Tietopalvelut

Hyvinkään kaupunki tuottaa internetin kautta toimivia digitaalisia tietopalveluja, jotka mahdollistavat tietojen nopean saatavuuden ja rinnakkaisen tarkastelun mistä ja milloin tahansa.

Kaupungin useissa järjestelmissä syntyvät ja jatkuvasti päivittyvät tiedot ajetaan päivittäin automaattisesti digitaalisiin tietopalveluihin, joten niissä julkaistava tieto on aina yhtä ajantasaista kuin kaupungin tuotantojärjestelmissäkin. Kaupunkilaisille suunnattuja ja käyttäjille ilmaisia digitaalisia tietopalveluitamme ovat:

 

Hyvinkään karttapalvelu

Hyvinkään karttapalvelu on julkinen tietopalvelu, jossa voit tarkastella karttoja ja ilmakuvia sekä teemoittain luokiteltuja kohdetietoja. Osoitehaun avulla löydät haluamasi paikan nopeasti. 

Löydät karttapalvelusta mm. kaikki Hyvinkään alueella sijaitsevat kiinteistöt ja rakennukset; jatkuvassa haussa olevat, vapaat omakoti- ja yritystontit; voimassa olevat asema- ja yleiskaavat; maakaasu- ja kaukolämpöverkostot sekä suuren joukon ympäristöön liittyviä tietoja. Myös kaupungin rakentamishankkeet ja vireillä olevat kaavat löytyvät karttapalvelusta.

  

Hyvinkään osallistava 3D-kaupunkimalli kaupungin kehittämiseen

Hyvinkään kaupunki on aktiivinen kehittäjä selainpohjaisen, yrityksiä ja kaupunkilaisia osallistavan 3D-kaupunkimallin soveltamisessa.

2017 toteutimme internetissä toimivan 3D-kaupunkimallin avulla Sveitsin asuinalueen 3D-arkkitehtikilpailun, jota arvioimaan kutsuimme mukaan myös kaupunkilaiset.

Vuonna 2018 kehitimme visuaalisesti laadukkaan 3D-kaupunkimallisovelluksen, jolla kaupungin keskustaa voidaan suunnitella yhteistyössä yritysten ja kaupunkilaisten kanssa. Sekä kaupungin organisaatio, yksityiset yritykset että kaupunkilaiset voivat julkaista omia suunnitelmiaan ja ideoitaan 3D-kaupunkimallin päällä. Suunnitelmia voi kommentoida puhekuplin ja palveluun liitetyn Facebookin kautta suunnitelmista voidaan keskustella.

Tutustu 3D-kaupunkimalliin, jo julkaistuihin 3D-suunnitelmiiin sekä lähetä oma ideasi kaupungin kehittämiseksi (CHROME-selainta suositellaan).

 

Rajapintapalvelu

Kaupungin tuottamat tiedot ajetaan jatkuvana virtana kaupungin omiin järjestelmiin sekä edelleen valtakunnallisiin sähköisiin palveluihin rajapintapalvelun kautta.

Voit avata rajapintapalvelussa olevan paikkatietoaineiston käytössäsi olevaan suunnittelu- tai paikkatieto-ohjelmaan (esim. MapInfo-, ArcGIS, AutoCad-ohjelmiin sekä Open source -ohjelmiin) mistä päin maailmaa tahansa. Julkinen WMS-katselurajapinta aukeaa käytettävään ohjelmaan osoitteesta: https://kartta.hyvinkaa.fi/ows/ows.ashx (ei suora internet-linkki)

Rajapintapalvelun kautta voit hyödyntää omassa järjestelmässäsi kaikkia niitä digitaalisia karttoja ja paikkatietoaineistoja, jotka löytyvät Hyvinkään karttapalvelusta. Tiedot ajetaan karttapalveluun ja edelleen rajapintapalveluun Hyvinkään kaupungin eri järjestelmistä vähintään kerran vuorokaudessa, joten rajapintapalvelun kautta saat katseltavaksesi aina ajantasaisimman tiedon.

Paikkatietoaineistojen avaaminen rajapinnan kautta on käyttäjille ilmaista.

Kysy tarvittaessa lisätietoa: paikkatietotuki@hyvinkaa.fi

 

Päivitetty 21.5.2021