RakennusvalvontaJulkisivutoimikunta arvioi rakennuksen soveltumista ympäristöön.

MRL 117 § ja Rakennusjärjestys 5 §

Mikäli hankkeesi poikkeaa alueen kaavamääräyksistä tai rakennustapaohjeesta julkisivullisesti, tai sijaitsee kulttuuriympäristön hoitosuunnitelma -alueella, tai muutoin poikkeaa alueen rakennuksista (esim. puretaan vanha rakennus ja tehdään uusi ulkonäöllisesti erilainen, 50-luvulla rakennettujen sekaan), julkisivulliset asiat käsitellään julkisivutoimikunnassa.

Julkisivutoimikunta kokoontuu joka kolmas keskiviikko (2.5.2024 torstaina, alustava) klo 15:00-15:45.
Aineisto pyydetään lisäämään lupapisteeseen viimeistään viikko ennen kokousta.

Viikko  Pvm. Viikko  Pvm.
3 17.1.2024 27 3.7.2024
6 7.2.2024 30 24.7.2024
9 28.2.2024 33 14.8.2024
12 20.3.2024 36 4.9.2024
15 10.4.2024 39 25.9.2024
18 2.5.2024
(alustava)
42 16.10.2024
21 22.5.2024 45 6.11.2024
24 12.6.2024 48 27.11.2024
51 18.12.2024


Hyvinkään rakennusvalvonnassa on käytössä takaisinsoittopalvelu
henkilökunnan tavoitettavuuden parantamiseksi.

Sähköpostitse tulleita soittopyyntöjä emme ota vastaan.

Takaisinsoittopalvelun numero on p. 019 459 2021.

Takaisinsoittopalvelun myötä henkilökunnan aiemmat suorat puhelinnumerot eivät enää ole käytössä, vaan puhelut ohjataan palvelun valikoiden kautta asiaa käsittelevän henkilön soittolistalle. Palvelu ilmoittaa asiakkaalle takaisinsoiton ajankohdan. Palvelu on auki arkisin kello 7.00-17.00 ja henkilökunta käsittelee niitä omien palveluun määriteltyjen soittoaikojen puitteissa.

Soitamme sinulle takaisin numerosta 019 459 2021, tavoittelemme soittajaa enintään kaksi kertaa.

Valikko on 5 tasoinen

1= yleinen neuvonta, rakennusvalvonta
2= lupa asiat

3= rakennusaikaiset asiat
4= LVI tekniset asiat
5= asuntoasiat

Tarkemmat tiedot valikoista ja henkilöiden tehtävistä löytyy  yhteystiedotsivulta, Yhteystietosivulle tästä


TIEDOTTEITA

1.7.24 lähtien kohteen RVV- ja RIV-katselmukset suoritetaan toistaiseksi vastuullisen suunnittelijan ja -työnjohtajan toimesta.

Rakennustarkastaja katsoo oman katselmuksensa yhteydessä, että tekniset tarkastukset on tehty ja toteutukset on suunnittelijan toimesta todettu suunnitelmien mukaisiksi. Erityisalojen työnjohtajien tulee olla katselmuksella mukana, jollei rakennustarkastajan kanssa ole muuta sovittu.

Kaikki tarkastuksiin liittyvät muistiot ja pöytäkirjat tulee liittää Lupapisteeseen ennen katselmusta ja merkitä sähköiseen tarkastusasiakirjaan.


Energiakaivojen kieltäminen pohjavesialueilla ja Päijännetunnelin vaikutusalueella

Ympäristölautakunnan päätös 26.09.2019 § 58


Mikäli tarvitset vanhoja suunnitelmia, niitä voi etsiä Lupapisteen kaupan kautta. Kaupasta voi ostaa dokumentteja suoraan Hyvinkään rakennusvalvonnan arkistosta sähköisesti ja ladata ostetut tiedostot heti omaan käyttöösi.

Kaupassa on myös aineistopyyntö, jollei dokumentteja löydy.
Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupasta.

Kaupan osoite on https://kauppa.lupapiste.fi


 • Neuvonta:

  Rakentamisen neuvonta hoidetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta, sähköpostikyselyt kuuluvat menneeseen aikaan kuten paperihakemuksetkin. Sähköpostilla lähetetyt neuvontapyynnöt saattavat jäädä huomioimatta tai ko. henkilö ei ole tavoitettavissa. Lupapisteessä vastaukset ovat kootusti osapuolten nähtävissä.

