Kaupunkiviljely

Hyvinkään kaupunki tarjoaa kaupunkilaisille erilaisia mahdollisuuksia oman ruoan tuottamiseen kaupunkiviljelyn keinoin laatikko- ja palstaviljelynä. 

Tässä kuvassa kaupunkilaatikkoviljelyä

Yli puolet maapallon väestöstä asuu kaupungeissa ja kaupungistuminen näyttää edelleen jatkuvan. Etääntyminen ruoan tuotannosta on lisännyt ihmisten innostusta lähiruoan tuottamiseen. Myös kuljetusten aiheuttamat päästöt, huoli ruoan puhtaudesta sekä ruoan terveellisyyteen liittyvät tekijät ovat lisänneet kiinnostusta lähiruokaan. Kaupunkiviljely ei ole uusi asia, kaupungeissa on viljelty kautta aikojen. Viime vuosisadan lopulla siihen kiinnitettiin vähemmän huomiota. Siirtolapuutarhat, palsta-aktiivit, Martat, puutarhayhdistykset sekä sitkeät kotipuutarhurit jaksoivat pitää kaupunkiviljelykulttuuria yllä, vaikkei se ollut erityisen trendikästä.  

Hieman alle kymmenen vuotta sitten ns. sissiviljely rantautui Helsinkiin ja siitä uutisoitiin laajasti. Hyötykasviviljely lähti taas uuteen nousuun. 

Kestävän kehityksen ja ruoan puhtauden lisäksi kaupunkiviljely tarjoaa tieteellisestikin todistettuja hyötyjä, kuten kasvien, vihreyden ja mullan hyvää tekeviä vaikutuksia. Kaupunkiviljelyn on todettu edistävän henkistä sekä fyysistä hyvinvointiamme ja vahvistavan immuunijärjestelmäämme. Tutkimukset ovat osoittaneet, että puutarhatöissä altistutaan maaperäbakteereille, jotka kohentavat vastustuskykyä ja ehkäisevät autoimmuunitulehduksia. Fyysinen puutarhatyö myös kohottaa mielialaa, vähentää ahdistusta ja parantaa oppimista.

Kaupunkiviljelyn positiivisiin vaikutuksiin voidaan laskea myös yhteisöllisyys ja sosiaalisuus. Puutarhatyöt lisäävät mielihyvää ja auttavat ihmisiä solmimaa sosiaalisia suhteita. Kaupunkiviljely edistää etenkin yksinäisten tai yksinelävien ihmisten sosiaalisuutta, lisää elämänlaatua ja vähentää yksinäisyyttä. Puutarhakasvien seuraaminen motivoi ja kohentaa mieltä etenkin sellaisilla henkilöillä, jotka eivät näe työssään tuloksia selvästi tai ovat työttömiä. Vaikuttaa siltä, että yhdessä tekemisen arvostus on jälleen palaamassa länsimaihin.

Hyötykasvien viljely lisää siis monella tapaa hyvinvointiamme - kasvisruoan hyötyjä unohtamatta. Kasvisruoan kuidut, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet auttavat painonhallinnassa ja tarjoavat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Kasvisten runsas syönti ehkäisee useita eri sairauksia, laskee verenpainetta ja kolesterolia sekä parantaa yleistä vireystilaa ja puolustuskykyä tartuntatauteja vastaan.

Kaupunkiviljelyä voi Hyvinkäälläkin toteuttaa erilaisissa muodoissa:

  • Ikkuna-parveke- terssikasvatus (ruukut, laatikot, pussit)
  • Pientalojen – ja kerrostalojen pihaviljelmät (kasvihuone, avomaa, laatikot, ruukut, pussit)
  • Kattojen- ja seinien hyödyntäminen (tarvitaan rakennepiirustukset ja kantavuuslaskelmat)
  • Kaupungin maalle voi hakea kesäksi viljelylaatikkoa
  • Siirtolapuutarhayhdistyksen viljelypalsta tai siirtolapuutarhatontti
  • Puistojen ja lähimetsien sadon hyödyntäminen (esim. omenapuukujan omenat) ja villivihannekset
Päivitetty 24.7.2019 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Lähetä e-kortti

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*

f.  019 459 4612
kirjaamo@hyvinkaa.fi

tekniikka@hyvinkaa.fi
ymparisto@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet: 
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

 

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