Kulttuuripolku

Kulttuuripolku on kulttuurilaitosten ja perusopetuksen yhdessä suunnittelema opiskelukokonaisuus, jonka tavoitteena on tutustuttaa kaikki esi- ja peruskoululaiset paikalliseen kulttuuriin ja kulttuurihistoriaan.

Kulttuuripolun lähtökohtana ovat kasvatuksen ja opetuksen yleiset tavoitteet, kulttuuriperinnön siirtäminen ja kehittäminen sekä yleissivistävien tietojen ja taitojen opettaminen. Se perustuu opetussuunnitelman toteuttamiseen ja tekee esiopetuksen ja koulujen kulttuurikasvatustyöstä tavoitteellista ja auttaa nivomaan yhteen eri oppiaineita. Vierailukäyntien oppisisällöt on suunniteltu tukemaan kyseessä olevan luokkatason opetussuunnitelman mukaista opetusta. Samalla se takaa kaikille oppilaille samat osallistumisen mahdollisuudet. Kulttuuripolun tarkoituksena on ammattimaisesti tuotetun kulttuuri- ja taidetarjonnan tuominen osaksi perusopetusta.

Opettaja vie ryhmänsä opintovierailulle kunnan taide- ja kulttuurilaitoksiin Kulttuuripolun nettisivuilta löytyvän ohjelman mukaisesti. Luokassa käydään läpi laajentaen ja syventäen vierailun oppisisältöä ennen vierailua tai sen jälkeen. Opettaja voi myös saada opintovierailun tuottajalta materiaalia opetuksensa tueksi.

TAVOITTEET

  1. Opetussuunnitelman toteutuminen
  2. Kulttuuritarjonnan tasa-arvoinen tarjonta kaikille esi- ja peruskoululaisille
  3. Tapakasvatus
  4. Kasvaminen kulttuurin ymmärtämiseen ja arvostamiseen
  5. Tutustuminen eri kulttuurin ja taiteen aloihin
  6. Elinikäisen kulttuurisuhteen luominen kulttuuripolun avulla
  7. Tutustuminen paikallisiin kulttuurilaitoksiin
  8. Kulttuurielämykset koululaisten luovuuden, hyvinvoinnin ja terveyden tukena

Yhteistyöhön on valmiina myös Hyvinkään Karjalaseura, joka esittelee maksutta museotoimintaa sekä tulee kouluille mm. leipomaan oppilaiden kanssa piirakoita.

Hyvinkään Matkailuoppaat tarjoavat opastettuja kierroksia kaupunkialueella sekä maksuttomat kuvaesitykset Hyvinkään 101 helmeä ja Parantolan tarina.

Lisätietoja suoraan Karjalaseuralta sekä Hyvinkään Matkailuoppailta.


Kulttuuripolku-tietoa vanhemmille 

Kulttuuripolku kuuluu esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja oppilas kulkee tätä polkua pitkin koko kouluajan esiopetuksesta ysiluokkaan saakka. Vierailut tapahtuvat koulupäivien aikana ja syys- ja kevätlukukaudella tapahtuvien vierailujen oppisisällöt on suunniteltu tukemaan kyseessä olevan luokkatason opetussuunnitelman mukaista opetusta. Samalla se takaa kaikille oppilaille samat osallistumisen mahdollisuudet. Kulttuuripolun tarkoituksena on ammattimaisesti tuotetun kulttuuri- ja taidetarjonnan tuominen osaksi perusopetusta.

Kulttuuripolun tuottajina ovat Hyvinkääsalissa konsertoivat Hyvinkään Musiikkiopisto ja Hyvinkään Orkesteri sekä Rocktehdas Hyvinkää, Villa Artussa Lasten ja nuorten taidekeskus, Lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Taito käsityö- ja muotoilukoulu, Taidemuseo, Rautatiemuseo, Kaupunginmuseo, tanssikoulut Dance Art ja Element, Riihimäen nuorisoteatteri, Hyvinkään kirjasto, Hakasirkus, elokuvateatterit Kinoma ja Julia sekä Red Carpet.

Kulttuurikäyntien aikana ovat voimassa kaikki koulun säännöt ja opettaja on vastuussa luokkien työrauhan ylläpidosta ja laitoksen henkilökunta vierailun sisällöstä.

Avaa kartta karttapalvelussa vasemman yläkulman painikkeen kautta, niin saat lisätietoa vierailukohteista.

Päivitetty 25.8.2022