Lukuvuosikirja 2018-2019

Aiempien vuosien vuosikirjoihin pääset sivuvalikosta.

 

Lukuvuoden avajaiset

Tapainlinnan koulun lukuvuoden avajaisia vietettiin 17.8. salissa. Madame Bardon malleineen oli tullut esittelemään syksyn uusinta muotia, johon kuuluivat mm. kellohame, pikkutakki ja pussihousut. Lensipä lavalle moderni lentolaukkukin  Tämän jälkeen oppilaskunnan puheenjohtaja julisti koulurauhan. Teemana tänä lukuvuonna on ”Sinä voit vaikuttaa. – Hymykin auttaa ”. Tapiksen uudet ekaluokkalaiset toivotettiin tervetulleiksi aplodein kuin myös Hämeenkadulta ja pikku-Tapiksesta siirtyneet luokat opettajineen unohtamatta uusia seiskoja ja muualta kouluumme muuttaneita oppilaita. Auringonkukkia jaettiin perinteen mukaan mm. ihkauusille kasvoille, matemaattisten aineiden opettaja Arja Pietikäiselle ja laaja-alaisena erityisopettajana aloittaneelle Jesse Perttuselle. Tilaisuus päättyi opebändin ja -kuoron kiusaamisenvastaiseen biisiin "Tässä oon". 

"Work hard and be nice to people" - YSTÄVÄLLISTÄ LUKUVUOTTA 2018-19!

 

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

Red Carpet kuvauksia

 

Pusa Productions tuottaa Red Carpet Festivaaleille seuraavaa tuotantoaan Blue Carpettia. Projekti on toteutettu yhteistyössä Tapainlinnan koulun lisäksi myös Lasten ja Nuorten kuvataidekoulun ja Itä Uudenmaan Poliisilaitoksen kanssa. Blue Carpet on Onni Pusan ja Tommi Kajoniemen käsikirjoittama tarina, joka oli mukana kässäriä kehiin loppufinaalissa. Vilkastus  toivoi, että tuotos myös  toteutettaisiin. Tuotantotiimissä on noin 30 henkeä.

Tuotoksen ensi-ilta on Red Carpetin viimeisenä päivänä:
https://redcarpetfilmfestival.fi/tapahtumat/lasten-ja-nuorten-elokuvatyopajojen-naytos/

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Tapainlinnan ryhmäytyspäivä ti 21.8.2018 

Tapiksessa ryhmäydyttiin jo neljättä kertaa koko yläkoulun voimin. Ideana on hauskojen leikkien ja leikkimielisten urheilusuoritteiden avulla harjoitella ihmisten välisiä vuorovaikutustaitoja, kehittää ja vahvistaa näitä taitoja sekä luoda luokille tärkeää me-henkeä. Samalla opimme hyväksymään erilaisuutta, tuntemaan toisiamme ja ehkäpä jopa itseämme paremmin. 

Koulu alkoi noin 400 oppilaalla klo 9.00 ja vartin infotilaisuuden jälkeen he suorittivat yhteensä kuusi puolituntia kestävää rastia. Tehtävät olivat jokaiselle luokka-asteelle erilaiset ja ne vaihtuivat lennossa puolen tunnin välein keskusradion äänimerkistä. Mukana toimintaa järjestämässä olivat Hyvinkään seurakunta, Hyvinkään Nuorisopalvelu, HYPS, HSU ja Tahko.

Päivän aikana 7.-luokkalaiset rakensivat legotaloja, olivat akvaariokaloina ja unissakävelijöitä. He pelasivat jalkapalloa sokkona sekä kirjoittivat itselleen kirjeen, jonka saavat lukea 9.-luokkalaisena.

8.-luokkalaiset harjoittelivat ensiavussa tarvittavia sidontataitoja ja kylkiasentoon laittamista, pohtivat kiusaamista, pelasivat ristinollaa juoksuviestinä, treenasivat sokkona urheilurataa ja olivat ”Helsingin bussipysäkillä”.

Itsesuunnitellut lennokit lensivät 9.-luokkalaisilla. He kävivät selfie-suunnistuksella, pelasivat nimibingoa ja leikkivät rikkinäistä piirrosta sekä täyttivät positiivisuuspapereita.

Kuva koulun touhuista   Kuva koulun touhuista
 Kuva koulun touhuista  Kuva koulun touhuista

 

Kotitarveviljelystä

Kotitarveviljelijä Aino Löytty vieraili 9. luokkalaisten valinnaisen kotitalouden tunneilla elokuussa. Oppilaat pääsivät tunnistamaan monenlaisia viljelykasveja juurikkaista ja sipuleista viljoihin, yrtteihin ja kukkiin. Ainolla oli mukanaan myös villiyrttejä; vuohenputkea, nokkosta ja voikukkaa. Oppilaat saivat Ainolta vinkkejä siitä, mihin käyttötarkoitukseen esillä olevat kasvit soveltuisivat. Syötäviä, ruokien koristeluun sopivia kukkia edustivat mm. kehäkukka, krassi ja maitohorsma.

