Lukuvuosikirja 2020-2021

Aiempien vuosien vuosikirjoihin pääset sivuvalikosta.

Lukuvuosi alkaa

Opettajat kokoontuivat ensimmäistä kertaa koululle maanantaina 10.8. Kokous pidettiin totutusta poiketen koulumme juhlasalissa uusia turvavälisuosituksia noudattaen. Oppilaat olivat aloittamassa lukuvuotta saman viikon keskiviikkona. Luvassa oli paljon uusia käytäntöjä ja aikatauluja koulupäivään, jotta päivät voitaisiin viettää mahdollisimman väljästi. Uusia toimintatapoja oli jo harjoiteltu parin viikon ajan keväällä.

juhlasali ja vuosikalenteri

Lukuvuoden avajaiset ja koulurauhan julistus

Poikkeuksia, rajoituksia ja sääntöjä sisältävä lukuvuosi 2020-21 on onnellisesti saatu käyntiin lähiopetuksessa. Torstaina, 20.8. kokoonnuttiin perinteiseen lukuvuoden avajaistilaisuuteen - emme saliin, vaan jo keväällä tutuksi tulleen Teamsin äärelle. Opettaja heijasti oppilaille valkokankaalle lähetyksen, jossa oli sekä live-osuuksia että nauhoituksia.

Opettaja Laura Tsutsunen avasi tilaisuuden lupaamalla, ettei k-alkuista, viimeisen puolen vuoden ajan päivittäin viljeltyä aikuisten uutta "kirosanaa" käytetä positiivisessa avajaistilaisuudessa kertaakaan. Saattoipa pikkuoppilaita (ja miksei isompiakin) jäädä mietityttämään, mikä mahtaa tämä sana olla Seuraavaksi ohjeita menestyksekkääseen kouluvuoteen jakoi punanenäinen vierailija Nopsa Pyrährys stand-up-show'llaan. Nopsa Tapiksen entinen köksänope Marjo Löytty, jätti samalla jäähyväiset siirryttyään Pohjoispuiston koulun leipiin.

Puheenvuoro siirtyi tästä luontevasti oppilaille, kun 8C:n Jasmin Pulkkinen ja Jenna Rinta-Pollari lukivat koulurauhan julistuksen. Koulurauhan teemana on tänä vuonna yhdenvertaisuus: koulussa saa jokainen olla oma itsensä ja on samanarvoinen taustastaan tai ominaisuuksistaan riippumatta. Interaktiivisen ohjelmanumeroon päästiin, kun käsiä luokissa rajusti taputtaen toivotettiin Tapainlinnan kouluun tervetulleeksi uudet ykköset, kolmoset (jotka siirtyivät "isoon Tapikseen" Martista), seiskat, sekä Uudenkylän koulusta ja kaikkialta muualta muuttaneet oppilaat. Otetaanhan kaikki mukaan Tapainlinnan ystävällisten ihmisten joukkoon

Henkilökuntaankin saatiin uusia vahvistuksia: Leija Kajanto (2.lk ope), Sari Lestelin (koulunkäynninohjaaja) ja Heini Sariola-Nieminen (kotitalouden ope). Tapiksessa jo tuttuja kasvoja ennestään ovat "paluumuuttajat" Saija Tuohimaa (kielet), Heini Salovaara (liikunta), Paula Nurmi (6A:n ope) ja Anne-Mari "Ame" Vallioniemi (alakoulun pienryhmä). Kaikkia heitä odotti opettajien café-tilassa auringonkukat tervetuliaisiksi ja kotiin viemisiksi. Auringonkukkavoimaa jaettiin lisäksi koulun tehokolmikolle rehtori Monna Poikolaiselle, apulaisjohtaja Jouni Naumaselle ja kanslisti Sanna Tiikkajalle, jotka poikkeuksellisissakin olosuhteissa jaksavat pyörittää kouluamme niin, että kaikilla meillä on turvallinen ja luottavainen olo: yhdessä selvitään tästäkin lukuvuodesta haasteista huolimatta.

