Hurmos – Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa

Museokeskus Taika on julkaissut tarinakartan, joka esittelee Hyvinkään menneitä ja nykyisiä urheilun näyttämöitä.

Missä Hyvinkäällä on sijainnut ”luistelijoiden Eldorado” ja kuka tunnettu rokkari on harjoitellut hyppytaitojaan Sveitsin hyppyrimäessä? Entä missä on sijainnut polkupyöräilijöiden surmanajorata 1930-luvulla ja miten Tapainlinnan tanssilava liittyy urheiluhistoriaan? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen vastaa juuri avattu Hurmos – Hyvinkään urheilupaikkoja –tarinakartta. Tarinakartta kutsuu tutustumaan Hyvinkään historiallisiin urheilupaikkoihin monipuolisen kuvamateriaalin siivittämänä.

Hyvinkäällä on pitkät urheiluperinteet, ja monet kaupunkilaiset suhtautuvat liikkumiseen sekä urheiluun intohimoisesti. Väkimäärään suhteutettuna kaupungista löytyy poikkeuksellisen paljon urheiluseuroja ja monipuolinen kattaus urheilupaikkoja.

Museokeskus Taikan uusi tarinakartta paikantaa Hyvinkään nykyisiä ja jo kadonneita urheilupaikkoja kartalle ja kertoo niiden kiinnostavasta historiasta runsaan kuva- ja arkistomateriaalin kera. Tarinakartta esittelee 29 urheilupaikkaa yli 100 vuoden ajanjaksolta. Tunnettujen urheilupyhättöjen lisäksi karttaan on otettu mukaan myös harvinaisempia, jo lähes unohdettuja urheilupaikkoja.

Tarinakartta on toteutettu ArcGis Storymaps – sivustolle. Se on tutustuttavissa sekä kännykällä että selaimella. Tarinakartta jää pysyväksi osaksi museon verkkosisältöjä.

Tarinakartta on osa Hyvinkään liikuntapalveluiden ja paikallisten yhteistyöseurojen kanssa toteutettua Hurmos – Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa -näyttelykokonaisuutta. Museokeskuksen päänäyttelyn lisäksi yhteistyöseurojen historiaan voi tutustua liikuntapaikoille pystytetyissä seuravitriineissä. Syyskuussa seurapisteet kootaan yhteen kauppakeskus Willan galleriaan kuukauden ajaksi.

Hurmos – Hyvinkään urheilupaikkoja -tarinakartta löytyy osoitteesta https://tinyurl.com/hurmoskartta

Kaikki museokeskus Taikan tarinakartat löytyvät kootusti osoitteesta https://tinyurl.com/tarinakartat

Monttu eli Uikku.jpg

Kuvatiedot: Monttu eli Uikku. Rakkaalla urheilupaikalla on monta nimeä. Kaupunkisillan maauimala 1960-luvun alussa. © Niilo Ristamo / Hyvinkään kaupunginmuseo.

Päivitetty 26.3.2024