Autokorjaamojen valvontaprojekti Hyvinkäällä

Hyvinkään kaupungin ympäristövalvonta toteutti yhdessä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa toukokuussa 2018 autokorjaamoihin kohdennetun valvontaprojektin. Syksyllä 2020 ympäristökeskus jatkoi valvontaprojektia itsenäisesti. Tarkastuskäynneillä kiinnitettiin huomiota erityisesti kemikaalien ja vaarallisten jätteiden säilytykseen sekä poikkeustilanteisiin varautumiseen. 

Jätelainsäädäntö velvoittaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvomaan säännöllisesti toimintaa, jossa syntyy vaarallisia jätteitä. Autokorjaamoalalla syntyviä vaarallisia jätteitä ovat mm. jäteöljy, öljyn- ja hiekanerotuskaivon jätteet, jäähdytin- jarru- ja kytkinnesteet, romuakut, liuotinpesunesteet ja ilmastointilaitteiden jäähdytinaineet.  

Jäte- ja ympäristönsuojelulainsäädäntö sekä kunnan jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräykset koskevat myös autokorjaamoja. Säädösten mukaan nestemäiset vaaralliset jätteet tulee varastoida siten, että pääsy viemäriin, maaperään, pohjaveteen ja vesistöön on estetty. Muut vaaralliset jätteet on säilytettävä omissa astioissaan tiivispohjaisella alustalla lukitussa ja katetussa tilassa. Vaarallisen jätteen säilytysastiasta on käytävä selville jätteen laji ja vaaramerkinnät.  

Hyvinkään yli viidestäkymmenestä aktiivisesti toimivasta ajoneuvokorjaamosta valittiin projektiin satunnaisesti eri puolilta Hyvinkäätä yhteensä 20 korjaamoa, jotka olivat valtaosin pieniä yrityksiä.  

Tarkastusten perusteella hyötyjätteiden lajittelu on korjaamoliikkeissä pääosin hyvällä tasolla ja yhteistyö jätteenkuljettajien kanssa toimivaa. Yleisimpiä olivat puutteet jätteiden säilytyksessä ja merkinnöissä. Muutamissa tapauksissa nestemäisen vaarallisen jätteen säilytys ei ollut turvallista. Joissakin yksittäistapauksissa vaarallisen jätteen toimituspaikka ja -ajankohdat jäivät epäselviksi tai jätehuoltoa oli jopa laiminlyöty. 

Valvontaprojektin perusteella Hyvinkään autokorjaamojen jätteiden käsittelyn tasossa vaikuttaa tapahtuneen parannusta viimeisten kahden vuoden aikana. Vuonna 2018 poliisi antoi ympäristörikkomuksista 4 sakkorangaistusta ja yhden huomautuksen. Vuoden 2020 tarkastuksilla yhdessäkään tarkastetuista kohteista säilytys ei aiheuttanut välitöntä maaperän tai pohjaveden pilaantumisen riskiä. Vuonna 2018 huomattiin esimerkiksi suojaamaton jäteöljysäiliö maapohjalla.  

Vuoden 2020 valvontaprojektissa ympäristökeskuksen tietoon ei myöskään tullut yhtään tapausta, missä jätteitä olisi luovutettu muulle kuin rekisteröidylle jätteenkuljettajalle. Joukossa oli myös kohteita, joiden toiminnassa ei ollut huomautettavaa. Annettujen kehotusten toteuttamista valvotaan ja pääosin toiminnanharjoittajat ovatkin aktiivisesti ryhtyneet korjaamaan havaittuja epäkohtia.

Kuva-jäteöljyjen-säilyttäminen

Kuva 1. Vaaralliset jätteet tulee varastoida siten, että niiden pääsy ympäristöön on estetty. Toiminnanharjoittajat ovat yleensä aktiivisesti ryhtyneet korjaamaan havaittuja epäkohtia.

Kuva autokorjaamoprojektista-romumetalli.jpg

Kuva 2. Jätteet tulee luovuttaa rekisteröidylle jätteenkuljettajalle. Vaarallisia jätteitä saa varastoida korkeintaan vuoden. Muitakaan jätteitä ei tulisi varastoida pitkään.

Päivitetty 11.1.2021