Nooan matkassa

Kaupunkisillan päiväkodin Tonttulaakso-ryhmän viskarit lähtivät rohkeasti seikkailulle Nooan matkaan selvittämään, miten maailman ensimmäinen sateenkaari syntyi. Nooan Arkin tarinahan tunnetaan monissa eri uskonnoissa sekä katsomuksissa vaikkakin kerrontatapa saattaa olla erilainen. Varhaiskasvatuksen perusteiden (2018) mukaisesti varhaiskasvatuksessa tutustutaan ennakkoluulottomasti erilaisiin katsomuksiin. Varhaiskasvatuksessa katsomuskasvatuksen keskiössä on erilaisten elämään liittyvien kysymysten ihmetteleminen yhdessä. Emme siis varhaiskasvatuksessa toimi uskonnon opettajina.

Lattiakuvat

Nooan matkaan lähdettiin lattiakuvat menetelmän kautta. Lattiakuvat ovat 1970-luvulla Saksassa kehitetty työskentelytapa, jossa erilaisten taideilmaisun menetelmien sekä lasten vahvan osallisuuden kautta käsitellään prosessinomaisesti ja lapsen tasoisesti elämään liittyviä kysymyksiä. Luovan ilmaisun lisäksi työskentelyyn kuuluu symbolityöskentely.

Aluksi lapset saivat kuulla, kuka Nooan on ja että Nooalle oli annettu tehtäväksi rakentaa suuri arkki. Maailmassa sataisi kohta paljon vettä. Lapset ryhtyivät yhdessä auttamaan Nooaa arkin rakentamisessa ja pian yhteistuumin puupalikoista muotoutuikin arkki.

Nooan arkki ja eläimet

Nooa oli saanut tehtäväkseen kutsua arkkiin mukaan eläimiä, kaksi kutakin lajia. Lasten tehtävänä oli vuorotellen etsiä huoneeseen piilotettuja eläimiä arkkiin mukaan. Eläimiä etsiessä harjoiteltiin eläinten nimeämistä. Pian kaikki eläimet olivat kyydissä ja alkoi sataa vettä. Yhdessä laulettiin ja loruteltiin sadeteeman mukaisesti. Vedenpinta nousi ja pian arkki kellui veden päällä.

Lapset kankaan alla

Lapset pääsivät suuren kankaan avulla kokeilemaan musiikin säestämänä, miltä aaltojen liike näytti ja tuntui. Lapset innostuivat vesiteemasta niin, että rohkeimmat uskaltautuivat uimaan suuren sinisen kankaan alle.

Lopulta sade lakkasi ja vedenpinta alkoi laskea. Nooa sai viestin, että kasvit olivat alkaneet jälleen kasvaa ja oli aika päästää eläimet takaisin luontoon. Taivaalle oli syntynyt kaunis sateenkaari. Työskentelyn lopuksi lapset saivat maalata ikiomat sateenkaaret.

Lapsen maalaamassa sateenkaaria

Päivitetty 24.5.2021