Hyvinkää-päivä 30.7.

 

Hyvinkää-päivä Villatehtaalla

Lauantaina 30.7. on kulunut 105 vuotta Hyvinkään ensimmäisestä kuntakokouksesta. Kokous pidettiin Aseman puukoulussa ja siellä päätettiin yksimielisesti Hyvinkään kunnan perustamisesta. Hyvinkään kaupunginmuseo juhlistaa syntymäpäivää pitämällä avoinna Valvillan tehdasmuseota. Tehdasmuseo sijaitsee Villatehtaan vehreällä sisäpihalla entisessä palokalustorakennuksessa ja esittelee kaupungin vahvaa tekstiiliteollisuutta ja paikallishistoriaa. Museon näyttelyssä pääsee tutustumaan siihen, kuinka Hyvinkää kasvoi ja kehittyi villatehtaan ympärille. Villatehdas alueen merkittävimpänä työnantajana loikin Hyvinkäälle edellytykset tulla itsenäiseksi kunnaksi.

Hyvinkään Matkailuoppaat ry järjestää maksuttomia kävelyopastuksia Villatehtaan sisäpihalla Hyvinkään syntymäpäivänä 30.7.2022. Lähtö tasatunnein klo 12 ja 14 Valvillan tehdasmuseon edestä.

Valvillan tehdasmuseo, Karjala-seuran museo ja Karjala-seuran kesäkahvila (säävaraus) ovat avoinna klo 12–16.

Valvillan tehdasmuseo, Villatehdas
Kankurinkatu 4–6, Hyvinkää
www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo

Kuva museosta


Hyvinkää-päivä museokeskus Taikassa

Museokeskus Taika juhlistaa kaupungin synttäreitä monipuolisella maksuttomalla ohjelmalla sekä vapaalla sisäänpääsyllä museokeskukseen ja näyttelyihin. Esillä ovat taidemuseon kokoelmia esittelevä kokemuksellinen näyttelytila Taidelabra ja rockvalokuvaaja Tomi Palsan valokuvanäyttely Palsalandia – Tomi Palsan soivat kuvat sekä kaupunginmuseon Tie taivaan sineen -näyttely, joka avaa Hyvinkään lentokentän vaiheita historiasta nykypäivään.

Museokeskus Taika sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, lähellä rautatieasemaa aivan Hyvinkään keskustassa torin vieressä, Jussintorin liikekeskuksen 2.kerroksessa. Museokeskus Taika on avoinna Hyvinkää-päivänä klo 11–17. Museokeskukseen on vapaa sisäänpääsy koko päivän!

Oheisohjelma:

  • Kuvabingo – kierrä koko museokeskuksen näyttelyt ja etsi kuvavihjeiden avulla ratkaisu Taika-aiheiseen bingoomme.
  • Palsalandia -näyttelyssä ainutlaatuinen tilaisuus kuulla Tomi Palsan valitsema soittolista näyttelyä varten. Listalta löytyy valikoima näyttelyssä kuvattujen artistien kappaleita, jotka soivat koko päivän Palsaladian backstagella.
  • Tie Taivaan Sineen – Hyvinkään lentokenttä 1940–2022 -näyttelyn innoittamana työpajatilassamme tehdään paperilennokkeja. Taittele itse oma lennokkisi ja tuunaa siitä mieleisesi omatoimisessa no stop -työpajassa, johon me tarjoamme maksuttomat materiaalit ja ohjeistuksen.
  • Taidelabrassa voi kokeilla omakuvan tekoa taiteilijoiden omakuvien innoittamana tai voit piirtää muotokuvan kaveristasi muovikalvolle, josta näkyy läpi. Tule kokeilemaan toiminnalliseen näyttelytilaan kuinka potrettien teko onnistuu!
  • Museokaupassa on kirjojen ja julkaisuiden mega-ale, sekä osa tuotteista jaetaan poistoina ilmaiseksi. Nyt on tilaisuus tehdä museokaupasta löytöjä, joita ei enää tämän jälkeen ole saatavilla.

Tervetuloa viettämään kanssamme taianomaiset Hyvinkään synttärit Museokeskus Taikaan!

Museokeskus Taika
Hyvinkään kaupunginmuseo & Hyvinkään taidemuseo
Hämeenkatu 3D, 05800 Hyvinkää
www.hyvinkaa.fi/museokeskus-taika

museokeskus Taika


Hyvinkää-päivä Suomen Rautatiemuseossa

Suomen Rautatiemuseo on Hyvinkää-päivänä avoinna klo 10–17 ja museoon on ilmainen sisäänpääsy.
Leena-höyryveturi (Vk4 nro 68) on liikenteessä klo 11–14 ja kuljettaa halukkaita lyhyen meno-paluumatkan museon ratapihalla. Junalipun hinnat: 4 euroa/henkilö, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Puistojunat ajeluttavat sään salliessa pienempiä ja isompia matkustajia museon kauniin puiston ympäri klo 10.30 alkaen. Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea. Liput puistojunaan: 1 €/henkilö.

Hyvinkään asema-aluetta 1970-luvun asussa kuvaava pienoisrautatie on esittelyssä koko päivän.
Pakarituvan kahvikioski museon puistossa palvelee klo 10–16.30.

Suomen Rautatiemuseo - The Finnish Railway Museum
Hyvinkäänkatu 9, 05800 Hyvinkää
www.rautatiemuseo.fi

Leena asemalla


Hyvinkään tapahtumat löydät kootusti tapahtumakalenterista: tapahtumat.hyvinkaa.fi

Päivitetty 25.7.2022