 

       Kuva koulun touhuista

 

Vanhempainiltoja Tapiksessa

Lukuvuoden alkaessa on myös opettajien ja vanhempien aika tavata. Vanhempainillat ovat alkaneet jo alakoulun osalta ja jatkuva luokittain pitkin syksyä. Keskiviikkona 29.8. tapasivat seitsemänsien luokkien vanhemmat ja opettajat. Ilta alkoi yhteisellä osiolla juhlasalissa, jonka jälkeen keskustelua jatkettiin luokissa luokanvalvojien kanssa. Yrittäjyyskasvatusryhmä oli keittänyt kahvia ja leiponut herkullisia voisilmäpullia iltaa varten.

     

       Kuva koulun touhuista

 

Vierailulla Taidemuseossa torstaina 6.9.

 

Kuvataiteen kahdeksannen luokan valinnaisryhmä vieraili torstaiaamuna Hyvinkään taidemuseolla. Tällä viikolla siellä on päättymässä virolaisen Lauri Sillakin näyttely Dancing with Reality. Oppilaat joutuivat tarkastelemaan teoksia todella huolellisesti, koska ne olivat täynnä mitä yllättävimpiä yksityiskohtia, joita ei nopealla silmäyksellä huomannut. Tarkka katse pystyi löytämään teoksista pääkalloja, tarroja, ruuveja, tapettia ja vaikka angry birdsejä. Oppilailla heräsi paljon kysymyksiä: Miksi töissä oli paljon palloja ja numeroita? Miksi Sillak on maalannut renkaita? Mikä inspiroi taiteilijaa? Mitä teoksessa tapahtuu?

 

        Kuva koulun touhuista

 

Jalkapalloturnaus syyskuussa

Seitsemännen ja kahdeksannen luokan poikien jalkapallojoukkueet toivat mukanaan kultaa Hyvinkään koulujen välisestä turnauksesta. Voittajien on helppo hymyillä.

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Kansainvälinen opettajapäivä 5.10.2018


Kansainvälisen opettajapäivän 5.10. kunniaksi Tapiksessa on ollut tällä viikolla käynnissä kuvakisa, jossa Tapiksen opettajia on pitänyt tunnistaa heidän nuoruudenkuviensa perusteella. Perjantaina on kuvakisaviikon päättävä välituntitilaisuus, jossa juhlistetaan kansainvälistä opettajapäivää. Tilaisuudessa jaetaan palkintoja opettajien kuvakisaan osallistuneiden kesken ja lisäksi siellä on opettajien musiikkiesitys.
Mukavaa kansainvälistä opepäivää kaikille!

Teksti: Tapainlinnan mediapaja       

       Kuva koulun touhuista

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista


Poistumisharjoitus 25.10.

Turvallisuus on tärkeää Tapiksessa. Jokainen lukuvuosi harjoitellaan koko porukalla ja opettajia koulutetaan erilaisten tilanteiden varalle.  Tälläkin kertaa harjoitus onnistui mallikkaasti.

       Kuva koulun touhuista

 

Välkkämusaa 25.10.

8. Ja 9. luokan musiikin valinnaisryhmät esittivät välituntimusiikkia koulun aulassa 25.10. He esittivät mm. Ed Sheeranin, Reino Nordinin ja Vance Joyn musiikkia. Yleisönä oli runsaslukuisesti välitunnin viettäjiä.

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Tapainlinnan koulun kahdeksansien ja yhdeksänsien matematiikkaluokkien vierailu Nesteen jalostamolle Porvooseen

Tapainlinnan koulun 8a ja 9a luokat pääsivät 30.10. opintoretkelle Nesteen öljynjalostamoon Porvooseen.  Luokkien kuljetuksesta Porvooseen ja takaisin koululle huolehti Hyvinkään Liikenne.

Öljynjalostamolla meille oli aluksi järjestetty luento, jossa meille kerrottiin mm. raakaöljyn tislauksesta ja jalostuksesta eri käyttötarkoituksiin sekä Nesteen jalostamon eri tuotantolinjoista. Lisäksi meille kerrottiin Nesteen sataprosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistetusta biopolttoaineesta, jota myös Hyvinkään Liikenne käyttää bussiensa polttoaineena. Biopolttoaineen käyttö vähentää lähipäästöjä merkittävästi.

Luennon jälkeen pääsimme kiertoajelulle jalostamon alueelle. Kiertoajelulla näimme mm. sataman, palokunnan ja öljysäiliötä, joita on Porvoon jalostamolla kaikkiaan 174 kappaletta.

Retki oli hyvin onnistunut ja monien mielestä kerrotut asiat olivat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. Tässä on muutamia kommentteja retkellä olleilta oppilailta:

“Tislaus kuulosti mielenkiintoiselta.”

