Rakennusvalvonta


Rakennusvalvonnassa on ruuhkaa

Rakentamisen kiihtyessä rakennusvalvonta on ruuhkautunut.

Toimet lisäresurssin saamiseksi on käynnistetty. Uusi rakennustarkastaja on aloittanut 1.9.2021. Hyvinkään ja Järvenpään rakennusvalvontojen yhteistyösopimuksen mukaisesti työkuormaa lupakäsittelyssä ja katselmuksissa jaetaan molempien kaupunkien viranhaltijoiden kesken. Pyrkimyksemme on palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.

Ruuhkan vuoksi asiakkaiden on kuitenkin syytä varautua pidentyviin lupakäsittelyaikoihin ja katselmusajankohtien saatavuuteen. Katselmuksissa pääpaino on aloituskokouksissa ja käyttöönottokatselmuksissa.


Puiden kaataminen
Uusi ohjeistus


Julkisivutoimikunta arvioi rakennuksen soveltumista ympäristöön.

MRL 117 § ja Rakennusjärjestys 5 §

Mikäli hankkeesi poikkeaa alueen kaavamääräyksistä tai rakennustapaohjeesta julkisivullisesti, tai sijaitsee kulttuuriympäristön hoitosuunnitelma -alueella, tai muutoin poikkeaa alueen rakennuksista (esim. puretaan vanha rakennus ja tehdään uusi ulkonäöllisesti erilainen, 50-luvulla rakennettujen sekaan), julkisivulliset asiat käsitellään julkisivutoimikunnassa.

Julkisivutoimikunta kokoontuu joka kolmas keskiviikko klo 15:00-16:00.
Aineisto pyydetään lisäämään lupapisteeseen viimeistään viikko ennen kokousta.

Kokouspäivä Viikko   Kokouspäivä Viikko
29.9.2021 39   12.1.2022 2
20.10.2021 42   2.2.2022 5
10.11.2021 45   23.2.2022 8
1.12.2021 48   16.3.2022 11
22.12.2021 51   6.4.2022 14
27.4.2022 17
18.5.2022 20
8.6.2022 23
29.6.2022 26


Hyvinkään rakennusvalvonnassa on käytössä takaisinsoittopalvelu
henkilökunnan tavoitettavuuden parantamiseksi.

Takaisinsoittopalvelun numero on p. 019 459 2021.

Takaisinsoittopalvelun myötä henkilökunnan aiemmat suorat puhelinnumerot eivät enää ole käytössä, vaan puhelut ohjataan palvelun valikoiden kautta asiaa käsittelevän henkilön soittolistalle. Palvelu ilmoittaa asiakkaalle takaisinsoiton ajankohdan. Palvelu on auki arkisin kello 7.00-17.00 ja henkilökunta käsittelee niitä omien palveluun määriteltyjen soittoaikojen puitteissa.

Soitamme sinulle takaisin numerosta 019 459 2021, tavoittelemme soittajaa enintään kaksi kertaa.


TIEDOTTEITA

Koronaviruksen (covid-19) aiheuttaman tilanteen ja Suomessa vallitsevien poikkeusolojen vuoksi:

- rakennusvalvonnan henkilökunta toimii toistaiseksi etänä. Tänä aika palvelemme Lupapisteessä, puhelimitse, sähköpostitse sekä etäkokouksina (Teams).

- katselmukset; menettelytavat sovitaan tapauskohtaisesti kohdetta hoitavan rakennustarkastajan kanssa.

- kaikki aloituskokoukset pidetään verkkokokouksina (Teams).

- mikäli kunta kuulee naapurit, suoritetaan se kirjeiden sijaan lehtikuulutuksena.

- lupapäätöspäivä on keskiviikko.

- rakennuspiirustustilaukset tehdään Lupapiste Kaupasta. Poikkeustilanne saattaa aiheuttaa viivästystä aineiston toimittamisessa myyntipalveluun.


Energiakaivojen kieltäminen pohjavesialueilla ja Päijännetunnelin vaikutusalueella

Ympäristölautakunnan päätös 26.09.2019 § 58


Mikäli tarvitset vanhoja suunnitelmia, niitä voi etsiä Lupapisteen kaupan kautta. Kaupasta voi ostaa dokumentteja suoraan Hyvinkään rakennusvalvonnan arkistosta sähköisesti ja ladata ostetut tiedostot heti omaan käyttöösi.