Tilaisuuden päätti opekuoro ja -bändi kiusaamisen vastaisella kappaleella "Tässä oon", jonka tarttuva melodia lienee jäänyt jo useampien vuosiluokkien oppilaiden mieleen. Sen siivittämänä lähdettiin kohti erinomaisia oppitunteja toinen toisiamme tukien!

P.S. Ja jos jäi kaivelemaan se k-alkuinen kirosana, niin vinkkinä: sanassa on myös o, r , n ja a-kirjaimia

Kuva avajaisista

Toinen kuva avajaisista

Seitsemäsluokkalaisten ryhmäytystä

Ryhmäytyminen on tärkeä ja hauska osa Tapainlinnan lukuvuoden aloitusta. Aikaisempina vuosina seitsemäsluokkalaiset ovat käyneet ryhmäytymässä nuorisotalo Sillassa. Tänä syksynä nuorisotalon toimijat tulivat koululle esittelemään toimintaansa. Ohjelma toteutettiin hiukan muunneltuna koulun pihalla kauniissa syyssäässä.

oppilaita urheilukentällä oppilaita urheilukentällä ja peli

Yläkoulun ryhmäytyspäivä

Tapainlinnan yläkoulu vietti ryhmäytyspäivää ti 24. elokuuta klo 9.00-13.00. Rastit vaihtuivat puolen tunnin välein torven törähdyksestä. Päivän aikana liikuttiin, leikittiin, saatiin arvokasta tietoa ensiavusta sekä opittiin tuntemaan toisiamme vähän paremmin.
Meillä oli onni saada taas mukavat yhteistyökumppanit Hyvinkään seurakunnasta, LiPalta, NuPalta ja HSUlta. Isot kiitokset heille heittäytymisestään!

oppilaita urheilukentällä oppilaita koulun pihalla
oppilaita pelaamassa peliä oppilaita ratkaisemassa tehtävää

Englannin opiskelua ja uusi oppikirja

Kielten opiskelu ei pelkästään kirjoista pänttäämistä, kuten kuvasta näkyy. Laura Tsutsunen on opettanut Tapainlinnassa alakoulun englantia jo vuosia. Tänä vuonna hän pääsi tekemään myös oppikirjaa.

"Helmikuussa 2020 sain kustannusosakeyhtiö Otavalta mieluisan yhteydenoton; monivuotinen unelmani toteutui, kun pääsin tekemään oppimateriaalia. Kyseessä on Tsemppi-sarjaan kuuluva vihkonen "Englanti Verbit", joka kertaa alakoulun englannin ydintä, verbioppia. Vihkon asiat jos hallitsee, on englannin pohja kieliopin suhteen vahva peruskoulun yläluokille siirryttäessä. Varsinainen oppikirja ei vihko kuitenkaan ole, vaan lisä- ja tukimateriaali, jota voivat perheet itsekin lapsilleen halutessaan kirjakaupasta hankkia.

Valmiin vihkon sain käsiini 9kk ensimmäisen suunnittelupalaverin jälkeen, joten lapsi syntyi ajallaan:) Kiitän lämpimästi sekä Tapainlinnan koulun edellistä rehtoria Mika Heikuraa että seuraajaansa Monna Poikolaista siitä, että olen saanut mahdollisuuden tehdä rakastamaani arkityötä luovasti erilaisia ideoita toteuttaen. Työn kehittäminen on näin koitunut oppilaiden eduksi, mutta esimiesten osoittama luottamus on myös suuresti vaikuttanut siihen, että olen uskonut itseeni ja jaksanut pitää unelmastani kiinni: I rule - You rule - We rule!"

pulpettinäyttämö ja tietokone opettaja ja oppikirja

 

Rocktehdas Hyvinkään konsertti suorana Hyvinkääsalista

Kulttuuripolku on hyvinkääläisten kulttuurilaitosten ja peruskoulujen yhdessä suunnittelema opiskelukokonaisuus, jonka tavoitteena on tutustuttaa kaikki esi- ja peruskoululaiset paikalliseen kulttuuriin ja kulttuurihistoriaan. Koronatilanteen seurauksena myös kulttuuripolun ohjelma toteutetaan tänä lukuvuonna etäversiona. Tänään 7.10. Hyvinkään kahdeksasluokkalaiset saivat osallistua etänä omista pulpeteistaan jo perinteiseen Rocktehdas Hyvinkää konserttiin.