“Kaikki asiat jotka ymmärsin olivat mielenkiintoisia.”

“Opin monia hyödyllisiä asioita öljyn jalostuksesta ja –jalostamoista."

“Kiertoajelu oli kiva ja siellä kerrotut asiat mielenkiintoisia.”

Kiitämme paljon Nestettä ja Hyvinkään Liikennettä opintoretkemme sponsoroimisesta!

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

 

Halloweenkahvio 31.10.

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Matematiikkaluokkien vierailut HYK:iin 1.11. ja 2.11.

Koulumme matematiikkaluokat 7A, 8A ja 9A vierailivat perinteeksi tulleeseen tapaan Hyvinkään yhteiskoulun lukiossa LUMA:n merkeissä viikolla 44. Vierailulla oppilaat pääsivät mm. tutustumaan koulun LUMA-käytävään, josta löytyi esimerkiksi matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan liittyviä pulmia. Seitsemäsluokkalaiset tutustuivat tarkemmin matematiikan ihmeelliseen maailmaan, kahdeksannet luokat fysiikkaan ja yhdeksännet luokat kemiaan. Matematiikassa tutustuttiin mm. unkarilaisiin loogisiin paloihin, fysiikassa puolestaan määritettiin putoamiskiihtyvyyden arvoa heilurin ja tietokonemittauslaitteiston avulla ja kemiassa määritettiin kokeellisesti viilin sisältämää maitohapon määrää titrausmenetelmällä.

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista  

 


Kaikki vastaan 1 -reissu

Viime sunnuntaina meidän mediapaja otti suunnakseen Ylen Studiotalon. Menimme sinne seuraamaan Kaikki vastaan 1 -livekuvausta. 

Lähdimme Hyvinkäältä junalla ja vaihdoimme Pasilassa junaan, joka pysähtyi Ilmalassa. Jälkimmäinen matka kesti vain kaksi minuuttia, mutta opettajat totesivat, että olisi mukavampi mennä minuutti junalla kuin kävellä kylmässä tuulessa. Siis jäimme Ilmalassa pois ja kävelimme siitä noin kymmenen minuuttia Studiotalolle. Matkan lopussa huomasimme, että olimme poistuneet aseman itäpuolelta, ja kiertäneet lenkin, kun olisimme voineet poistua aseman länsipuolelta ja kävellä vain kaksi minuuttia.

Studiotalolla sitten odottelimme, että pääsisimme studioon. Siinä ehti käydä vessassa. Kun pääsimme studioon, vastasimme kyselyyn. Siinä näytettiin päivän kisat ja tehtävät ja arvasimme niiden tulokset. Tämä oli varasuunnitelma. Jos sovellus ei toimisikaan, niin studioyleisö edustaisi Suomea. Onneksi tätä ei tarvittu sinä iltana. 

Kuvaukset – kuten ohjelmakin – kesti puolitoista tuntia. Illan kisaajana oli Tomi Tampereelta. Hän voitti ja keräsi 8100 euroa. 

Kuvausten päätyttyä menimme Ilmalan asemalle - lyhyttä reittiä - ja sieltä jälleen Pasilaan. Jotkut meistä kävivät Pasilan aseman R-Kioskissa ostamassa matkaevästä aka vähän herkkua. Sieltä junalla taikaisin Hyvinkäälle ja kotiin.

Reissu oli mielestäni mukava, kannatti mennä. Studiossa äänet olivat vähän hiljaiset niin oli vaikea kuulla mitä ihmiset sanoivat. Mutta siis suosittelen sinne menoa, jos haluat telkkariin.

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Ystävyyskoulu vierailulla Tapiksessa

Saimme torstaina 25.10.2018 tallinnalaisesta ystävyyskoulustamme - Tallinna 32. Keskkoolista - 30 hengen iloisen opettajaryhmän vastavierailulle. Mukana olivat myös rehtori Maarja Merigan sekä apulaisrehtorit Kerstin Vessik, Rita Laur-Reinumägi ja Kaie Belkov.
Vieraamme saapuivat Hyvinkäälle vähän ennen kello yhtätoista ja aloittivat päivänsä syömällä lounaan. Ruoan lomassa he saivat nauttia oppilaidemme välituntimusiikista.
Suomalaiset kollegat veivät heidät mukaansa seuraamaan oppitunteja, jonka jälkeen tutustuttiin koulurakennukseemme tarkemmin. Kierrätyksen päätteeksi maisteltiin Löytyn Marjon oppilaiden leipomia suussasulavia mustikkapiirakoita kahvin kera.
Lyhyen päivävierailun päätteeksi virolaiset tutustuivat nopeasti kaupungin keskustaan ennen Helsingin kierrostaan.

 

           Kuva koulun touhuista

   Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Kuuskyt - Nyt 
Hyvinkään Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyssä 16.11.

