Blogi

 • Kävelyä ja kaupunkikulttuuria lasten kanssa

  Kaupunkisillan päiväkodin Peikkovuoressa jokaisella lapsella on ikioma kulttuurikansio.

  Kuluneen syksyn aikana lapset ovat tehneet retkiä mm. kirjastoon, urheilupuistoon, Sahanmäenpuistoon sekä Rautatierakentajien hautausmaalle.

  Kansioon on kertynyt kuvia ja tietoa retkikohteista sekä tärkeä, ihan itse ottama, kuva haluamastaan paikasta ja hänen kertomaansa miksi halusi kuvata kyseisen kohteen. Keväällä retket jatkuvat ja kansio tulee kasvamaan.

  Samoin kasvaa lapsen tietoisuus lähiympäristöstään.

  Retkellä kirjastoon nähdään matkalla monenlaista ja niistä jutellaan. Kirjasto tulee lapsille tutuksi paikaksi, jota on helppo käyttää, kun kasvaa suuremmaksi. Sieltä saa tietoa, musiikkia, hauskaa tekemistä ja lukeminen on mitä parhainta ajanvietettä, jota voi tehdä yhdessä ja yksin.

  Urheilupuistossa saattaa tutuksi tulla yleisurheilu, tennis, padel, koripallo ja pesis, luistelu sekä hiihto ja monet muut liikuntaharrastukset. Lapsille on myös mukavaa kertoa historiasta, kuinka kentän alue saatiin Ahdenkallion kartanolta lahjoituksena ja kuinka olympiasoihtu kävi urheilukentällä vuonna 1952.

  Hautausmaavierailu antaa aihetta monenlaiseen keskusteluun lasten kanssa. Muistomerkit ja nimet niissä kertovat paikkakunnan historiasta ja ovat täynnä muistoja, jotkut jo unohdettuja. Lapsille kerrotaan hautausmaan merkityksestä sekä omalla esimerkillä ohjataan vaalimaan alueen hiljaisuutta ja arvokkuutta.

  Puistoretket ovat aina hauskoja. Päiväkotien lähialueilla oleviin leikkipuistoihin tehdäänkin paljon retkiä. Paavolan Kapulan esiopetuksessa lapset saavat vuorollaan valita ulkoiluun mieluisan lähipuiston, jonne yhdessä mennään. Puiston keinut ja kiipeilytelineet innostavat monipuoliseen liikuntaan ja leikkeihin. Kuten liikuntaan ja sauvakävelyyn ovat innostuneet myös Nopon lapset.

  Näistä retkistä ovat iloisia myös lasten vanhemmat 😊

 • ”Mun Hyvinkääni” on myös sun Hyvinkää.

  Museokeskus Taika, Lasten ja nuorten taidekeskus, Suomen Rautatiemuseo ja Hyvinkään kaupunginkirjasto tulevat tutuiksi varhaiskasvatuksen lapsille. Ne tarjoavat monipuolisia oppimisympäristöjä ja toimintamahdollisuuksia ja tukevat ilon, oppimisen ja oivaltamisen kokemuksia ja toivottavat lapset tervetulleiksi.

  kivipolku nurmella

  Varhaiskasvatuksen henkilöstölle on kerrottu Hyvinkään kulttuuriympäristön tarjoamasta monipuolisesta oppimisympäristöstä kuten puistot, museot, liikuntapaikat, vierailu- ja kulttuurikohteet, rakennukset, patsaat ja kerrottu hieman paikallishistoriaakin. Näissä ympäristöissä toteutuvat liikunnan ilo ja muutkin oppimisen alueet – ilmaisu, tutkiminen, kielellinen kehitys ja yhteiset kokemukset. 

  Lasten kanssa on toteutettu toiminnallisia kävely- ja tutustumisretkiä Hyvinkään keskusta-alueella sekä päiväkotien lähiympäristössä. Matkan varrella on käyty mielenkiintoisia keskusteluja nähdystä ja kuullusta sekä pysähdytty ihmettelemään. Lasten mielenkiintoa on suunnattu rakennettuun ja rakentamattomaan ympäristöön, menneisyyteen, nykyisyyteen ja hyvän tulevaisuuden rakentamiseen.

  Rinteen talo Siltakadulla

  Perheitä on kannustettu yhdessä lasten kanssa eri tavoin tutustumaan paikkakuntaan ja lähiseutuun tiedottamalla paikallisista lapsiperheille sopivista maksuttomista tapahtumista ja perheet ovat ilahduttavasti tapahtumiin osallistuneet.

  Näin tehdään meidän Hyvinkää.

    Pörriäiset

 • Oppimisen alueet

  tekstiruudut oppimisen alueista

  Oppimisen alueet kuvaavat varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Ne ohjaavat henkilöstöä monipuolisen ja pedagogisen toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa yhdessä lasten kanssa.

  Oppimisen alueet eivät ole erikseen toteutettavia, toisistaan irrallisia kokonaisuuksia, vaan niiden aihepiirejä yhdistetään ja sovelletaan lasten mielenkiinnon kohteiden ja osaamisen mukaisesti.

  Tässä muutama hauska retki, joissa oppimisen alueet ovat toteutuneet monipuolisesti - innovatiivisissa oppimisympäristöissä:

  Noppolaiset retkeilivät Rautatiemuseolle tutkimaan vanhoja junia,

  vanha veturi

  Punaojan lapset kävelivät Villa Artun Metsänpeitto-näyttelyyn,

  kuva Villa Artun sisäänkäynti

  Jussilan lapset kylvivät kesäkukkia läheiseen Aittapuistoon,

  kukan siemeniä kämmenellä siementen haravointi mullassa lapsi istuttaa voikukkaa

  Kaupunkisillasta Loruluolan lapset tekivät menneen ajan kävelyretken lähiympäristöön,

  vanha kuva Hyvinkäältä

  ja Tanssikallion lapset pyöräilevät kaikkialle!!

  Pyörä

  Kevään aikana ”Mun Hyvinkääni” on ollut iloisesti meidän kaikkien Hyvinkää.

  hymyilevä aurinko