Kaupassa on myös aineistopyyntö, jollei dokumentteja löydy.
Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupasta.

Kaupan osoite on https://kauppa.lupapiste.fi


 • Neuvonta:

  Rakentamisen neuvonta hoidetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta, sähköpostikyselyt kuuluvat menneeseen aikaan kuten paperihakemuksetkin. Sähköpostilla lähetetyt neuvontapyynnöt saattavat jäädä huomioimatta tai ko. henkilö ei ole tavoitettavissa. Lupapisteessä vastaukset ovat kootusti osapuolten nähtävissä.

  Palvelua voi käyttää kaikkiin rakentamisen liittyvissä kysymyksissä jo ennen rakennushankkeen aloittamista. Palvelu ohjaa luvantarvitsijaa hakemaan rakennushankkeen sijainnin kartalta ja kuvaamaan lupa-asian yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Palveluun voi liittää luonnoksia, suunnitelmia ja valokuvia selventämään asiaa. Oikeat tiedot sisältävät pyynnöt helpottavat myös vastaanottavaa viranomaista asian käsittelyssä. Palvelun kautta sähköisesti asioiva asiakas saa henkilökohtaista palvelua asiasta vastaavalta viranomaiselta.

  Palvelun neuvontapyynnön kautta voit kysyä myös ennakkoneuvoja lupa-asioihin liittyen. Neuvontapyynnön voi helposti kääntää lupahakemukseksi, jos sitä tarvitaan.

  Lupapiste on avoinna kaikille kuntalaisille rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä ja se on maksuton. Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 • Lupien käsittelyajat ovat n. 2 kuukautta.
  Lupahakemuksen käsittely voi alkaa vasta sitten, kun se on kaikilta osin kunnossa.
  Kerralla oikein jätetty hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin puutteellinen, olipa kyseessä minkäkokoinen hanke tahansa.
  Ruuhkan purkamiseksi neuvontapyynnöt ja lupahakemukset pyydetään tekemään sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta.

Erityissuunnitelmien leimaaminen

 • Erityissuunnitelmista KVV-suunnitelmat leimataan. Kvv-suunnittelija laittaa tiedon sähköpostiin juhani.taajoranta(at)hyvinkaa.fi Lupapisteeseen laittamistaan KVV-suunnitelmista. KVV-suunnitelmat esitellään ennen leimaamista KVV-suunnittelijan toimesta ajanvarauksella. Pienet kohteet soittamalla ja isot sovitaan tapauskohtaisesti. Hyvinkään Vedelle tulee lähettää leimattu KVV-asemapiirros paperisena mittakaavaan tulostettuna ja  KVV-laitteistoselvitys.

 • IV-, rakennesuunnitelma ei enää leimata eikä tarkisteta 1.12.2015 alkaen, ainoastaan otetaan vastaan.

 • Paperisena käsiteltyjen lupien suunnitelmat toimitetaan sähköisesti avaamalla lupapisteeseen asiointia varten kyseinen hanke. Rakennusvalvonta avaa hankeen ja osapuoli saa kutsun hankkeelle sähköpostilla. 
  Lupapisteessä myönnettyjen lupien osalta, erityissuunnitelmat toimitetaan vain sähköisesti.  

  Vaativien kohteiden rakennesuunnitelmat käydään läpi jatkossakin. Vaativissa kohteissa voidaan suunnittelijaa pyytää esittelemään suunnitelmat paikan päällä tai esim. Skypen välityksellä. 

  Vaativiksi kohteiksi erityissuunnitelmien puolella on seuraavaa linjaus:

  • henkilöturvallisuuden kannalta vaativat rakennukset, esim. kauppakeskukset

  • rakenteellisesti vaativat rakennukset, esim. uimahallit

  • yli 8-kerroksiset asuinrakennukset

  • teollisuusrakennukset joissa väestönsuoja

 • Vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus
  Erityisalan kokonaisuudesta vastaavana suunnittelija vakuuttaa, että suunnitelmat on laadittu säädösten mukaisesti ja ne on liitetty Lupapiste.fi palveluun rakennuslupaehtojen mukaisesti.
  Tätä varten suunnittelijat täyttävät ja lisäävät lomakkeet sivulta löytyvän vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus - lomakkeen ko. hankkeelle Lupapiste.fi palveluun.

  Rakennuslupien hakeminen sähköisesti.
Päivitetty 18.10.2021