Lukuvuosikirja 2023-2024

Aiempien vuosien vuosikirjoihin pääset sivuvalikosta.

Opettajien lukuvuosi alkaa

Jo perinteiseen tapaan Hyvinkään peruskoulun opettajat kokoontuivat lukuvuoden aluksi Hyvinkää saliin kuuntelemaan luentoa. Tämän lukuvuoden aloitti Perttu Pölösen luento tulevaisuuden lukujärjestys. Luennossa hän pohti, mitkä taidot ovat sellaisia, joita koneet tai tekoäly eivät voi korvata. ”Keskittymiskyvystä on tulossa supervoima”. Tulevaisuuden lukujärjestyksestä löytyivät mm. sellaiset oppiaineet kuin kommunikaatio, pitkäjänteisyys ja myötätunto.

Tapiksen opettajien päivä jatkuin luennon jälkeen turvallisuuskoulutuksella. Turvallisuuskouluttajat Leena Malinen ja Ari Heikkilä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta vetivät sammutusharjoituksen koulun pihalla. Kaikki opettajat pääsivät ”sammutushommiin”.


turvallisuuskouluttajat kaluston edessä

opettajat sammuttavat tulta vaahtosammuttimilla

Ryhmäytyspäivä

Koko koulun ryhmäytyspäivää vietettiin 13.8.. Tapainlinnan koulu kokoontui luokittain viettämään perinteistä ryhmäytyspäivää, joka oli täynnä yhteistyötä ja hauskanpitoa. Ryhmäytyspäivät tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden tutustua paremmin koulutovereihin ja vahvistaa luokkien yhteisöllisyyttä. Ohjelmassa oli monipuolisia aktiviteetteja ja tehtäviä, jotka rohkaisivat oppilaita tekemään yhteistyötä. Ryhmäytyspäivän ilmapiiriä mukana oli luomassa myös Hyvinkään seurakunta, nuorisopalvelut, liikuntapalvelut, Tahko ja HSU.

oppilaat pelaamassa pelia koulun pihalla

lähikuva oppilaista solmussa

oppilas jolla pää on haavasiteissä kivistä maahan kirjoitettu teksti kynä

Lukuvuoden avajaiset

Tapainlinnan koulun koulurauha lukuvuodelle 24-25 julistettiin koko koulun yhteisessä tilaisuudessa 15.8. Lisäksi opekuoro ja -bändi esiintyi ja uudet oppilaat ja henkilökunta toivotettiin perinteiseen tapaan tervetulleiksi.

"Koulurauha voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Se voi olla sitä, että saa olla oma itsensä, kukaan ei jää ulkopuolelle, jokaisella on ystävä ja jokainen tuntee olonsa turvalliseksi koulussa. Me luomme yhdessä koulurauhan."

Tämän sanoman myötä kaikille mitä parasta alkanutta lukuvuotta!

oppilaat juhlasalissa seuraamassa opekuoron esitystä

Jättipalsami

Kaikki Tapainlinnan koulun 8.luokkalaiset osallistuvat biologian tunnilla lähiympäristön vaalimiseen torjumalla haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyä jättipalsamia. Tätä torjuntatyötä on tehty vuosia koulun lähiympäristössä ja jättipalsamiesiintymän koko onkin pienentynyt huomattavasti. 

Oppilaita keräämässä jättipalsamia

Oppilaita esittelemässä jättipalsamia

Jättipalsamin pussitusta

Omin voimin

Hyvinkään kaupunki järjesti toukokuussa 2024 Omin voimin töihin - kampanjan, jossa haastettiin kaupungin työntekijöitä kulkemaan työmatkat kävellen, pyöräillen tai muuten omin lihasvoimin. Haastekampanjan voitti Tapainlinnan koulun henkilökunnan tiimi. 

ominvoimindiplomi kehystettynä

Ekaluokkalaiset retkellä

Ekaluokkalaisilla oli upea retkipäivä Sääksissä 30.8. Aurinko lämmitti ja halukkaat pääsivät uimaan ja saunomaan. Lisäksi paistettiin makkaraa, syötiin omia eväitä ja leikittiin. Löytyipä ruohikosta sammakonpoikanenkin, jota päästiin ihailemaan.

oppilaita uimassa

oppilaita nuotiolla oppilaita leikkikentällä

oppilaita tutkimassa luontoa

Partiolaiset

Partiolaiset esittelivät oppilaille toimintaansa elokuussa Tapainlinnan koulun pihalla. Tämän harrastuksen kautta saadaan uusia ystäviä ja opitaan monia hyödyllisiä taitoja.

partiolaisia ja telttoja koulun pihalla

Ridasjärvellä

Kaikki 7.luokkalaiset kävivät vesistöretkellä Ridasjärven lintutornin rannassa. Retkellä tutustuttiin järven kasveihin ja vesiselkärangattomiin sekä tutkittiin veden ominaisuuksia.

maisemakuva järveltä

lähikuva kotilosta oppilaita polulla kulkemassa kohti järveä

oppilaita työskentelemässä veden äärellä

oppilaita veden äärellä tekemässä tutkimuksia

Retkeilyvalinnainen syksy 2024

Valinnaisessa alakoulun retkeilyssä on syksyllä retkeilty polkupyörillä ympäri Hyvinkäätä, käyty uimassa maauimalalla, frisbeegolfattu Sahanmäessä ja harjoiteltu ruuanlaittoa niin retkikeittimillä kuin nuotiollakin.

Telttailussa kasasimme Haltin tunneliteltan ja Miltecin Iglu-vaellusteltan. Harjoittelimme myös riippumaton ripustamista ulkosorkka-solmulla ja kertasimme ilmansuuntia ja jokaisen oikeuksia.

