Hyvinkään taidepalkinto 2023

Hyvinkään taidepalkinto 2023 on myönnetty Kaukas EloFolkille.

Vuodesta 2017 järjestettyä Kaukas Elofolkia luotsaavat Kaukasten kulttuuriyhdistys Vanun Voima ry ja Kaukasten asukasyhdistys. EloFolk palkittiin Hyvinkään Orkesterin perinteisessä uudenvuodenaaton konsertissa 31.12.2023.

Kaukas EloFolk -konsertteja on järjestetty vuodesta 2017. Päätapahtuma Kaukas EloFolk -kansanmusiikkifestivaali järjestetään vuosittain elokuun puolivälin tietämillä. Esiintyjinä on sekä kotimaisia että ulkomaisia kansanmusiikkigenren kärkinimiä. Yksittäisiä konsertteja on lisäksi ympäri vuoden, yleensä kansanmusiikin hengessä, mutta välillä myös klassisempaa ja muuta musiikkia.

”EloFolk on osoitus siitä, miten kulttuuri tuo ihmisiä yhteen ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Kansanmusiikki on elävää perintöä, jonka juuret ovat perinteissä, vaikka se muuntuu ajassa. Kansanmusiikki pohjautuu yhdessä musisointiin, yhdessä oppimiseen ja yhdessä tekemiseen. Ja se perinne näkyy myös Kaukasten kyläyhteisössä, jossa EloFolk on kylän yhteinen tapahtuma, johon jokainen kokee itsensä tervetulleeksi. Vaikka tapahtuma on paikallinen ja kyläyhteisön tuottama on ohjelmatarjonta valtakunnallisesti poikkeuksellisen korkeatasoinen”, palkintoperusteluissa kerrotaan.

Kaukas EloFolkin tapahtumapaikka Kaukasten Juhlatalo on Suomen Vanutehtaan 1934 rakennuttama kulttuurihistoriallinen rakennus. Hyvinkään kaupunki omistaa juhlatalon, mutta on vuokrannut sen Kaukasten asukasyhdistykselle, joka ylläpitää taloa.

Etä-kaukaslainen musiikin monitoimimies Timo Alakotila toimii Kaukas EloFolkin taiteellisena johtajana ja verkostojensa avulla haalii esiintyjät juhlatalon tunnelmaan. Hän myös itse esiintyy monien kokoonpanojen mukana.

Hyvinkään taidepalkintoa on jaettu vuodesta 1967. Taidepalkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta saavutuksesta musiikin, kuvataiteen, näyttämötaiteen tai muun taiteen alueella. Palkinto voidaan myöntää Hyvinkäällä syntyneelle tai Hyvinkäällä asuvalle henkilölle, Hyvinkäällä toimivalle järjestölle, yhteisölle, työryhmälle tai yhtyeelle. Kulttuuri- ja hyvinvointilautakunta tekee palkinnon jakamisesta vuosittain ehdotuksensa kaupunginhallitukselle, joka päättää taidepalkinnon saajasta. Taidepalkinnon arvo on 3 000 €.

Timo Alakotila sekä Kaukasten kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Markku Nieminen ottivat vastaan palkinnon Hyvinkään Orkesterin perinteisessä uudenvuodenaaton konsertissa.

Kaukas EloFolk 2022

Päivitetty 31.12.2023