oppilaita luokassa katsomassa konserttia valkokankaalta

oppilaita auditoriossa

konsertti tietokoneen näytöllä

7A:n etävierailu Linkki-tiedeluokkaan

7A teki tietokoneiden välityksellä ti 27.10. kahden tunnin etävierailun Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston ylläpitämään Linkki-tiedeluokkaan. Vierailu piti sisällään esittelyn Linkki-tiedeluokasta sekä hieman myös tietojenkäsittelytieteen osastosta. Vierailulla pääsimme tutustumaan myös ohjelmoinnin historiaan sekä opettelemaan ohjelmointia Python - kielen avulla. Vierailu oli antoisa ja mukava piristys koulun korona-arkeen! Tämän vierailun jälkeen oli kiva koulussa jatkaa ohjelmoinnin opiskelua Python - kielellä.

kuva tietojenkäsittelytieteen laitoksesta kuva Python tehtävästä

Matematiikkaluokkien vierailut HYK:iin

Matematiikkaluokkamme pääsivät jälleen perinteiseen tapaan luokittain vierailemaan Hyvinkään lukion yhteiskoulun toimipisteeseen LUMA:n merkeissä loka - marraskuun vaihteessa. 7A:lla ohjelmassa oli toiminnallista matematiikkaa, 8A:lla puolestaan biologiaa ja 9A:lla kemiaa. Vierailut taisivatkin sitten olla viimeiset HYK:iin, kun lukion toimipisteet yhdistyvät ja jatkavat toimintaansa yhdessä uudessa Kipinä - rakennuksessa. Lämmin kiitos HYK:lle antoisasta ja mukavasta yhteistyöstä!

Paintballia valinnaisessa  liikunnassa

9.-luokan pitkässä valinnaisessa käytiin syksyllä kokeilemassa paintballin pelaamista

Painballjoukkue

Painbalin pelaamista


Tutkivaa kemiaa

sateenkaaria sokerista

sateenkaaria sokerista koeputkessa kemiallinen puutarha purkissa
itsetehtyjä tähtisadetikkuja värikkäitä kiteitä


Joulun odotusta

Tapainlinnassa on virittäydytty joulutunnelmaan koko joulukuun koristelemalla luokkia ja aulaa.

Joulukoristeita aulassa

joulukuusi Piirros ikkunassa

oppilaita piirtämässä


Lucia

Luciakulkue kuuluu Tapainlinnan jouluperinteisiin. Tänä vuonna oppilaat eivät kokoontuneet aulaan seuraamaan kulkuetta, vaan kulkue kiersi ympäri koulua niin, että kulkuetta oli mahdollista seurata luokista.

Luciakulkue

Viimeinen kouluviikko

Joulukuu oli koulussamme poikkeuksellinen, kun juhlia tai muitakaan yhteisiä kokoontumisia ei ollut mahdollista järjestää. Lucia-kulkue-perinteestä sentään pidettiin kiinni, kun tuttu Santa Lucia -musiikki soitettiin keskusradiosta ja 6.luokan oppilaat kulkivat käytävillä yleisön seuratessa tapahtumaa turvallisesti ikkunoiden läpi omista luokistaan. Aula sai sentään jouluiset koristeet jo kuun alussa ja oppilaskunnan perinteisestä joulukalenterista paljastui niin pipo- kuin pyjamapäivääkin unohtamatta alakoululaisten ehdottamaa "saa olla 15 minuuttia kännykällä jollain oppitunnilla":)

Jotta lomatunnelmaan päästiin laskeutumaan, suunnittelivat juhla- ja yhtenäisyyskouluryhmät viimeiselle kouluviikolle erilliset teemapäivät sekä ala- että yläkoululle. Näin siksi, että koronarajoitukset pystyttiin huomioimaan, eikä käytävillä liikkunut samanaikaisesti paljon oppilaita. Mm. nähtiin hyvinkääläisoppilaiden tekemiä lyhytelokuvia, pelattiin Baamboozle-peliä, rentouduttiin näyttämöllä, kierrettiin ulkona QR-koodirataa, koristeltiin pipareita, askarreltiin lumihiutaleita, pidettiin levyraatia, tehtiin digikortteja, liikuttiin salissa ja ulkona...

