupien osalta, erityissuunnitelmat toimitetaan vain sähköisesti.  

  Vaativien kohteiden rakennesuunnitelmat käydään läpi jatkossakin. Vaativissa kohteissa voidaan suunnittelijaa pyytää esittelemään suunnitelmat paikan päällä tai esim. Skypen välityksellä. 

  Vaativiksi kohteiksi erityissuunnitelmien puolella on seuraavaa linjaus:

  • henkilöturvallisuuden kannalta vaativat rakennukset, esim. kauppakeskukset

  • rakenteellisesti vaativat rakennukset, esim. uimahallit

  • yli 8-kerroksiset asuinrakennukset

  • teollisuusrakennukset joissa väestönsuoja

 • Vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus
  Erityisalan kokonaisuudesta vastaavana suunnittelija vakuuttaa, että suunnitelmat on laadittu säädösten mukaisesti ja ne on liitetty Lupapiste.fi palveluun rakennuslupaehtojen mukaisesti.
  Tätä varten suunnittelijat täyttävät ja lisäävät lomakkeet sivulta löytyvän vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus - lomakkeen ko. hankkeelle Lupapiste.fi palveluun.
 • Hyvinkään lupakäytäntöjen muuttuminen:
  Julkisivumuutokset ja lasitukset.

 • Lupaneuvonta ja lupien hakeminen Lupapiste.fi kautta.

 • Rakennuslupien hakeminen sähköisesti.
Päivitetty 17.11.2020