Kirjasto

finnan logoFinna-verkkokirjasto

Ratamo-kirjastot ovat ottaneet käyttöön Finna-verkkokirjaston. Vanha Arena-verkkokirjasto on käytettävissä vielä vuoden puoliväliin saakka. Uutena ominaisuutena vaikkapa lapsen kortin voi liittää oman tunnuksen alle. Arenan muistilistaa vastaava Suosikkilista-toiminto on entistä monipuolisempi.

Hyvinkään kirjastopalveluiden kokoelmatilat auki tietyin rajoituksin

Keusoten päätösten mukaan Hyvinkään kirjastopalveluiden kokoelmatilat ovat auki tietyin suosituksin ja rajoituksin.

  • Noudata kirjastossa asioidessa hygieniasuosituksia
  • Kirjastossa asioidessa suositellaan kasvomaskin käyttöä, ellei siihen ole terveydellistä estettä
  • Kirjastossa paikan päällä järjestettävät yleisötilaisuudet peruttu 31.1.2022 asti

Kaupungin ja Keusoten koronatiedotteet

Kuvassa kukkivat omenapuut ja niiden takana oleva Hyvinkään pääkirjasto.Uutiskirje

Hyvinkään kirjasto alkaa julkaista noin kerran kuussa ilmestyvää sähköpostiuutiskirjettä, missä kerrotaan oleellisimmat ajankohtaiset kirjastoasiat. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi tästä. Ensimmäinen uutiskirje tulee tammikuun 2022 alussa.

Jos et vielä ole uutiskirjeen tilaaja: voit lukea tammikuun 2022 uutiskirjeen tästä.

Luku-ukuli Luku-Ukulin lukukilpailu 2022

Hyvinkään mahtavin lasten lukukilpailu on taas täällä! Kilpailuun ilmoittautuneet koululuokat kisaavat keskenään Hyvinkään lukevimman luokan tittelistä. Kilpailuaika on 17.1.-11.2.2022. Tulokset julkistetaan livelähetyksessä 16.3.2022. Mistä koulusta tulee Hyvinkään lukevin luokka?

Lyhty, jossa kynttilä palamassaKirjavirkut-lukupiiri

Kirjavirkut-lukupiiri on iltapäivällä kokoontuva kirjallisuuspiiri, missä osallistujat yhdessä valitsevat kullakin kerralla luettavat teokset. Kevätkauden 2022 ensimmäinen kirjailija on Juhani Aho, jolta osallistujat lukevat omavalinnaisen teoksen. Kirjavirkut-lukupiiri tiistaina 18.1. klo 13. pidetään Teams-alustalla etänä. Jos et vielä ole Kirjavirkut-ryhmän jäsen, mutta olet kiinnostunut osallistumaan, tarvitset jonkin verran internet-osaamista ja toimivan sähköpostiosoitteen. Ilmoittaudu kirjastoon lähettämällä sähköpostia Kirstille kirsti.ahlsten(at)hyvinkaa.fi .

Kirjavirkut kevät 2022
Ti 15.2. klo 13 Petri Tamminen & Antti Rönkä : Silloin tällöin onnellinen 2020
Ti 15.3. klo 13
Ti 12.4. klo 13
Ti 10.5. klo 13

Kuvassa  kädessa oleva älykännykkä Tammikuussa alkavat Kännykkä-klubit ja Digitalkkari-toiminta

Kännykkä-klubilla on tarkoituksena vapaamuotoisesti tutustua yhdessä kännyköiden saloihin. Kerroilla on yleensä jokin lyhyt alustus jostain teemasta.

ke 19.1. klo 14 aiheena Instagram, pidetään Teams-alustalla etänä.

>>Liity tästä.

ke 9.2. klo 14 aihe avoin, pidetään Teams-alustalla etänä

ke 16.2. aihe avoin

Digitalkkari

Digitalkkari ottaa ajanvarausasiakkaita 17.1.-25.2.2022.

Ajanvarausajat: ma,ti,to,pe klo 10.15-13.45. Ja ke 14.15-17.45. Edellytämme myös asiakkaalta kasvomaskin käyttöä, annamme vain yksilöohjausta.