Viimeisenä koulupäivänä 18.12. on vielä ohjelmassa Tapisradio, jonka yhteydessä julkistetaan koulun kotisivuilla kuvakaruselli kuluneen syksyn koulutyöstä. Vaikka juhlia ei voitu, onneksi myös arki täällä Tapainlinnan koulussa on poikkeusoloissakin sujunut joustavasti ja joululomalle voidaan siirtyä tyytyväisin mielin. 

Hyvää joulua! God Jul! Merry Christmas! Joyeux Noël! Frohe Weihnachten! Buon Natale! 圣诞快乐&新年快乐!Häid jõule! С Рождеством! ¡Feliz Navidad

joulukuusi, laulajia ja soittajia

Vaikka kaikki juhlat ovat olleet peruttuja, aulassa on ollut syksyn aikana musiikkiesityksiä tosin ilman katsomossa kuuntelevaa yleisöä. Yleisö on kuunnellut musiikkia ruokailun taustalla tai luokissa.

sählyä ulkokaukalossa sählyä ulkona

Yläkoululaiset pelasivat torstain pajapäivänä sählyä ulkokaukalossa

Näyttelyitä

Lukuvuosi etenee ja se tarkoittaa, että kuvataiteen tunneilla alkaa valmistumaan teoksia, joista osa päätyy koulun seinille näyttelyiksi asti.

oppilastöitä spraymaalilla

9.luokan pitkässä valinnaisessa kuvataiteessa on perinteisesti kokeiltu spraymaaleja

maalauksia

Kuvataideluokassa on esillä 9.luokkalaisten tekemiä "väritahramaalauksia".

eläinmaalauksia lisää eläinmaalauksia

8.luokkalaiset ottivat vaikutteita katutaiteilija Jussitwosevenin teoksista ja tekivät hänen tyylillään "muotokuvia" eläimistä.

spraymaalauksia

Kuvataiteen 8.luokan valinnaiskursseilla kokeiltiin myös spraymaaleja.

Lumiukkopiirustuksia

Alakoululaiset tekivät lumiukkoja sekä antiikin ruukkuja pastelliliiduilla.

piirustuksia antiikin ruukuista

Pulkkamäessä

Luminen talvi on mahdollistanut kaikenlaisia "lumiaktiviteetteja" tapainlinnalaisille. Tukioppilaat järjestivät ennen hiihtolomaa seitsemäsluokkalaisille retken läheiseen pulkkamäkeen.

pulkkamäessä


Lumiukkoja

Myös yläkoululaiset innostuivat tänä talvena tekemään lumiukkoja. Niitä tehtiin mm. liikuntatunneilla.

Lumiukkoja

lisää lumiukkoja

lumiukko

lisää lumiukkoja ja ukkojen rakentamista

Auli

Teamsissa vietettiin etäläksiäisiä, kun koko Tapainlinnan Auli on jäämässä eläkkeelle aprillipäivänä.
Auli on Tapainlinnan pitkäaikainen koulunkäynnin ohjaaja, joka on aina luonut ympärilleen rauhallista, myönteistä ja välittävää tunnelmaa. Hänen tavassaan työskennellä ja olla osa työyhteisöä on aina tiivistynyt jotakin sellaista positiivisuutta, josta Tapainlinnan ilmapiiri parhaimmillaan rakentuu. Ohjaajana Auli on osannut tukea oppilaita juuri heille sopivalla tavalla. Myös opettajille Auli on ollut korvaamaton tuki oppiaineesta ja luokka-asteesta riippumatta.
Koko Tapainlinna kiittää.
Ihania eläkepäiviä Auli!

