Lukuvuosikirja 2019-2020

Aiempien vuosien vuosikirjoihin pääset sivuvalikosta.

Yläkoulun ryhmäytyspäivä 14.8.

Tapainlinnan yläkoulun ryhmäytyspäivää vietettiin heti koulun alussa, oppilaiden viidentenä koulupäivänä. Oppilaita mukana liikuttamassa olivat Hyvinkään seurakunta, Liikuntapalvelut, Nuorisopalvelut, Hyvinkään Seudun Urheilijat, Tahko ja Hyvinkään Nuorisoasema. Reilut 400 oppilasta vaihtoivat puolen tunnin välein tehtävärastipaikkoja. Pieni sateenuhka varjosti aamua, mutta loppujen lopuksi päivä sujui kuitenkin poutaisissa merkeissä. Tarjolla oli tietoa ensiavusta, erilaisia liikuntarasteja, selfiesuunnistusta, rakenneltiin legotaloja, pelattiin mm. Tantrista ja nimibingoa. Päivään mahtui monenlaista toimintaa. Tapainlinnan koulun väki kiittää yhteistyötahojamme jälleen kerran mukavasta päivästä!

 

 

Lukuvuoden avajaiset 16.8.

Tapainlinnan koulun lukuvuosi 2019-20 käynnistettiin virallisesti avajaistilaisuudella salissa. Koulurauhan julistuksen jälkeen uudet oppilaat ja henkilökunta toivotettiin tervetulleiksi kouluumme. Tilaisuuden päätti opekuoro ja -bändi jo perinteeksi muodostuneella musiikkinumerolla "Tässä oon", jonka teemana on koulukiusaamisen vastustaminen: Joka päivä voin valita oman tieni ja uskaltaa ottaa askeleen kohti parempaa toveruutta luoden parempaa Tapiksen yhteisöä.  Meille kaikille vastuullisia, hyvää mieltä tuottavia valintoja lukuvuodelle 2019-20!

 

Mustikassa

Kahdeksannen luokan valinnaisen kotitalouden ryhmät aloittivat kotitalousopinnot mustikkaretkellä. Kävelimme Hyvinkään uuteen Terveysmetsään reiluksi puoleksi tunniksi poimimaan mustikoita ja nauttimaan suotuisasta säästä. Säästyimme aika hyvin sateilta. Kokoontumispaikka retken lopuksi oli sovittu "Sorsalammen" tuntumaan. Kaikkien ryhmien kaikki oppilaat onnistuivat hienosti noudattamaan annettua aikataulua. Kukaan ei eksynyt metsään. Mustikoitakin löysimme kohtuullisen mukavasti, vaikka mustikkavuosi ei tällä kertaa ole niin kovin hyvä. Mustikat perattiin ja pakastettiin luokassa. Oppilaat pääsevät myöhemmin syksyllä ryhmissään suunnittelemaan oman aterian "Syksyn sadosta". Nyt kerättyjä mustikoita on lupa hyödyntää ateriasuunnitelmissa.

          

    

 

 

Kaupungin henkilökunnan virkistyspäivä

Hyvinkään kaupunki järjesti koulujen henkilökunnalle virkistysiltapäivän. Tarjolla oli monia erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi liikkua ulkona tai sisällä. Monet Tapainlinnan ja Pohjoispuiston koulujen opettajat virkistäytyivät tutustumalla oppaan johdolla kaupungin uuteen "Terveysmetsä" -reittiin.

 

 

7.luokkien ryhmäytys Sillassa 21.8.

Seitsemännet luokat ovat perinteisesti käyneet joka syksy vierailemassa nuorisotalo Sillassa. Vierailun aikana tehdään erilaisia asioita ryhmänä ja pohditaa, mistä hyvä ryhmähenki syntyy. Päivää ovat järjestämässä monet eri tahot mm. nuoriso- ja urheilutoimesta.

          

 

Yhdeksäsluokkalaisten valinnaisen kotitalouden opiskelua Tapainlinnassa

Yhdeksäsluokkalaisten valinnaisen kotitalouden syksy on aloitettu aihekokonaisuudella "Vastuullinen ruoka". Oppilaat saivat kotitehtäväksi etsiä tietoa aiheesta. Seuraavalla opetuskerralla oppilaiden kotitehtävän perusteella koottiin taululle ryhmän yhteinen miellekartta vastuullisesta ruoasta.

 

Seiskaluokkalaisten ensimmäiset kotitaloustunnit

Tapainlinnan seitsemäsluokkalaiset puhkuvat intoa päästä käsiksi käytännön työskentelyyn, Kasvisten pilkkomista on sentään kaiken teoriaopiskelun lomassa päästy harjoittelemaan syksyn ensimmäisillä kotitaloustunneilla. Nämäkin dippikasvikset dippeineen valmistuivat alta aikayksikön. Maku tuntui myös olleen kohdillaan, sillä kasviksia ei juuri jäänyt tähteeksi!

