Latureitit

Hyvinkään keskustan sijainti Salpausselän harjulla 95-135 m merenpinnan yläpuolella tarjoaa upeat puitteet talviurheilulle. Alue on ympäristöään lumisempi ja latuja kyetään kunnostamaan leutoinakin vuosina. Perttulan nurmien lumitykit ja veden jäähdytyslaitteisto mahdollistavat usean kuukauden mittaisen hiihtokauden surkeimpinakin lumitalvina.

Hyvinkäällä on pitkät perinteet talviurheilun ja –liikunnan saralla. Sveitsinpuisto, Erkylänlukot ja Paukunharju ovat nähneet ”kupeillaan” jos jonkintasoisia hiihtäjä ja hyppääjiä jo vuosikymmenien ajan.

Nykyään Hyvinkäällä on hoidettuja latuja yhteensä lähes 70 km, joista valaistuja on yli kolmasosa. Latuverkosto kiertää kaupungin ympäri muodostaen viisi hiihtoaluetta omine lenkkeineen. Näitä alueita linkittää kuusi yhdyslatua, joten vaihtelevia hiihtoretkiä tai hikilenkkejä on suunniteltavissa vaikka viikon jokaiselle päivälle. Läntisintä yhdyslatua lukuun ottamatta muut reitit toimivat lumettomina vuodenaikoina ulkoiluväylinä.

Painettuja latukarttoja on saatavissa kaupungin infopisteestä, kirjastosta, uimalasta ja taidemuseosta sekä tulostettava kartta löytyy linkistä latureitit. Ajantasainen tieto latujen kunnosta löytyy osoitteesta: https://hyvinkaa.fluentprogress.fi/outdoors. Latuetiketin löydät TÄMÄN linkin kautta.

Valtaosa laduista sijaitsee taajamassa tai aivan sen lähialueella ja lisäksi latuverkoston liityntäpysäköintipaikkoja on lähes 20 ympäri kaupunkia, joten siirtyminen reiteille ei vaadi pitkiä taipaleita.

Pitkien hiihtojen harrastajat voivat kiertää koko kaupungin yhtenä lenkkinä. Mittaa tällä ”Tour de Hyvinge –reitillä” on joko n. 22 tai 29 km riippuen siitä, hiihtääkö Lehtolan lenkin vai ei. Hyvinkään ympäri hiihdettävän reitin kartan löydät Teemakartat sivulta

Näiden keskustaajaman ympäristölatujen lisäksi Hyvinkäällä on erinomaiset hiihtomahdollisuudet Sääksjärven-Märkiönlammen alueella. Latujen ylläpidosta vastaa Nurmijärven kunta. Infoa ja kartat löytyvät täältä. 

Latusäännöt

VALITSE OIKEIN LATUSI

Ota huomioon kuntosi ja taitosi

Tarkista latujen kunto latuinfosta

LATU ON YHTEINEN

Ota huomioon muut ladunkäyttäjät

Älä luistele perinteisen ladulla

NOUDATA MERKITTYÄ HIIHTOSUUNTAA

  • Latureiteillä on oikeanpuoleinen liikenne
  • Ohita vasemmalta

HARRASTEHIIHDOSSA EI OLE LADUNANTOVELVOLLISUUTTA

Nopeampi väistää hitaampaa

Sopu antaa sijaa

ÄLÄ PYSÄHDY LADULLE

Pidä tauot latu-uran reunassa

Jos kaadut, nouse reippaasti ylös ja väistä sivuun

MUISTATHAN LASKUISSA

Varo takaa tulevaa

Varaudu pysähtymään tai väistämään hitaampia

VARO AJOTEITÄ JA RISTEÄVIÄ VÄYLIÄ

Älä ylitä teitä sukset jalassa

Auratuilla väylillä saattaa olla hiekkaa

LADUT OVAT VAIN HIIHTÄMISTÄ VARTEN

Kävely ja pyöräily laduilla on kiellettyä

Koirien ulkoiluttaminen laduilla on kiellettyä

 

Hiihtäjiä ladulla

Päivitetty 12.4.2023