Hangonsillan päiväkodin Tuhatsulkien autoprojekti

Meidän alle kolmevuotiaiden ryhmässä autot ovat olleet suurena kiinnostuksen kohteena. Niillä leikitään päivittäin sisällä ja ulkona. Päätimmekin aloittaa autoprojektin, joka kesti kolmen viikon ajan. Vaikka itse projekti loppui, ei autoleikit kadonneet minnekään vaan kulkevat edelleen vahvasti mukana arjessamme.

Kolmen viikon ajan kaikki toimintamme liittyi jollain tapaa autoihin. Askartelimme esimerkiksi ratit ja autotiet. Teimme pahvilaatikosta ryhmään oman auton, joka on edelleen kovassa käytössä. Laitoimme käytävälle liikennemerkkejä ja lähdimme ajelulle askarreltujen rattien kanssa. Ulkona ajelimme ja leikimme rekoilla. Lasten leikkeihin tuotiin autorata, parkkitaloja ja eri kokoisia autoja. Ryhmämme lattialla ja ikkunalaudalla oli jo entuudestaan autotieteippiä, mutta laajensimme sitä entisestään. Lisäksi teippasimme maahan liikennevaloja, puita, taloja ja kasveja. Lapset saivat itse päättää mihin kohtaan mikäkin kuva laitetaan. Seinälle laitoimme auringon, pilviä, lentokoneen ja helikopterin.

Lapset maalasivat autoilla isolle paperille. Autoilla maalatessa lapset olivat vaippasiltaan, jolloin he pystyvät halutessaan maalaamaan koko keholla esimerkiksi jaloilla sekä he pystyivät konttaaminen paperin päällä. Projektin edetessä paperi saikin lisää väriä, kun jatkoimme sen maalaamista töpöttimillä. Lapset saivat jälleen maalata sitä myös sormilla ja jaloilla. Autoprojektin jälkeen teemaksemme tuli eläimet, koska sen on lasten toinen suosikki. Kyseistä maalausta jatkettiin eläinteemalla. Kastoimme pikkueläinten jalkoja maalissa ja paperi täyttyikin eri eläinten jalanjäljistä. Autoprojektissa aloitettu työ jatkuikin monta viikkoa yhdistyen lopulta uuteen teemaan.

kuvassa lapsen tekemä maalaus. Työ on tehty kastamalla auton renkaat punaiseen maaliin ja sen jälkeen lapsi on ajanut autolla paperin päällä, punaiset auton renkaiden jäljet näkyvät paperissa

Tässä kuvassa paperi sai lisää väriä lasten käyttäessä töpöttimiä apunaan.

kuvassa harmaalle paperille lasten piirtämiä autoteitä

Lasten askartelemat autotiet.

kuvassa ruskeasta pahvilaatikosta tehty auto

Ryhmän oma auto. Auto on lasten maalaama ja he ovat myös liimanneet aikuisen avustuksella renkaat, valot ja pakoputken kiinni.

autoprojekti

Rattien askartelua.

kuvassa lapsille annettu ajokortti muistona projektista

Autoteeman jälkeen jokainen lapsi sai oman ajokortin muistoksi.

Varhaiskasvatuksen opettaja Nelli Kyttälä, Tuhatsulat Hangonsillan päiväkoti

Päivitetty 7.12.2021