Muutto Hyvinkäälle

Passi/EU-henkilötodistus

Kun tulet Suomeen tarvitset passin tai EU-henkilötodistuksen. Muualta kuin EU-maista tulevat tarvitsevat myös viisumin.

Oleskelulupa/oleskeluoikeus

Ulkomaalaisten oleskelulupa-asiat hoidetaan maahanmuuttovirastossa. Sieltä haetaan:

  • kaikki Suomessa haettavat oleskeluluvat: ensimmäiset, jatko- ja pysyvät oleskeluluvat
  • kansalaisuushakemusten ja -ilmoitusten vastaanotto
  • EU-kansalaisten rekisteröinnit ja heidän perheenjäsentensä oleskelukorttihakemukset
  • pakolaisen matkustusasiakirjaan ja muukalaispassiin liittyvät tehtävät
  • päätösten tiedoksiantoon liittyviä tehtäviä.

Täytä ensin hakemus joko sähköisesti Enter Finland -palvelussa tai lomakkeella. Varmista, että sinulla on kaikki hakemukseesi tarvittavat liitteet hankittuna ja mukanasi ennen kuin tulet asioimaan palvelupisteessä.

Varaa aika etukäteen ajanvarauspalvelussa. Aikaa ei voi varata puhelimitse. Ohjeet ajanvarauksen tekemiseen löytyvät täältä.

Jos et käytä ajanvarauspalveluamme verkossa, voit tulla palvelupisteeseen jonottamaan hakemuksen jättämiseksi.

  • Täytä hakemus valmiiksi ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat liitteet.
  • Varaudu siihen, että jonot voivat olla pitkiä etkä välttämättä pääse asioimaan saman päivän aikana, jos tulet myöhään paikalle.

Voit maksaa hakemuksen käsittelymaksun joko Enter Finlandissa tai palvelupisteessämme.

EU-maan kansalainen ja näihin rinnastettavien maiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa tullessaan Suomeen. Mikäli oleskelu kestää yli 3 kuukautta, on kuitenkin rekisteröitävä oleskeluoikeus poliisilaitoksella, josta saa Euroopan Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa eikä heidän tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttaan. Kuitenkin muutettaessa Suomeen on Pohjoismaiden kansalaisten ilmoitettava muutosta maistraatille.

Muiden kuin EU-kansalaisten on yli 3 kuukauden oleskelua varten haettava oleskelulupaa. Lyhyempään oleskeluun sitä ei vaadita, paitsi jos henkilö tulee viisumivelvollisesta valtiosta, vaaditaan viisumi.

Oleskeluluvan tunnukset:

  • B= tilapäinen: voimassa      enintään 1v. (tarkoituksena ei ole jäädä Suomeen)
  • A= jatkuva: voimassa enintään      4v. (tarkoituksena on pysyvä asuminen Suomessa)
  • P= pysyvä: voimassa pysyvästi      (tarkoituksena on pysyvä asuminen Suomessa. Lupa myönnetään, jos olet      asunut Suomessa jatkuvalla oleskeluluvalla Suomessa 4 vuotta)

Lisää tietoa oleskeluluvista >> täällä.

Muuttoilmoitus ja henkilötunnus

Jokaisen Suomeen vakituiseksi asukkaaksi muuttavan täytyy tehdä maistraattiin virallinen muuttoilmoitus viikon kuluessa muutosta. Kun sinulla on oleskelulupa, voit hakea maistraatista henkilötunnuksen. Hyvinkään maistraatissa sinut merkitään maassa asuvaksi. Ota maistraattiin mukaan passi ja oleskelulupa. Jos olet naimisissa, tarvitset todistuksen avioliitosta. Jos sinulla on lapsia, tarvitset heidän syntymätodistuksensa. Kun olet muuttanut Suomeen ja sinulla on vähintään yhden vuoden oleskelulupa tai rekisteröintitodistus, sinulle rekisteröidään kotikunta Suomessa.

Pankkitili

Suomessa palkka, laskut ja muut maksut hoidetaan pankin kautta. Tarvitset passin tai muun henkilöllisyystodistuksen, kun avaat pankkitilin.

Kela-kortti

Kela eli Kansaneläkelaitos huolehtii Suomen sosiaaliturvasta. Hae oikeus Suomen sosiaaliturvaan Kelasta. Myönteisen päätöksen jälkeen saat Kela-kortin. Voit saada Kela-kortin, jos asut Suomessa pysyvästi.

Päivitetty 24.5.2021