Auli vilkutusta Teamsissa

Tintamareski

9.luokan pitkän kuvataiteen valinnaiskurssin opiskelijat ovat perinteisesti maalanneet Tapikseen aulaan tintamareskin. Maalaus on aloitettu, mutta kuten tavallisesti aikataulu on tiukka ja projekti on jäänyt viimetippaan. Nyt jännätään, saadaanko projekti valmiiksi. Aina on saatu, kiireestä huolimatta.

oppilaat maalavat

Vierailuja yrittäjyydessä

Alla on kuvia 9.luokan yrittäjyyskasvatusryhmän retkeltä Fazerilaan 24.5. Puutarhassa kasvatetaan malliksi Fazerille tärkeitä hyötykasveja, esimerkiksi kaakaota, pippuria ja chiliä. Pupu viittaa yhteen Fazerin vanhimmista tuotteista, Mignon-munaan.
Muut kuvat ovat 8. ja 9.luokan yrittäjyyskasvatusryhmien yhteiseltä retkeltä Lahden Yrityskylään. Oppilaat kilpailivat viidessä joukkueessa toisiaan vastaan. Tarkoituksena oli tuottaa ja myydä Iskun Kivikko-istuinta mahdollisimman tehokkaasti.
 

oppilaita puutarhassa jänisveistos

oppilaat työskentelevät tableteilla

haastattelutilanne

Menestystä kirjoituskilpailussa

 

Sveitsin ystävät Suomessa ry järjesti tänä keväänä ranskan- ja saksankielisen kirjoituskilpailun peruskouluissa ja lukioissa. Kirjoituskilpailun tarkoituksena oli korostaa ranskan- ja saksankielen asemaa ja merkitystä Suomen kouluissa sekä tehdä samalla Sveitsiä tunnetuksi.

 

Tapainlinnan koulu menestyi molemmissa kilpailun peruskoulun sarjoissa. Yhdeksäsluokkalainen pitkän saksan lukija Jenna Carlander voitti peruskoulun saksankielisen sarjan kirjoituksellaan Bekannte Sachen und Personen in der Schweiz ja ranskan opiskelija Hilda-Maria Rauhala sijoittui toiseksi ranskankielisessä sarjassa kirjoituksellaan La nourriture suisse, voiton mennessä Kaarilan kouluun Tampereella.

 

oppilaat portailla

Monialaiset

Tänä lukuvuonna monialaiset opintokokonaisuudet jäivät viimeisille kouluviikoille. 7-luokkien aiheena oli tunteet. Viikon aloitti koulukuraattori Kati Riihelän ja koulupsykologi Pia Tarvon etänä pitämä tunnetyöpaja. Pajassa pohdittiin mm, mitä tunteet ovat ja miten hyvää mieltä lisätään. Viikko jatkui eri oppiaineiden työpajoilla.

Kotitalouden tunnilla valmistui värikkäitä ja keväisiä focaccia-leipiä, joissa silmäkin lepäsi. 
Retkipäivänä Taidemuseossa tutustuttiin Merja Puustisen ja Andy Bestin värikylläiseen yhteisnäyttelyyn ”Happy Valley”. Näitä symbolisia installaatioita sai tutkia lähempääkin, koskea ja kierrellä ympäri. Suuressa salissa kävijät saivat jättää seiniin omat pelkonsa ja taiteelliset näkemyksensä.

oppilaat maalaavat seinää näyttelyn pienoismalli

koristeltu focaccia

koristeltu focaccia koristeltu focaccia

Tintamareski

Joka lukuvuosi yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisryhmä suunnittelee aulaan uuden aiheen tinttamareskiin. Tänä vuonna hyvistä ehdotuksista äänestettiin voittajaksi Nalle Puh ja Nasu.

Tintamareski

Jäteselviytyjät kilpailu

4B osallistui Uudenmaan alueella järjestettyihin jäteselviytyjät kilpailuihin. Aluksi jokainen halukas nelosluokka osallistui alkukilpailuihin, jossa testattiin tietämystä kierrätyksestä. Kilpailussa kilpailtiin kolmen henkilön pienryhmissä. Luokan paras ryhmä sai palkinnoksi jäteselviytyjät tuubihuivin, Hyvinkään kaikkien koulujen paras luokka sai herkkupalkinnon ja Hyvinkään paras kolmen henkilön ryhmä pääsi puolestaan kilpailemaan jatkokilpailuun Jopoista ja JBL kaiuttimista. 