IMG20240927132001.jpg

lapsia uimassa maauimalassa

retkeily2.jpg

Historiallisia esineitä

Yläkoulussa oppilaiden harrastuneisuus voi näkyä luokkien yhteydessä olevissa vitriineissä. Eräs kahdeksasluokkalainen oppilas on innostunut ja kiinnostunut toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista ja esineistä, ja hän toi koululle näytille esimerkiksi toisessa maailmansodassa taistelleen saksalaissotilaan kypärän, suomalaissotilaiden tupakansytyttimen, sideharson, ammusvyön ja kenttäpullon sekä rahoja.

esineitä toisen maailmansodan ajalta

toisen maailmansodan aikainen kenttäpullo ja muita esineitä

Ammusvyö valmistettiin Itävallassa vuonna 1915 ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa käytettyyn kivääriin. Se oli käytössä myös Saksassa, ja oppilaan isänisä löysi sen purettavasta rakennuksesta 1980-luvulla. Tupakansytytin oli oppilaan isänäidinisän käytössä toisessa maailmansodassa.

Saksalaisista rahoista kolikko oli toisen maailmansodan aikainen ja setelit sitä ennen käytössä ollut. Neuvostoliiton rahan oppilaan isänäidinisä oli ottanut kuolleen venäläissotilaan rintataskusta. Hän myös käytti kenttäpulloa jatkosodassa.

kopio toisen maailmansodan aikaisesta kranaatista

Kranaatti on replika eli kopio saksalaisesta toisessa maailmansodassa käytetystä varsikäsikranaatista, jota myös Suomen armeija käytti sodassa. Yhdysvaltalainen ammuslaukku taas oli käytössä toisen maailmansodan Tyynenmeren sodassa, jossa Yhdysvallat soti Japania vastaan.

7.luokkien biologian tunnilla

Oppilaan kertomus:"Meidän ryhmä, (jossa oli neljä henkilöä) preparoitiin kaloja muiden ryhmien kanssa. Meidän ryhmämme saatiin hauki ja löydettiin myös sudenkorennon toukka sen mahasta. Se oli vähän ällöttävää, mutta myös tosi kivaa ja kiinnostavaa. Me saatiin nähdä sen aivot viimeisenä ja ne olivat aika pienet. En tekisi itse tätä uudestaan, mutta oli se hyvä kokemus.Osa olivat ihan innokkaita tähän ja osa oli enemmän huolissaan. Erikoinen Biologian tunti."

hauki leikkuulaudalla

avattu hauki

oppilas esittelemässä haukea

9.luokkien omaprojekti

9.musiikkiluokkien omassa projektissa valittiin itse kappale ja kokooonpano, sitten harjoiteltiin ja lopuksi esitetään. Muista ryhmistä sai lainata soittajia ja opelta pyytää apua.

oppilaat soittamassa kitaraa ja bassoa

oppilaat lavalla harjoittelemassa

oppilaat harjoittelemassa ompeluluokassa

laulun harjoittelua

Taidetestaus

Taidetestaajat on kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille mahdollisuuden vierailla taiteen parissa.  
Toiminnan tavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. 
Taidetestaajat-ohjelmaa tuottaa Suomen lasten kulttuurikeskusten liitto. Toiminta käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfondet. Myös Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö rahoitti hanketta syksystä 2020 kevääseen 2024, mutta eduskunta päätti olla jatkamatta rahoitusta syksystä 2024 alkaen. Tällä hetkellä ohjelma toimii Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin tuella. Tapainlinnalaiset pääsivät ensimmäisellä kerralla sirkukseen. Kaikki kahdeksasluokkalaiset matkustivat linja-autoilla Keravalle, jossa odotti kunnon sirkusteltta. Esityksestä vastasi Arctic ensemble sirkusryhmä esityksellä Ensembled. Esityksen jälkeen yleisö sai kysellä sirkustaiteilijan elämästä, arjesta ja siitä kuinka teos oli syntynyt. 

sirkusteltta

esiintyjät vastaamassa yleisön kysymyksiin lavalla

Kulttuuripolku Hyvinkääsalissa

8.luokkalaiset pääsevät syksyisin Rocktehdas Hyvinkään järjestämään konserttiin Hyvinkääsaliin. Konsertti on osa kaupungin järjestämää kulttuuripolkuohjelmaa. Rocktehdas Hyvinkää on musiikkikoulu, johon kaikki musiikista innostuneet ovat tervetulleita.KOnsertissa esitellään erilaisia soittimia ja musiikkilajeja.

bändi lavalla kaukaa kuvattuna

bändi kuvattu lavalla lähempää

Girls in Tech Nordics -tapahtuma 2.10.2024

Keskiviikkona 2.10. Tapiksen 20 oppilasta osallistui Koneen tiloissa Girls in Tech Nordics -tapahtumaan. Girls in Tech Nordics on Pohjoismaissa toimiva kansalaisjärjestö, joka pyrkii saamaan enemmän naisia tekniikan pariin. Järjestö järjestää nuorille tytöille inspiroivia tapahtumia kaikkialla Pohjoismaissa, joissa esitellään teknologiamaailmaa ja mahdollisia tulevia uria teknologian parissa.

Koneen tiloissa olivat lisäksi mukana Konecranesin ja Iittalan edustajat. Kuulimme mielenkiintoisia naisten uratarinoita sekä tutustuimme yritysten tuotteisiin, mm. hypistelimme Oiva Toikan lintuja ja pääsimme käymään monessa erilaisessa hississä. Kaiken kruunasi herkullinen tarjoilu!

hissi oppilaat kuuntelemassa opasta

oppilaita aulassa

Uno-pelivälkkä

pelipöytä ja kolmet korttikädet

+

Päivitetty 10.10.2024