Huhtikuussa 2018 Hyvinkään taiteilijaseura täytti 60 vuotta. Piirustuksen valinnaiskurssi kävi tutustumassa näyttelyyn Hyvinkää taidemuseolla. Koska kyseessä oli luovan piirtämisen kurssi, museovierailuun kuului myös piirtämistä. Tarkastelun kohteeksi otettiin Anneli Sipiläisen teos Luulöydös.

 

           Kuva koulun touhuista

 

Joulumyyjäiset ja lauantaityöpäivä 24.11.

Tapiksessa riitti kuhinaa, kun joulutunnelmaa viriteltiin mm. vanhempainyhdistyksen järjestämillä myyjäisillä.

   Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
   Kuva koulun touhuista

Kuva koulun touhuista

 

 Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Voitto Taitaja-kisassa!

 

Lähdimme koululta kello 7:55 bussilla kohti Riihimäkeä Taitaja-kisaan. Kiersimme ensin kouluja läpi hakemassa kilpailijoita. Riihimäelle päästyämme veimme takit ensiksi naulakkoon. Siitä menimme viereiseen rakennukseen. Saimme ensiksi kirjekuoren missä oli Hyrian oma popsocketin ja karkkia. Sitten menimme ruokasaliin odottamaan kisan alkamista. Joukkueita oli 25. Kisapaikalla oli neljä pöytää joissa oli haasteet. Nopeiten tehnyt pääsi jatkoon. Meillä oli kaksi kisaa missä oli kaikki mukana. Siinä toisessa pääsi enää mukaan 12 ryhmää. Tässä välissä oli MiklunMeet & greet. Saimme ottaa hänen kanssaan kuvia ja nimmarin. Meillä oli ruoka. Siellä meille tarjoiltiin parmesaanikuorrutettua kanaa, punaviinikastiketta ja ranskalaisia perunoita ja jälkiruuaksi vaniljapannacottaa ja kirsikkahilloa. Sitten oli karsinta, että kuka voittaa. Tapainlinnan 9A:laiset pääsivät ensimmäiseksi ja saivat palkinnoksi kesätyöpaikan. Toinen voittajaryhmä sai 75€ Giganttiin. Ja kolmas 50€ Giganttiin. Sitten lähdimme takaisin koululle klo:15.00 

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Piparkakkukilpailu 

 

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Itsenäisyyspäivän juhlintaa ja lipun nosto 5.12

       Kuvassa itsenäisyyspäivän juhlinnasta

 

Kuvassa ikkunoita Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 


Saksan opiskelua 

Pitkän saksan 7.-luokan oppilaita vieraili HYK:n kieliviikolla Goethe-instituutin järjestämässä Autobahn -kisassa keskiviikkona 11.12. Leikkimielisessä kisassa tutustuttiin kulttuurillisiin asioihin. Hyvin meni; ryhmä tuli kisassa toiseksi!
Kielikahviosta sai tilata saksaksi glögiä ja piparkakkuja!

 

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuvassa teline, jossa tietoisku Nürnbergistä Kuvassa tietoiskutelineestä, jossa aiheena Köln

 

Joulujuhla 14.12.

Kuvia koulun joulujuhlasta Kuvia koulun joulujuhlasta
Kuvia koulun joulujuhlasta Kuvia koulun joulujuhlasta
Kuvia koulun joulujuhlasta Kuvia koulun joulujuhlasta
Kuvia koulun joulujuhlasta Kuvia koulun joulujuhlasta

 

Joulukirkko 

Kuvia koulun joulukirkosta Kuvia koulun joulukirkosta
Kuvia koulun joulukirkosta Kuvia koulun joulukirkosta

 


Meidän Tarja!

Tapiksen rakas koulusihteeri Tarja jäi eläkkeelle joulukuussa. Tarja on ollut Tapiksessa koulumme perustamisesta lähtien. Muutama jo eläkkeelle aikaisemmin jäänyt opettaja tuli juhlimaan läksiäisiä. Lahjaksi Tarja sai mm. koulun henkilökunnan talkoilla neuloman torkkutäkin.


       Kuva koulusihteeri Tarjan eläkkeelle lähdöstä

Kuva koulusihteeri Tarjan eläkkeelle lähdöstä Kuva koulusihteeri Tarjan eläkkeelle lähdöstä
Kuva koulusihteeri Tarjan eläkkeelle lähdöstä Kuva koulusihteeri Tarjan eläkkeelle lähdöstä
   

 

21.12.2018 hetki ennen joululomaa

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista  

 

Kevätlukukausi 2019

 

Taidetestaajat 

Tapainlinnan koulun kaikki kahdeksasluokkalaiset osallistuivat taidetestaajina Rednose Companyn esitykseen Punainen viiva Hyvinkääsalissa 16.1.2019. Esityksessä yhdistyivät Ilmari Kiannon tarinan kanssa niin musiikki kuin klovneriakin. Taidetestaajat on valtakunnallinen projekti, jossa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset osallistuvat kahteen kulttuuritapahtumaan lukuvuoden aikana. 