Koulumme 4B keräsi kaikki palkinnot itsellensä. Näin ollen luokkamme oli Hyvinkään paras keskiarvollaan sekä luokallamme löytyi Hyvinkään paras joukkue. 
Muutamat Tapainlinnan oppilaat pääsi kilpailemaan loppukilpailuun Hyvinkään edustajina. Lopulta joukkueemme sijoittui toiseksi voittaen itselleen uudet JBL kaiuttimet. 
Kaiken kaikkiaan kilpailussa oli mukana 58 koulua ja 1 891 oppilasta! 

Pientenpäivä

Tämän vuoden yhdeksännen luokan oppilaat eivät halunneet luovuttaa. He halusivat järjestää perinteisen pientenpäivän. Ysit ovat pukeutuneet koko viikon eri teemojen mukaan ja tänään pitkän perinteen mukaan pukeuduttiin "pieniksi". Tapis vilisi "vauvoja" .
Juhla pidettiin tietysti Teamsissa ja sitä seurattiin etänä luokissa.

Banderolli

oppilaat seuraavat luokassa lähetystä valkokankaalta

Alakoulun kevätjuhlintaa

Alakoulussa juhlistettiin lukuvuoden päätöstä koulun ulkoauditoriossa perjantaina, 4.6., pienissä ryhmissä koronarajoituksia noudattaen. Esiintymisvuorossa olevat 4.luokkalaiset esittivät hullunhauskoja hölmöläistarinoita ja vitoset antoivat elämänohjeita huumoripitoisen puhekuoron muodossa. Katsojina oli toisessa esityksessä kolmos- ja toisessa kutosluokkalaiset. Sää helli meitä ja viheriöivä luonto tarjosi tunnelmalliset puitteet näille pienille tilaisuuksille.

kuva esityksestä koulun pihalla kuva näytelmästä

Lauantaina kutoset astuivat Tapainlinnan ovesta sisään viimeisen kerran alakoululaisina. Jäähyväislaulu soi taustalla, kun he ovella saivat opettajiltaan perinteiset läksiäisruusut. Luokissa katsottiin Teamsin välityksellä rehtorin puhe ja julkistettiin stipendien saajat. Kutosten puheen ja 6B:n valmistaman nauhoitetun räpin jälkeen 4.luokan Jesper Arvela soitti trumpetilla Suvivirren. Yhteisen osuuden jälkeen opettajat jakoivat todistukset ja ansaitulle kesälomalle lähdettiin hyvin mielin. Kaikkiin koteihin toivotamme aurinkoista ja levollista kesää!

"Syö syö kaalia, niin et tartte maalia.
Juo juo maitoa, se on aivan aitoa.
Syö sillin suolia, niin ei ole huolia.
Naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris,
naamas on kaunis, niin kuin nuori nauris!"

katsomo

kuva esityksestä

Yläkoulun kevätjuhla

Yläkoulun juhlassa onnistuttiin noudattamaan perinteitä: rehtorin, oppilaiden ja luokanvalvojien puheet, stipendien jako, musiikkiesitykset, sekä yhdeksäsluokkalaisten tanssiesitys. Kaikki etänä luokkiin striimaten. Tanssiesitys oli nauhoitettu liikuntatunneilla ja siihen osallistui suuri joukko valmistuvia yhdeksäsluokkalaisia. 
Opettajat muodostivat kunniakujan valmistuville ja saattelivat lähtijät valtavilla aplodeilla.

opettajien kunniakuja oppilaille

Koulun laajennus alkaa

Lukuvuosi 2020-2021 alkaa olla opetuksen osalta taputeltu, mutta koululla suunnitellaan ahkerasti tulevaa lukuvuotta. Odotettu laajennusprojekti on nyt myös alkanut ja tätä olivat paikalla tarkastamassa myös perusopetuksen johtaja yhdessä koulun rehtorin kanssa.

Rehtori ja perusopetuksen johtaja työmaan alkaessa lapioiden kanssa

Päivitetty 9.8.2021