Jäätelöleikki-projekti Martinkaaren Yötähdissä

”Jäätelöä, Jäätelöä!” ,huutelivat 2-vuotiaat lapset pehmokaaren takaa. Yksi lapsi meni paikalle, ja niin alkoi mielikuvitusjäätelön tarjoilu. Opettaja liittyi mukaan leikkiin: ”Hei, onko teillä täällä jäätelökioski ja myytte sieltä tiskin takaa herkkuja? Vau, onpas hienoa! Saisinko minäkin, voisin ottaa vaikka mansikkajäätelöä?” Siitä leikki sillä kertaa syntyi ja opettajalle ajatus jäätelöleikin rikastamisesta.kuvassa pieni tyttö syö jäätelöä

Halusimme tukea lasten leikki-ideaa, ja mahdollistaa heidän keksimälleen leikille materiaaleja. Jäätelöleikki on luotu pienryhmässä yhdessä kasvattajan kanssa toteutettavaksi. Lisäsimme siihen opetuksellisia elementtejä, joten maut valikoituivat päävärien mukaan: punainen (mansikka), sininen (mustikka) ja keltainen (banaani). Leikin lomassa värejä ja makuja voi ilmaista kuvien ja tukiviittomien avulla, mikä tukee lapsen puheenkehitystä ja ymmärrystä leikin kulusta. Myös matemaattista ajattelua pystyy tukemaan numeroiden ja laskemisen kautta. ”Haluatko yhden, kaksi vai jopa kolme palloa jäätelöä?” Laskemista voi tehostaa näyttämällä sormilla ja konkreettisesti jäätelöpallojen avulla lukumääriä. Ihanasti lapset mallinsivat laskemista heti ruokailussa leikkihetken jälkeen: ”1-2-3, hei minulla on kolme tomaattia!” Varhaiskasvatussuunnitelman oppimisen alueista tässä leikissä toteutuu ainakin ”Kielten rikas maailma”, ”Ilmaisun monet muodot” sekä ”Tutkin ja toimin ympäristössäni”.

Kuvassa jäätelökioskin julkisivu jossa kuvat jäätelöistä hintoineen

Sitten vain leikkimään! Leikki otettiin käyttöön projektiviikon aikana mahdollistamalla sopivat ajat, paikat ja pienryhmät leikille.

kuvassa koreihin laitetut eri jäätelöiden maut ja kori jossa on leikissä käytetyt yhden ja kahden euron rahat

Videointia käytettiin havainnoinnin ja pedagogisen dokumentoinnin apuvälineenä, ja näin saimme arvokasta tietoa yksittäisten lasten kehityksestä, oppimisesta ja tarpeista. Projektimaisuutta saimme lisättyä leikkimällä jäätelöleikkiä ulkona hiekkalaatikolla soveltaen sekä päiväkodin omassa pihassa että retkellä. Teimme myös askartelun: jäätelöpohjalle revimme ja liimasimme silkkipaperia sekä ihan oikeita nonparelleja. Näitä saattoi jokunen vähän salaa maistellakin! Leikin kehittäminen on ollut tämän toimikauden ajan yksi Martinkaaren päiväkodin toimintasuunnitelman kehittämiskohteista.

Varhaiskasvatuksen opettaja Marika Kranni

Päivitetty 19.4.2021