 

 

Kuinka koulumme hiilijalanjäljen voisi puolittaa?

Syyskuussa pidetyn kilpailun voittajat puolittaisivat koulumme hiilijalanjäljen laittamalla katolle aurinkopaneeleita, käyttämällä lämmitykseen maalämpöpumppuja, vähentämällä ruokahävikkiä ja kierrättämällä kaiken.

 

Jättipalsamin kitkentää

Tässä muutama kuva 8.luokkalaisten lähiympäristön vaalimisprojektista. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji ja sen hävittäminen on ekoteko luonnonvaraisten lajien puolesta.

 

 

 

 

Vieraita ystävyyskoulusta

Syyskuun 3. päivänä saapui Tapainlinnan kouluun 23 saksalaisen oppilaan joukko kahden opettajansa kanssa. Viiden päivän aikana he tutustuivat kouluumme, Hyvinkään kaupunkiin ja Helsinkiin.
Suomalaiseen luontoon saatiin lähikosketus koulumme viereisessä Terveysmetsässä sekä Kiiskilammen patikkareissulla. Saunailtaa vietettiin yhteisesti isäntäperheiden kanssa kaupungin kesäsiirtola Sääksissä, jonne majoittajat olivat loihtineet upean buffet-illallisen.
Kotimatka alkoi sunnuntaina, mutta haikeita hyvästejä ei suurimman osan tarvinnut kuitenkaan jättää, sillä tapainlinnalaisia matkaa huhtikuussa vastavierailulle.

              

Taidemuseolla

Hyvinkään taidemuseon päänäyttely on tänä vuonna Värinäkyjä, joka esittelee Hyvinkäällä asuneen Yrjo Saarisen taidetta. Saarinen rakasti värejä ja näyttely onkin oikea värikylpy. Kuvataiteen valinnasiryhmien lisäksi näyttelyssä ovat käyneet Tapainlinnan ranskan ja saksankielen opiskelijat.

 

          

  
  

 

Alakoulun monialainen viikko

 

Opetussuunnitelmaan kuuluvat monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutettiin tänä vuonna Tapainlinnan 3.-6. luokilla 19.9.-25.9. teemalla "Yhdessä vahvemmaksi" siten, että oppilailla oli koulua päivittäin klo 9-13. Päivän sisällä oli pidempi ruokailu- ja välituntitauko. 

Viikon aikana oppilaat työskentelivät sekaryhmissä (=oppilaita joka luokka-asteelta 3-6) ja kiersivät erilaisissa toimintapajoissa. Pisteissä oli erilaista ohjelmaa laidasta laitaan, sekä sisällä että ulkona. Kaikkiin kuitenkin siältyi elementtejä, jotka kehittivät psyykkistä, fyysistä tai/ja sosiaalista hyvinvointia.

      

Yhteisessä aloitustilaisuudessa torstaina 19.9. oli vierailijana psykoterapeutti Anne Peltonen poikansa Topin kanssa. He juttelivat siitä, mitä kaikkea ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin voi kuulua ja miten ikäviä tunteita voi hallita. Viikko päättyi yhteiseen lopetustilaisuuteen 25.9., jolloin koulun salissa mm. näimme Power Point-koosteen viikon pajatyöskentelystä ja tanssimme Poloneesia isolla porukalla.

 

Sekä oppilaiden että opettajien palautteesta päätellen viikko oli erittäin onnistunut. Oppilaiden työskennellessä vaihteeksi hiukan tuntemattomampien ja eri-ikäisten kanssa, työrauha säilyi hyvin ja toivottavasti uusia kavereitakin löytyi:) Myös koulun seinille jäi muistoksi Minä-t-paitoja, englannin pajassa tehtyjä julisteita ja yhdessä rakennettu vahvuuksien puu koulun aulassa.

   

        

 

Kulttuuripäivä 31.10.

 

           

 
   

Upeat näkymät Uspenskin katedraalin pihalta

 

 

Halloween 1.11.

Oppilaskunnan perinteinen halloween-kahvio järjestettiin lokakuun loppupuolella. Tarjolla oli tuttuun tapaan berliininmunkkeja ja nyt myös uutuutena halloweenin sopivia turkinpippurimunkkeja. Samana päivänä järjestettiin myös pukukilpailu, joten koulussa liikkui kaikennäköisiä hahmoja.

  

 

Näyttelyjä

 

Tapainlinnassa tehdään paljon erilaisia oppilastöitä. Ne ovat esilla koulun vitriineissä, käytävillä ja luokissa. Tässä hiukan tämän syksyn näyttelysatoa.