               Kuva koulun touhuista

Hiljaisuuden manifesti taidemuseolla 

 

Hyvinkään koululaiset pääsevät kulttuuripolun mukana tutustumaan mm, kotikaupunkinsa eri museoihin. Kahdeksannet luokat vierailevat aina keväisin taidemuseolla. Tänä keväänä oppilaat pääsevät näkemään viiden suomalaisen taiteilijan: Ulla Karttusen, Jukka Korkeilan, Anni Löppösen, Ville Löppösen ja Henry Wuorila-Stenbergin yhteisnäyttelyn Hiljaisuuden manifesti. Myös yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisen ryhmä kävi tutustumassa näyttelyyn.

     Kuva taidemuseon näyttelystä Kuva taidemuseon näyttelystä

 

 

TERVEMENOA MIKÄ-MIKÄ-MAAHAN!

 ”Siis tämä on hyvä ja toimiva ryhmä  ja leikki on urakkatyötä…”  

Näin lauloivat kadonneet pojat Jukka Linkolan melodioin ja toisen Jukan, Virtasen, osuvin sanoin Hyvinkään koulujen kulttuuriyhdistys Vilkastuksen musikaalissa "Peter Pan". Teatterin tekeminen on urakkatyötä, mutta ennen kaikkea leikkiä, johon voivat yhdessä heittäytyä niin lapset kuin varttuneemmatkin. Näyttämöllä voi hetken olla joku muu; hypätä jonkun toisen nahkoihin, tuntea ja ajatella jotenkin muutoin kuin itse. Ujo voi olla rempseä, kiltti nauttii pahan rooliin asettumisesta, rohkeampi oppii ymmärtämään vetäytyvämmän sielunmaisemaa.

Peter Pania esitettiin Hyvinkääsalissa 8 kertaa tammi-helmikuussa 2019 ja sitä oli toteuttamassa huikeat 170 henkilöä. Mukana oli eri-ikäisiä peruskoululaisia, lukiolaisia ja aikuisia seitsemästä eri koulusta. Neljässä koulussa oli perustettu musikaalivalinnaiskurssi: Tapainlinnan 3.-5.-luokkalaisten ryhmä nähtiin merenväen rooleissa niin tanssimassa kuin suurkuorossakin. Ansiokkaassa orkesterissa soitti yläkoululaisia ja lukiolaisia. Yhteistyötä tehtiin myös koulujen ulkopuolisten tahojen kanssa, sillä lavastamassa on paikallisteatterien väkeä ja esitykseen on myös nivottu taidokkaiden hakasirkuslaisten osuuksia. Vain tämän hyvän ja toimivan ryhmän avulla oli tällainen produktio ylipäätään mahdollinen toteuttaa. Lämmin kiitos kaikille oppilaille, työryhmille ja taustajoukoille! "Vaikk´viekin elämä eri teitä, ei se muistoja koskaan unholaan heitä. Soi muistojen kantelo kauniisti vaan, vaikk´ois soittajat kaukana toisistaan."

 

 

Unikudelmia Villa Artussa

Seitsemännet luokat vierailivat tammikuussa kuvataiteen tunneilla Villa Artun näyttelyssä Unikudelmia. Unikudelmia on näyttelykokonaisuus, joka rakentuu mm, uniin liittyvistä tarinoista sekä nykytaideteoksista. Mukana on tarinoita  yli kolmeltakymmeneltä suomalaiselta kirjailijalta. Näyttelyyn tutustumisen jälkeen, jokainen oppilas sai tehdä oman unisiepparinsa työpajassa.

 

              Kuva koulun touhuista  

 Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
   Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

 

4.2. - 8.2.2019 LUMA-viikko

Koulussamme vietettiin viikolla 6 jo perinteeksi muodostunutta LUMA-viikkoa. LUMA-viikolla mm. kolmoset pääsivät tutustumaan kemian laboratoriotöiden saloihin, tuttuun tapaan päivittäin oli mahdollisuus ratkoa päivän pulma - tehtävä, osa yläkoulun oppilaistamme osallistui perjantaina 8.2. MAOL:n järjestämään päässälaskukilpailuun ja lisäksi tiistaina 5.2. keskusradiosta tuli LUMA-aiheinen aamunavaus.

 

Liikuntapäivä 12.2.

Yläkoulun liikuntapäivästä nautittiin tiistaina 12.2. Päivä toi tullessaan keilailua, biljardia ja omaehtoista liikkumista YouMovessa, laskettelun riemua Sveitsin rinteillä, seinälle kiipeämistä ja lasersotapeliä Salmisaaren liikuntakeskuksessa Helsingissä, polskuttelua Flamingon aalloissa Vantaalla, ryhmäliikuntaa (pumppi ja yin jooga) Torikadun liikuntakeskuksessa ja joukkuepelejä koululla ja Wanhalla Areenalla. Jos halusi, niin pääsipä uimaan Sveitsin uimalaankin YouMovessa temppuilun lisäksi. 

