Ahvenlammen dinosaurusprojekti

Kenttäkadun päiväkodin Ahvenlampi-ryhmässä pyörähti alkuvuodesta käyntiin dinosaurusprojekti. Lasten mielenkiinto dinosauruksia kohtaan heräsi dinosaurusleikistä. Mitä dinosaurukset ovat nimeltään? Missä niitä on elänyt, Suomessako? Onko dinosauruksia vielä? Mitä dinosaurukset syö? Muutama lapsi oli käynyt Tiedekeskus Heurekassa tutustumassa dinosaurusnäyttelyyn.

Lasten kanssa alettiin rikastaa dinosaurusleikkiä askarteluilla. Muutama lapsi katsoi kasvattajan kanssa videon, jossa rakennettiin tulivuoria. Meidän dinosaurusmaailmaan täytyy ehdottomasti myös saada tulivuoria! Ei muuta kuin askarteluvarastoon hakemaan materiaaleja. Kananmunakennoja, pahvia, silkkipaperia, maalia ja värikkäitä höyheniä. Näistä materiaaleista rakentui hienoja tulivuoria. Leikkitilaan maalattiin myös suuren suuri tulivuori. Ryhmän pienimmät lapset osallistuivat leikkimaailman rakentamiseen maalaamalla sormiväreillä laavaa tulivuoren rinteille.

kuvassa lapset askartelevat tulivuoria pöydän ääressä

Tulivuorten juurelle lapset muovailivat muovailuvahasta, jos jonkinmoisia dinosauruksia. Tarkoituksenamme oli myös muovata leikinkestäviä dinosauruksia taikataikinasta. Allergisten lasten turvallisuutta ajatellen teimme taikinan perunajauhoista. Taikataikinasta tuli niin silkinpehmeää, ettei muovailu ottanut onnistuakseen. Dinosaurusten osat eivät pysyneet yhdessä! Taikinasta sai tehtyä vain palloja ja lettuja. Yksi lapsista huomasi kasvattajan harmituksen ja keksi tehdä taikinasta Tyrannosauruksen litistämiä dinosauruksen munia. Ja kas vain, näin saimme rikastettua leikkimaailmaa uudella tavalla; taikataikinasta tehtiin dinosaurusten ruokaa, munia ja kiviä. Taikataikinalettuihin saatiin painettua dinosaurusten jalanjälkiä. 

kuvassa lasten tekemiä askarteluja

Kädentöiden ohella kirjat ja lastenohjelmat olivat tärkeä osa Ahvenlammen dinosaurusprojektia. Lasten areenasta katsottiin useampi jakso Dinotassut-ohjelmaa. Jaksojen perusteella pohdittiin muun muassa sitä, missä dinosaurukset ovat asuneet. Erilaisia dinosaurusten koteja piirrettiin innolla.

Kirjastosta lainasimme kassillisen kirjoja. Kirjoihin tutustuttiin yhdessä ja yksin. Kasvattajan kanssa oli kiva opetella dinosaurusten nimiä, mikä oli mainiota suujumppaa kaikille. Lasten kesken vertailtiin eri kirjojen kuvia ja mietittiin, mikä dinosaurus on hienoin ja mikä pelottavin. Paras kirja niin lasten kuin kasvattajienkin mielestä oli Caryl Hartin ja Nick Eastin Dinosaurukset kylässä. Kirjassa Kallen ovelle ilmestyy ilmieläviä dinosauruksia, jotka laittavat Kallen kodin aivan hyrskyn myrskyn.

Dinosaurusprojektiin yhdistettiin myös liikuntaa. Päiväkodin salissa harjoiteltiin liikkumista eri tavoin kuljettamalla dinosaurusten munia eri kehonosilla ja eri nopeuksilla. Yhteistoimintaa harjoiteltiin keräämällä mahdollisimman paljon dinosaurusten munia oman joukkueen pesään. Hevisaurus-yhtyeen musiikki tarjosi uuden ulottuvuuden musiikkiliikuntaan.

kuva seinästä jossa on lasten tekemiä dinosauruspiirroksia

Dinosaurusprojekti olisi varmasti jatkunut pitkälle kevääseen leikkien ja liikunnan muodossa. Suunnitelmissa olisi ollut vielä ainakin ryhmätilan maisemointia dinosaurusmaailmaksi sekä suujumppaa ja dinosauruslauluja. Odottamattomien käänteiden takia lapsimäärän yllättäen romahtaessa hyvästelimme kuitenkin dinosaurusprojektin maaliskuussa. 

                                    Varhaiskasvatuksen opettaja Pia Hiltunen

Päivitetty 14.5.2020