Vinkkejä energian säästöön

Hyvinkääläiset ovat pienentäneet sähkönkulutustaan 8 prosenttiyksikköä verrattuna viime vuoden lokakuuhun, jakeluverkkoyhtiö Carunalta kerrotaan.

Hyvinkäällä on onnistuttu vähentämään energiankulutusta alkusyksyn aikana. ”Kuntalaiset ja kaupunkiorganisaatio yhdessä saavat näkyviä säästöjä aikaan. Sähkönkulutuksen lasku lokakuussa osoittaa, että on ratkaisevaa jatkaa järkevien energiansäästötoimien tekemistä”, tekniikan ja ympäristön toimialajohtaja Marko Hytönen kuvailee.

Kaupunki tekee yhteistyötä eri toimijoiden, Hyvinkään Lämpövoima Oy:n ja jakeluverkkoyhtiö Carunan kanssa. Kiinteällä yhteistoiminnalla voidaan löytää tuloksellisia keinoja säästämiseen ja tilanteiden ennakoimiseen.

Hyvinkään kaupungin verkkosivuilta löytyy tärkeitä yhteystietoja vesi- ja energiahuoltoon liittyen:
Vesi- ja energiahuolto - Hyvinkään kaupunki (hyvinkaa.fi)

Säästövinkkejä ja hyödyllisiä linkkejä

Energiahelppi

Energiahelppi on hyvinkääläisten energiansäästöön liittyvä energianeuvontapalvelu, joka neuvoo hyvinkääläisiä energiatehokkaaseen asumiseen sekä hiilineutraalimpaan rakentamiseen. Palvelu on aloitettu vuonna 2019 ja siitä vastaa Hyvinkään kaupunki ja Hyvinkään Lämpövoima Oy. Palvelu on tarkoitettu kaikille hyvinkääläisille. Sivuilta löydät tietoa palveluista sekä hyödyllistä tietoa energiansäästämisestä.

EnergiaHelppi - Energiafiksua Hyvinkäätä rakentamassa

Astetta alemmas

#astettaalemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja, jossa Hyvinkään kaupunki on mukana. Kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä.

Astetta Alemmas

Jos sähköt katkeavat

Pelastustoimen mukaan sähkökatkon ensimmäisten tuntien aikana voi olla vaikeaa arvioida, koska viat saadaan korjattua. Vikoja ryhdytään yleensä korjaamaan tapahtuma- ja ilmoitusjärjestyksessä. Kriittiset alueet ja erityiskohteet nousevat aina prioriteettilistan kärkeen.

Sähköverkkoyhtiöt tietävät yleensä heti, missä sähkönjakelu ei toimi. Siksi sinun ei tarvitse sähkökatkon alussa soittaa mihinkään.

Mahdollisen häiriötilanteen vakavuudesta ja laajuudesta saa tietoa tilanneseuranta-verkkosivustojen kautta. Kannattaa tallentaa myös oman sähköverkkoyhtiön vikapalvelunumero puhelimeen. Lisäksi monella sähköyhtiöllä on käytössä omat sovellukset, joista saa lisätietoa.

Huolehdi myös siitä, että omat yhteystiedot ovat ajan tasalla oman sähköverkkoyhtiön asiakasrekisterissä.

Sähkökatkot päivittyvät häiriökartalle Carunan verkkosivustolle:

Sähkökatkot kartalla | Häiriökartta | Caruna

Sähkökatko pysäyttää talon lämmityksen, mutta käyttövesi voi olla kuumaa

Sähkökatkot eivät vaikuta kaukolämmön tuotantoon Hyvinkäällä, mutta se vaikuttaa kiinteistökohtaisesti lämmitykseen. Sähkökatkon aikana myös kaukolämpötalon lämmityslaitteet pysähtyvät, ellei käytössä ole kiinteistökohtaista varavoimakonetta. Parissa tunnissa rakennus ei kuitenkaan ehdi jäähtyä merkittävästi.

Huomioi, että sähkökatkon aikana ja sen jälkeen kannattaa laskea lämmintä vettä varovasti. Sähkökatkon vuoksi lämmin käyttövesi voi olla hetkellisesti poikkeuksellisen kuumaa.

Hyvinkään vesi

Hyvinkään Vesi on varautunut erilaisiin häiriötilanteisiin. Pyrimme huolehtimaan, että vesihuolto toimii mahdollisimman häiriöttömästi lyhyiden sähkökatkojen aikana.

Vedenkäyttäjien on hyvä varautua häiriöihin myös itse.

Varastoi puhdasta vettä muutaman päivän tarpeeseen.

Kaikissa kotitalouksissa on hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä. Vettä on hyvä olla muutaman päivän tarpeeseen, 6-10 l/hlö. Lisäksi kannattaa säilyttää puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Tarkista, voivatko kiinteistön vesimittari tai vesijohdot jäätyä.

Pakkaskaudella vesijohdot ja -mittarit voivat jäätyä, jos teknisen tilan lämpötila pääsee laskemaan pakkaselle. Paras keino estää jäätyminen on eristää vesiputket hyvin ja pitää vesimittaritila lämpimänä.

Vedenkäyttäjien toiminta sähkökatkon aikana:

  • Vältä vedenkulutusta, esim. siirtämällä suihkuun/ kylpyyn menoa, käsipyykkäystä tai -tiskausta. Näin viemäriverkoston kapasiteetti ei ylity. Ylitys voi johtaa jätevesiylivuotoihin tai jopa viemäreiden tulvimiseen kiinteistöillä.
  • Estä vesijohtojen ja vesimittarin jäätyminen. Seuraa tilojen lämpötilaa.
  • Seuraa lämminvesivaraajan toimintaa, jotta veden lämpötila ei pysyvästi laske alle 55 °C. Toimittamamme vesijohtovesi on hyvälaatuista. Kiinteistön omistajien pitää huolehtia, että lämpimän käyttöveden järjestelmien lämpötila ei energiansäästöstä huolimatta laske alle 55 °C. Liian alhainen lämpötila on suotuisa legionella-bakteerien kasvulle.

Hanaveden laatu

Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovettä on turvallista juoda sähkökatkon aikana, ellei veden väri tai haju poikkea tavallisesta. Mikäli vedessä on tavallisesta poikkeavaa väriä, se johtuu yleensä verkostossa tapahtuneiden virtaamamuutosten irrottamista sakoista. Ongelma poistuu juoksuttamalla vettä, kunnes sen laatu on normaali. Vesihuoltolaitos ja kunnan terveydensuojeluviranomainen tiedottavat tarvittaessa talousveden laatuun liittyvistä asioista.

Sähköpulan ja sähkökatkon varalle

72-tuntia
72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille.

https://72tuntia.fi/


Pelastustoimi

Pelastustoimi ohjeistaa sähkökatkoksiin varautumisesta verkkosivuillaan:

Sähkökatko | Pelastustoimi


Fingrid

Hyödyllinen kysymys-vastaus -patteristo sähköpulaan liittyen löytyy kantaverkkoyhtiö Fingridin verkkosivustolta:

Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta - Fingrid


Caruna

Sähköverkkoyhtiö Caruna ohjeistaa varautumaan verkkosivuillaan:

Sähköpula - Mitä se tarkoittaa ja miten varaudun? (caruna.fi)


 

Klikkaamalla kuvaa / tästä linkistä pääset sivulle Astetta alemmas, josta löydät hyviä käytännön ohjeita.

Käytä vettä tarpeeseen

Pidä lämpö sisällä

Sammuta turhat valot ja laitteet

Sulje hana

Säädä lämpötilaa

Tarkkaile sähkönkulutustasi