Sekä oppilaat että opettajat kirmailivat iloisella mielellä. Rinteessä rytisi muutaman kerran, muuten lajeissa selvittiin ilman loukkaantumisia. Kyllä tällä taas jaksaa mennä lisävaloa kohti!

 

           Kuva koulun touhuista

   Kuva koulun touhuista  Kuva koulun touhuista

 

Englantilainen teehetki

Cream tea -ateria. Tea and scones with jam and cream. 5B-luokka kotitalousluokassa..

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
     

Kotitaloudessa on osattu tänä keväänä herkutella 

Kuva koulun touhuista Kuvassa leivonnaisia
Kuvassa kermaleivos Kuvassa karjalanpiirakoita
Kuvassa herkkuja Kuvassa leivonnaisia
Kuvassa pulla Kuvassa keksejä

 

50 aamua

Yhdeksäsluokkalaiset juhlivat perinteisesti jäljellä olevia aamuja keskiviikkona 20.3. Tänä vuonna teemaksi valikoitui vankila. Aula oli koristeltu "kahlein" ja isossa julisteessa luki "TAPIS IN THE NEW BLACK". Ysit olivat pukeutuneet vangeiksi ja opettajat luonnollisesti vartijoiksi. Näyttävä tanssiesitys loppui "vankilapaon" yritykseen. :) Vielä muutama aamu.

         Kuva koulun touhuista

 

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

Matematiikkaluokkien (8A ja 9A) retki Olkiluodon ydinvoimalaan

8A ja 9A tekivät koko päivän kestävän retken Olkiluodon ydinvoimalaan Eurajoelle ti 26.3. Matkustimme paikalle tilausbussilla. Paikan päällä meidän kaikkien oli ensin turvallisuussyistä todistettava henkilöllisyys ennen kuin varsinainen vierailu pystyi alkamaan. Vierailu oli opastettu ja siihen kuului mm. Olkiluodon ydinvoimalan toiminnan esittely, aluekierros sekä tutustuminen ONKALO-näyttelyyn ja Sähköä uraanista -tiedenäyttelyyn. Aluekierroksella kiersimme voimalaitosaluetta linja-autollamme oppaan kanssa sekä pääsimme tutustumaan voimalaitosjäteluolan sisälle. Voimalaitosjäteluolassa pääsimme käymään jätesiilotilassa sekä tutustuimme kallioperänäyttelyyn ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta kertovaan ONKALO-näyttelyyn. Vierailun viimeisenä kohteena oli hieno ja mielenkiintoinen Sähköä uraanista -tiedenäyttely, josta löytyivät mm. kuparinen aidon kokoinen ydinjätteen loppusijoituskapseli, suojalasin takana olevaa uraanirikastetta sekä Albert Einsteinin mallinukke.

kupariputki  uraanirikaste 
 

 

Seitsemännen luokan monialainen opintokokonaisuus

 

Seitsemänsillä luokilla monialaisen opintokokonaisuuden aihe on tunteet, ilmaisu ja aistit. Kokonaisuus alkoi työpajoilla, jotka suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä koulumme psykologin Lauri Löfbergin ja koulukuraattorin Kati Riihelän kanssa. Aiheen tutkimista jatkettiin musiikin, käsityön, kuvataiteen, uskonnon, kotitalouden ja ruotsin tunneilla. Kokonaisuuteen kuului myös retkipäivä. Osa oppilaista tutustui taidekohteisiin Hyvinkäällä ja osa vieraili Heurekassa.

            Kuva koulun touhuista

                            Kuva koulun touhuista

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Sählyturnaus 25.4.

      Kuva koulun touhuista

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

Vieraita Tallinnasta

Tiistaina 30.4.2019 koulussamme vieraili 30 kahdeksasluokkalaista Viron ystävyyskoulultamme päivävierailulla.  Vierailun isäntinä toimivat oman 8.-luokan valinnaiskurssimme Kansainvälisen työpajan oppilaat. Vierailun yhteydessä myös koulujen KV-toiminnasta vastaavat opettajat pitivät oman kokoontumisen, jossa suunniteltiin jatkohankkeita ystävyyskoulutoimintaan. Keskustan Corner-cafén terassilla Siiri, Aime ja Maila Tallinnasta sekä Aki ja Marjo Tapainlinnasta.

 

       Kuvassa vieraita Tallinasta

 

Taidetestaus 2019

Tapainlinnan kasiluokkalaiset  3.5. Tamperetalossa 1600-päisen yleisön joukossa. Kuvassa on juuri alkamassa Tampere filharmonian "Taidetestaajien avaruusseikkailu".

