Moniaistisia lauluhetkiä päiväkodin salissa

Katselimme ja kuuntelimme Kaupunkisillan päiväkodin salissa videotykin ja kaiuttimen avulla Lukulumo-äänikirjaa “Ajetaan”-kirjaa 1-2 vuotiaiden lasten kanssa. 

Lapset istuivat pienryhmänsä kanssa paikoillaan ja kuuntelivat sadun lähes ääneti ensimmäisellä lukukerralla. Pienryhmässä oli 3-1 lasta kerrallaan. 

Kun satu oli kuunneltu, jokainen lapsi sai ottaa laulukortin, joka viritti salissa olijat tuttuun lauluun laulamaan, jumppaamaan ja leikkimään. 

 Kuvassa on bussi, siksi lauloimme bussi-laulun. Laulupaikan miljöö oli rakennettu peräkkäin laitetuista tuolipareista, niin syntyi hieno bussi! 

Kkuvassa lapsia ja piirretty bussi

Bussilaulun jälkeen nostettiin auto-kortti. ”Autolla ajetaan varo-varovasti, ettei kaatuisi kallis lasti…” Ajajat saivat itselleen pahvilaatikosta tehnyt autot ajettavakseen. Tätä laulua laulettiin aika monta kertaa! Salissa käveltiin ja juostiin laulun innoittamana. 

 

Kuvassa lapsi pitää kiinni paperista, jossa auton kuva 

Kuvassa lapsella on piirretty rekkari 

 

Pienen pieni Veturi heräsi salissa ja hieroi eilisen aamun tavoin savuisia silmiään. Mukana olivat tietysti suuren suuri Veturi ja se aivan pienin…. Junana toimi salin jumppapenkki ja tunnelma oli aivan kuin junassa konsanaan. 

 

Kuvassa käsi, jolla piirretty junan kuva paperila

 

Laiva-laulu leikittiin salissa olevan paksun jumppapatjan päällä istuen. Kaatuminen oli mukavaa eikä ketään sattunut. 

Lopuksi kuuntelimme kirjan yhdessä vielä toisen kerran. Nyt laulujen ja leikkien jälkeen lapset kertoivat näkemästään ja kuulemastaan innostuneina, jokainen tavallaan. Kuvia osoitettiin sormella kaverille ja aikuisille. Näin kerrottiin kuvan herättämiä ajatuksia. 

 

Toisella kerralla salissa järjestettiin hieman erilainen moniaistinen lukuhetki.  

Lukulumon sovelluksen kautta luettiin "Pupu tykkää"-kirja isolta elokuvakankaalta.  

 Kuvassa pöytä
Pupu tykkää on herkkä ja iloinen kuvakirja ystävyydestä ja kaikesta siitä, mikä maailmassa on hyvää ja kaunista. Raikkain värein ja selkein hahmoin kuvitetun kirjan jokaisella aukeamalla esitellään uusi eläinystävä omine herkkuruokineen ja lempiasioineen. 

Kuvassa Pupu tykkää - kirjan kansi 

"Tässä on pupu! Pupu tykkää pilvenhattaroista, 
voikukista ja ystävästään 
siilistä!" 

 Kuvassa Pupu tykkää kirja heijastettuna seinälle

Tarinan kautta, pohdimme, mistä kaikista metsäneläimistä Pupu tykkäsi. Sen jälkeen mietimme, kuinka erilaiset eläimet liikkuivat luonnossa; lennettiin lintujen lailla salissa halki, pompputtiin kuin puput ja tömmösteltiin kuin hirvet. Se oli lystiä, varsinkin kun osalla lapsista oli eläinpäähineet päässään. Lopuksi lauloimme kirjassa esiintyvistä eläimistä ja liikuimme salissa omaan tahtiin. 

 Kuvassa pieni lapsi

 

 


Päivitetty 1.6.2023