  Palvelua voi käyttää kaikkiin rakentamisen liittyvissä kysymyksissä jo ennen rakennushankkeen aloittamista. Palvelu ohjaa luvantarvitsijaa hakemaan rakennushankkeen sijainnin kartalta ja kuvaamaan lupa-asian yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Palveluun voi liittää luonnoksia, suunnitelmia ja valokuvia selventämään asiaa. Oikeat tiedot sisältävät pyynnöt helpottavat myös vastaanottavaa viranomaista asian käsittelyssä. Palvelun kautta sähköisesti asioiva asiakas saa henkilökohtaista palvelua asiasta vastaavalta viranomaiselta.

  Palvelun neuvontapyynnön kautta voit kysyä myös ennakkoneuvoja lupa-asioihin liittyen. Neuvontapyynnön voi helposti kääntää lupahakemukseksi, jos sitä tarvitaan.

  Lupapiste on avoinna kaikille kuntalaisille rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä ja se on maksuton. Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 • Lupien käsittelyaika on aina tapauskohtaista, suurin osa käsitellään 3–4 viikon sisällä, käsittelyaikaan voi vaikuttaa:
  • Kun täytät hakemuksen huolellisesti ja liität hakemukseen kaikki vaaditut liitteet. Jos mielestäsi liite ei ole tarpeen pyydä sen poistoa lupapisteen viestit osiossa.
  • Oman hakemuksen tilannetta ei kannata verrata muihin, koska käsittelyaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon selvittämistä hakemus vaatii.
  • Käsittelyaika voi olla pidempi, jos
   • sinulta joudutaan pyytämään lisäselvityksiä
   • hakemuksesi on puutteellinen
   • olet pyytänyt luvan edellytyksistä poikkeamista
   • mahdollisten lausunnonantajien vastausaika ja niiden lisäpyynnöt
   • kun kunta kuulee naapurit, kuulemisaika on 2 viikkoa, kirjeet lähetetään vasta kun suunnitelmat ovat kuultavissa.
 • Lupahakemuksen käsittely voi alkaa vasta sitten, kun se on kaikilta osin kunnossa.
  Kerralla oikein jätetty hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin puutteellinen, olipa kyseessä minkäkokoinen hanke tahansa.
 • Neuvontapyynnöt ja lupahakemukset tehdään sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta

Erityissuunnitelmien leimaaminen

 • Erityissuunnitelmista RVV- ja RIV-suunnitelmat leimataan. Suunnittelija laittaa tiedon sähköpostiin juhani.taajoranta(at)hyvinkaa.fi Lupapisteeseen laittamistaan suunnitelmista. Suunnitelmat esitellään ennen leimaamista suunnittelijan toimesta ajanvarauksella. Pienet kohteet soittamalla ja isot sovitaan tapauskohtaisesti.

 • Paperisena käsiteltyjen lupien suunnitelmat toimitetaan sähköisesti avaamalla lupapisteeseen asiointia varten kyseinen hanke. Rakennusvalvonta avaa hankeen ja osapuoli saa kutsun hankkeelle sähköpostilla. 

  Lupapisteessä myönnettyjen lupien osalta, erityissuunnitelmat toimitetaan vain sähköisesti.  

  Vaativien kohteiden rakennesuunnitelmat käydään läpi jatkossakin. Vaativissa kohteissa voidaan suunnittelijaa pyytää esittelemään suunnitelmat paikan päällä tai esim. Skypen välityksellä. 

  Vaativiksi kohteiksi erityissuunnitelmien puolella on seuraavaa linjaus:

  • henkilöturvallisuuden kannalta vaativat rakennukset, esim. kauppakeskukset

  • rakenteellisesti vaativat rakennukset, esim. uimahallit

  • yli 8-kerroksiset asuinrakennukset

  • teollisuusrakennukset joissa väestönsuoja

 • Vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus
  Erityisalan kokonaisuudesta vastaavana suunnittelija vakuuttaa, että suunnitelmat on laadittu säädösten mukaisesti ja ne on liitetty Lupapiste.fi palveluun rakennuslupaehtojen mukaisesti.
  Tätä varten suunnittelijat täyttävät ja lisäävät lomakkeet sivulta löytyvän vastaavien erityissuunnittelijoiden vakuutus - lomakkeen ko. hankkeelle Lupapiste.fi palveluun.

  Rakennuslupien hakeminen sähköisesti.
Päivitetty 11.6.2024