      Kuva koulun touhuista

 

      Kuva koulun tapahtumasta

 

Tanssityöpaja 

             Kuva koulun tapahtumasta

 

Tulevien 7-luokkalaisten tutustumisilta

Tiistaina 14.5. syksyllä Tapiksessa aloittavat oppilaat tulivat tutustumaan uuteen kouluunsa. He kuulivat ensimmäistä kertaa, mille luokalle pääsivät. Tulevia oppilaita vastassa olivat koulumme apulaisjohtaja Jouni Naumanen ja opo Kaisa Niemistö. Illan aikana kierrettiin koulua tukioppilaiden kanssa ja tavattiin tietysti tulevat luokanvalvojat.

        Kuva koulun tapahtumasta

 

Kevätkonsertti

 

Tapainlinnan koulun kevätkonsertti järjestettiin keskiviikkona 15.5. koulun aulassa. Oppilaille pidettiin kaksi päiväkonserttia ja illalla konsertti kotiväelle. Esiintyjinä oli 9. luokan musiikin valinnaisryhmä, joukko taitavia sooloesiintyjiä sekä Tasku (Tapainlinnan koulun suurkuoro). Konsertti sai paljon kiitosta, joka kuuluu taitaville oppilaille. Äänentoistoryhmä teki myös hyvää työtä haastavassa tilassa.

         Kuva koulun tapahtumasta

 Kuva koulun tapahtumasta Kuva koulun tapahtumasta
 Kuva koulun tapahtumasta Kuva koulun tapahtumasta

 

Toukotyöt2

 

Tapainlinnan yhdeksäsluokkalaiset yhdistivät jälleen voimansa Hyvinkään yhteiskoulun lukion oppilaiden kanssa. Kirjastolla oli esillä yhteisnäyttely. Näyttelyssä oli laaja kirjo erilaisia tekniikoita ja aiheita. Tapainlinnan oppilaat veivät näyttelyyn kevään aikana valmistuneet omat projektit. Oma projekti on kahdeksan viikon aikana itsenäisesti suunniteltu ja toteutettu teos tai teossarja. Julisteen näyttelylle teki Hyvinkään yhteiskoulun kuvataideopettaja Susanna Saari-Koivula.

       Kuva koulun tapahtumasta

Kuva koulun tapahtumasta Kuva koulun tapahtumasta
Kuva koulun tapahtumasta Kuva koulun tapahtumasta

 

9lk. yrittäjyysryhmä Pääskyn tarina

                Kuva koulun tapahtumasta

Ykasta on jäänyt paljon käteen. 3 vuoden aikana olemme suorittaneet yhdessä hygieniapassin, osallistuneet myyjäisiin, joissa olemme myyneet kransseja ja taimia, pullaa sekä kahvia että nostaneet aamutuimaan perunaa pellosta. Olemme myös leikelleet omenapuita ja myynet perunaa ja pesuaineita kuin tykit. Olemme pitäneet muutaman teemadiskon ja -kahvionkin, jotka ovat tuoneet osansa kassaamme, jonka saimme kyllä käytettyä ansaitusti Pääskyn "yritystoiminnan" loputtua.

9lk painottui hyvin paljon kahvioiden järjestämiseen ja ylipäätänsä myyntiin. Vuoden alku kului suurimmaksi osaksi joulumyyjäistuotteiden keksimiseen ja niiden tekemiseen. Lopuksi vuosi huipentui yhteiseen kevätretkeen, johon keräsimme rahaa koko yläkoulun ajan.

Suunnitelmat muuttuivat moneen otteeseen ja mietittiin mihin rahat riittävät, joten päädyimme Särkäniemeen. Päivä oli ikimuistoinen ja hauska. Säät suosivat täydellisesti ja kenellekkään ei tullut paha olo. Syötiin ja juotiin hyvin!
Kauppahallissa oli kiva nähdä erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä!

                 Kuva koulun tapahtumasta

 

Tapiksen iltapäiväkerho  2018-2019

Iltapäiväkerhossa on tänä vuonna leikitty mm. piilosta, hippaa, grannyä, rollee ja pollee, rappuhippaa, aliensotaa, polttista, merirosvopommitusta, aarteen etsintää ja paljon muuta! Käsitöissä tehtiin puiset alienpyssyt ja eläinhahmot, askarreltiin naamareita ja eri teemapäivien mukaisia juttuja.
Synttäreitä ynnä muita juhlittiin herkuttelemalla ja elokuvilla.
Jouluna leivottiin kotitalousluokassa pipareita. 
Viikko-ohjelma: tiistaisin lelupäivä, torstaisin jätskiä, perjantaisin liikuntasalivuoro.
Retkikohteita: Villen Viidakko, Viivi Virtahevon peuhuparkki ja lähipuistot.