      

 

      

 

      

 

      

 

PIPARKAKKULUOMUSKILPAILU KÄYNNISTYY

9. Luokkalaisten valinnaisen kotitalouden opiskelijoiden perinteinen piparkakkuluomuskuilpailu käynnistyy. Viime viikolla oppilaat ovat päässeet suunnittelemaan luomuksiaan. Tällä viikolla leivomme ja paistamme osat. Kuvassa viime vuoden kilpailun voittajateos.

 

PIZZAILTA

Tapainlinnan tukioppilaat ovat perinteisesti järjestäneet  seitsemännen luokan oppilaille pizzaillan. Illan aikana nimensä mukaisesti tehdään yhdessä pitsaa ja pelataan pelejä.

            

 

Kulttuuripolku rautatiemuseolla

Kulttuuripolku vie kaikki Hyvinkään koululaiset oman kotikaupungin kulttuurikohteisiin. Seitsemännet luokat ovat perinteisesti vierailleet Rautatiemuseolla. Kulttuuripolun ohjelmaan voi tutustuatarkemmin  kaunpungin kotisivuilla.

         

 

         

 

Joulumyyjäiset 30.12.

 

 

 

 

Joulukalenteri


Oppilaskunta järjesti taas joulukuussa perinteisen joulukalenterin, jonka luukuista paljastui yhteisöllisiä yllätyksiä koko koululle. Tänä vuonna myös tukioppilaat osallistuivat muutaman luukun ideointiin. Luukuista paljastui muun muassa joulukuusen koristelua ja herkkutarjoiluja.

 

Itsenäisyyspäivän juhlintaa

 

 

 

 

 

Taitaja9-kisa

Perinteinen Taitaja9-kisa järjestettiin Hyrian Sakonkadun yksikössä 11.12.2019. Mukana kisassa oli yhteensä 32 joukkuetta – viisi niistä Tapainlinnasta. Yksi joukkueemme sijoittui kisassa hienosti kolmanneksi.

Taitaja-kisassa.jpg

Animaatiopajassa Villa Artussa

Tapainlinnan oppilaat ovat tänä syksynä päässeet vierailemaan Villa Artussa. Siellä on järjestetty Hyvinkään koululaisille animaatiotyöpajoja. Pala-animaatiot tehtiin stopmotion tekniikalla. Tekniikka vaatii kärsivällisyyttä ja vakaata kättä, koska jokainen sekuntti vaatii usein ainakin 12 yksittäistä kuvaa.

villarttu.jpg

villarttu2.jpg

Lucia 13.12.

lucia1.jpg

lucia3.jpg

Oppilaskunta joulumielellä

Oppilaskunnan hallitus aloitti viimeisen kouluviikon ennen joululomaa musikaalisesti.

opkunta.jpg

Muistat Tapiksen
opettajat ihan varmaan,
Marjot ja Jussit ja
Nauskinkin harmaan,
mutta maikka tää,
sulta tuskin unhoon jää. 

Kaplaksen jumppatunnit
oli tuskaa tuottanut,
 
tunnin niin muuten hyvän,
hikijumpaks
muuttanut.
Jumppasvat
aamuin illoin, 
kieli poskes roikkuen. 

Tuosta vain saikin silloin, 
opekunta aattehen. 
Liikkatunti pitkä on, 
tauko mahdoton,
oppilaat vois repussaan,
 
veden tuoda mukanaan. 
Oppilaat siitä asti,
repun kanssa huhkien,

treenaavat iloisesti,
 
joskus jopa humpaten.

Muistat rehtori-Monnan ja
kanslisti-Sannan,

Annet ja Sarit ja Minnatkin varmaan,
 
mutta välkät nää,
sulta
tuskin unhoon jää. 

Välkät nää kello yhden, 
viettää koulu vihaten. 
Ulos on mentävä vaan,
harvaa se kiinnostaa.
 
Sisällä vessat täynnä,
mistäköhän johtuen?

Tuostahan saikin silloin,
 
opk aattehen.  

Välkkä tää tosi pitkä on, 
odotus mahdoton. 
Oppilaat vois mukanaan, 
hanskat ulos viedä vaan. 
Oppilaat siitä asti, 
ulos rientää riemuiten, 
kylmä ei enää ookkaan, 
se on tosi mukavaa! 
Se on tosi mukavaa! 

Joulujuhla 19.12.

tontut.jpg

valot.jpg jumppa.jpg
juontajat1.jpg kuoro1.jpg
naytelma.jpg ysit.jpg

Joulukirkko 20.12.

kirkko.jpg

Yllätys

Joulukirkon aikana koululle jääneet oppilaat ja opettajat koristelivat koulun sisäänkäynnin muille yllätyksenä.

ovetiso.jpg

ovet1.jpg ovet2.jpg
Päivitetty 20.12.2019 Tulosta