Välkommen till Hyvinge!

Hyvinge är en växande stad med närmare 47 000 invånare. Vi är Nylands femte största och landets 23:e största kommun.* Vi bygger och utvecklar vår stad långsiktigt och erbjuder god service för våra invånare i olika livsskeden. Hyvinge erbjuder en bred mångfald möjligheter till att njuta av friluftsliv, kultur och idrott året om.

Bo och arbeta

Tack vare sitt centrala läge är Hyvinge både en populär och växande hemort för pendlare med arbetsplatser inom huvudstadsregionen och även pendlandet till staden är stort. Hyvinge är självförsörjande vad gäller arbetsplatser med en arbetsplatssufficiens på 95,4 % (2017). I staden finns jobb inom flera olika branscher.

Stadens centrala läge har genom åren lockat företag att välja Hyvinge som verksamhetsort. Bland annat Konecranes Oyj, Hyria Koulutus Oy, Ahlsell Oy och Hankkija Oy har sin huvudort här. Övriga arbetsgivare är bland annat KONE Oyj, Onninen Oy, Etteplan Oy och Myllyn Paras Oy. Bland den offentliga sektorns arbetsgivare kan förutom stadskoncernen nämnas sjukvårdsdistriktet Keski-Uudenmaan sote Keusotesamt Hyvinge sjukhus, som är en del av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

I Hyvinge har du möjlighet att välja mellan olika boendeformer såväl i stadskärnan och i byarna på landsbygden. Staden investerar i utvecklingen av service och infrastruktur. Hösten 2020 öppnades ett nytt dagis och en ny lågstadieskola i nybyggda Metsäkaltevatalo och som bäst byggs även Kipinä-talo som från år 2021 rymmer gymnasiet Hyvinkään lukio och medborgarinstitutet Hyvinkään Opisto.

Stadens tjänster erbjuds huvudsakligen på finska men det är även möjligt att gå på dagis och i lågstadiet på svenska i Svenska skolan i Hyvinge samt via inträdesprov få all undervisning på engelska i årskurserna 1-6 (The English Classes of Hyvinkää).

Kultur och fritid

Hyvinge har en över femhundraårig historia och staden blev en självständig kommun år 1917. Ett av stadens strategiska mål är att satsa på ett brett utbud av upplevelser inom kultur- och evenemangssektorn. Höstsäsongen inleds med festivalen Red Carpet som specialiserar sig på finsk film och tillhörande program, bland annat skådespelarintervjuer. Under de senaste åren har Hyvinge blivit känt som en ort som är ”större än sin storlek” vad gäller kulturupplevelser. Masskonserter och evenemang som ordnas i staden lockar besökare både från hemlandet och utlandet.

Hyvinge är även hemort för Finlands Järnvägsmuseumdär du har möjlighet att bland annat se unika lok och tågvagnar från tsartiden. Museet presenterar landets järnvägshistoria i en trivsam 1870-talsmiljö, omgiven av byggnader som i tiderna tillhörde den privata järnvägen mellan Hyvinge och Hangö. Järnvägsmuseet har även fungerat som scen för flertalet filmer, senast under inspelningarna av filmen Helene om konstnären Helene Schjerfbeck, som bodde i Hyvinge under en lång tid av sitt liv.

Du finner stadsmuseet med gratis utställningar i köpcentret Willa samt konstmuseet Hyvinkään Taidemuseo helt i stadens centrum.

För dig som gillar att röra på dig ger Hyvinge många möjligheter till nya upplevelser. Med sina 250 km cykelväg, inklusive rutter för terrängcyklister, samt naturområdena Sveitsinpuisto och Kytäjä-Usmi med flertalet naturstigar erbjuder Hyvinge flera möjligheter att njuta av omgivningen utanför stadskärnan året om. Stadscyklarna och cykelkartorna är ett lätt sätt att komma igång.

I centrum av staden finns dessutom Terveysmetsä, ett hälsofrämjande naturskogsområde som även dels går att uppleva med barnvagn och rullstol.

Vintertid är Hyvinge populärt även bland grannstädernas skidåkare. De välskötta skidspåren (sammanlagt 70 km) och slalombackarna är välbesökta under vintersäsongen.

Avstånd till närliggande städer

Helsingfors     45 min (bil eller tåg)
Tavastehus    35 min
Lahtis             1 h
Borgå             1 h
Tammerfors    1 h 30 min
Åbo                 2 h

  

*År 2020 fanns det 310 kommuner i Finland (inkl. Åland).

www.visithyvinkaa.fi

www.facebook.com/visithyvinkaa/

hyvinkää-kartta-SVENSKA versiona

Päivitetty 21.5.2021