    Kuva koulun iltapäiväkerhosta 

Kuva koulun tapahtumasta

 

           Kuva koulun tapahtumasta 

 

Leirikoulu Anjalassa

6 B-luokka starttasi leirikouluun Anjalan Nuorisokeskukseen elokuun lopulla. Paikka sijaitsi Kymijoen varrella Anjalan kartanon mailla. Neljä päivää hurahti leirikoulussa monenlaisten ohjelmien parissa luokkahenkeä nostattaen. Ohjelmaan kuului mm. pannupizzan valmistusta leiritulilla, suunnistusta pimenevässä illassa ja erilaisia ryhmätehtäviä. Iltaisin jalkapallokaukalo oli ahkerassa käytössä. Leirikoulusta jäi kivoja muistoja, toivottavasti vuosien ajaksi.

        Kuva koulun touhuista

Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista
Kuva koulun touhuista Kuva koulun touhuista

 

9A:n leirikoulu Pärnussa 20. - 22.5.2019

Lähdimme luokkamme kanssa Pärnuun leirikouluun, maanantaiaamuna kello 6.15, 20.5.2019. Menimme Hyvinkään liikenteen hienolla bussilla Helsingin satamaan, josta laivamme lähti Tallinnaan. Sieltä ajoimme bussilla Pärnuun, jossa majoituimme Viikingspa hotelliin. Iltapäivällä kävimme kiertoajelulla, jossa opas kertoi meille Pärnun historiasta. Illasta kävimme TrahterPostipoississa, jossa oli kolmen ruokalajin illallinen. Tiistaina 21.5.2019 söimme aamupalan hotellilla, jonka jälkeen lähdimme Pärnun vanhaan vankilaan pakopeliin, joka kesti kolme tuntia. Sitten oli vapaa-aikaa hetki, ja sen jälkeen lähdimme keilaamaan hotelli TerviseParadiisiin. Keilauksen päätyttyä kävimme luokan kanssa pizzalla Steffanissa. Keskiviikkona 22.5.2019 lähdimme Tallinnaan, jossa meillä oli muutama tunti vapaa-aikaa ja sitten menimme laivaan ja kohti Suomea.  Matka kaikkiaan oli loistokas ja kaikilla oli hauskaa. 

bussi vesisuihku
aallonmurtaja ranta
 
 

KV-työpaja Tallinnassa

 

Jo perinteiseen tapaan 8.-luokan valinnaiskurssi oli päivän vierailulla Viron ystävyyskoulussamme pe 24.5.2019. Tallinna 32. Keskkoolin 8.-luokkalaisten kanssa käytiin yhdessä oppitunneilla ja myös kaupunkikierroksella. Myös perinteinen valokuva koulun pääsisäänkäynnin edessä otettiin.

            Kuvassa KV-työpajalaiset Tallinnassa.

 

Pienten päivä 28.5.

          Kuva koulun touhuista


Viimeisellä viikolla on paljon tavallisesta kouluarjesta poikkeavaa ohjelmaa. Tiistaina  vietettiin pienten päivää, joka huipentui yhdeksäs luokkalaisten järjestämään juhlaan. Juhlassa annetaan perinteisesti lahjoja opettajille, pidetään puheita ja annetaan nimityksiä. Ysit ovat päivän aikana pukeutuneet "pieniksi". Suosituimpia asusteita olivat tänä vuonna tutit ja unilelut.

 

Tintamareski 2018-2019

Tintamareski on monelle outo sana. Se tarkoittaa lavastetta, jossa henkilöt ja tausta on maalattu levyyn tai verhoon. Hahmojen kasvojen kohdalla on reiät, joihin voi pujottaa päänsä. Tintamareskilla on pitkät perinteet ja Tapainlinnassa kevätlounaspäivänä on perinteisesti julkistettu  yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisryhmän tekemä tintamareski. Ryhmä äänestää tekemistään luonnoksista voittajan ja toteuttaa sen yhdessä. Tintamareski on nähtävänä aulassa aina ensi kevääseen asti, jolloin valmistuvat yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat taas uuden maalauksen. Tämän vuoden äänestyksessä voitti rokokoomuotokuva.

 

       

            Kuvassa Tintamareski 2018-2019

 

Norsupalloturnaus 29.5.

Keskiviikkona yhdeksänsien luokkien juhliessa perinteisellä  kevätlounaalla, seitsemännet luokat pistivät pystyyn norsupalloturnauksen. Luokat pelasivat toisiaan vastaan aurinkoisella Kankurin kentällä. Turnauksen voitti ankaran taistelun jälkeen 7C.

           Kuva norsupalloturnauksesta

Kuva norsupalloturnauksesta Kuva norsupalloturnauksesta

 

Kevätkirkko  perjantaina 31.5.

 

        Kuva kevätkirkosta

 

        Kuva kevätkirkosta

 

Yläkoulun kevätjuhla 1.6.

       Kuvassa punaisia ruusuja

 

       Kuva koulun päättäjäisistä

 

        Kuva koulun päättäjäisistä

Päivitetty 13.2.2020