Viljelypalstat

Viljelypalstalla tarkoitetaan pienialaista peltoaluetta, jolla kaupunkilaiset voivat viljellä pääasiassa omaan käyttöön meneviä hyöty- ja koristekasveja. Hyvinkäällä on kaksi palstaviljelyaluetta Martissa ja Vanhanmyllyn alueella. Palstoja vuokrataan kaupunkilaisille viljelykäyttöön. Viljely perustuu viljelijän omaan aktiivisuuteen. 

Kuvassa viljelypalsta 

VILJELYPALSTOJEN VUOKRAUS

Tuusulan 4H-yhdistys ry vuokraa kesäviljelypalstoja Martin ja Vanhamyllyn alueilta.

Sivuilta löytyy lisätietoja viljelypalstojen vuokraamisesta ja varauskäytännöistä sekä sähköinen varauslomake. 

https://tuusula.4h.fi/palvelut/viljelypalstat-hyvinkaa/

---

Kaikille sopiva palstaviljely on palkitseva harrastus. Viljelypalstalla viljeleminen on laajamittaisempaa verrattuna viljelyyn viljelylaatikoissa. Palstalla voi viljellä niin hyöty- kuin koristekasvejakin. Oikeilla kasvivalinnoilla palstasta saa sekä kauniin värikeitaan että hyötykasveja tuottavan kasvimaan. Porkkana ja salaattirivien reunoille voi istuttaa esimerkiksi vaikkapa samettikukkia, jotka toimivat kasvimaalla tuholaisten karkotuskasvina. Palstalla voi kasvattaa tuttuja peruskasveja, kuten porkkanaa ja salaatteja, mutta kokeilla voi myös erikoisempia herkkuja, vaikkapa vesimelonia tai munakoisoa. Ahkera viljelijä huomaa työn tuloksen myös säästönä ruokalaskussa.

Viljely vaatii sitoutumista, palstaa on hoidettava säännöllisesti, jotta se tuottaa satoa. Toisaalta palkintona on puhdasta, itse kasvatettua ruokaa ja säästöä ruokalaskussa. Maan muokkaaminen, kastelu ja kitkeminen ovat toisaalta myös oivaa hyötyliikuntaa.

Palstat vuokrataan yhdeksi vuodeksi / kasvukaudeksi kerrallaan.

Palstaviljelypelloille ei saa rakentaa rakenteita. Viljelypalstat sijaitsevat Martissa ja Vanhanmyllyn alueella. Hyvinkäällä palstojen vuokraamista hoitaa Tuusulan 4H-yhdistys.
https://tuusula.4h.fi/palvelut/viljelypalstat-hyvinkaa/ 

Päivitetty 9.10.2023