Ajan voit varata kirjaston asiakaspalvelusta 019-459 2422. Kysy myös etäyhteysmahdollisuutta.

PressReader käytettävissä etänä

PressReader-lehtienlukupalvelua voi nyt käyttää myös muualla kuin kirjastossa. Palveluun kirjaudutaan sisään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Klikkaa sivustolla hahmon kuvaa ylhäällä oikealla, sitten nappia "Library or Group" ja hae listasta "Ratamo Libraries".

Kuvassa on abstrakti värikäs spiraali.

Näyttelyitä pääkirjastossa

30.12.-28.1. esillä pienoismalli Hyvinkään rautatieasemasta lähiympäristöineen n. vuonna 2000 (tehnyt Lauri Laine)

4.-29.1. Hannu Pohjosen pienoismalleja I

18.1.- 3.2. Luonto lainassa -näyttely (Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys ry)

Kuvassa mediataitoviikon logo; puu, joka muodostuu värikkäistä kukista.

Arena-verkkokirjaston opastusvideoita

Youtubesta löytyy Ratamon vanhan Arena-verkkokirjaston opastusvideoita. Se on käytössä vielä kesään asti.

1. osa: kirjautuminen, omien tietojen käsittelystä ja lainojen uusimisesta. 

2. osa: varausten tekeminen 

3. osa: Lehtihaku

Tästä pääset kirjaston Youtubekanavalle: Youtube

Kuvassa on sammakkoprinssiSatutunnit

Satutunnit ovat tauolla! Helmikuun satutuntien pitäminen riippuu koronarajoituksista.

ti 1.2., ti 8.2., ti 15.2., ti 1.3., ti 8.3., ti 15.3., ti 22.3., ti 29.3., ti 5.4., ti 12.4., ti 19.4., ti 26.4., ja ti 3.5. 
Satutunti alkaa klo 18.00 ja kestää noin puoli tuntia. Satutunneilla luetaan satuja, lauletaan, lorutellaan ja leikitään. Satutunnit pidetään kirjaston Anton-ryhmätilassa. Lapset ovat satutunnilla oman aikuisen vastuulla. Tervetuloa!

lukuneuvontaa

Luku- ja musaneuvontaa

Jos etsit uutta luettavaa tai kuunneltavaa, kokeile lukuneuvontaa ja/tai musaneuvontaa. Täytä lomake ja tilaa noudettava aineistokassi tai lista sähköpostiisi! Ylläolevista linkeistä pääset palveluihin. Kirjalista lähetetään 2-3 viikon kuluessa sähköpostiisi tai lukuneuvoja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

Kuvassa on nainen ison popcorn-astian kanssa.

Kirjastokino

Ilmainen kotona käytettävä Kirjastokino-palvelu on tarjolla Ratamo-kirjastojen asiakkaille. Kirjastokinossa voit katsella elokuvia, tv-sarjoja, dokumentteja, konserttitaltiointeja... Aineistoa on niin lapsille kuin aikuisillekin. Samaa elokuvaa voi katsoa useampi asiakas yhtä aikaa. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tutustu Kirjastokinoon osoitteessa www.kirjastokino.fi

Piirroskuva kirjahyllystä

Lukuvinkkeli-kirjablogi

Kirjaston Lukuvinkkeli-blogista löydät paljon kirjastolaisten kirjavinkkejä.

naxos-palvelun logo

Naxos-musiikin kuuntelupalvelut

Ratamo-kirjastojen asiakkaat voivat kotikoneiltaan käyttää musiikin kuuntelupalveluja Naxos Music Librarya ja Naxos Music Library Jazzia. Palvelu toimii myös mobiilisovelluksena. Naxosta pääset kuuntelemaan netissä kirjastokortin numerolla. Muistathan kirjautua ulos lopetettuasi kuuntelun, niin myös muut pääsevät käyttämään palvelua (kirjastolla on rajallinen määrä kuuntelulisenssejä).

kuva rockway.fi -logosta

Rockway-musiikkikurssit netissä

Kirjaston asiakkailla on hyödynnettävissään Rockway-musiikkikursseja. Palvelun internetsivulle kirjaudutaan kirjastokortin numerolla. 22.2.2021 lähtien palvelu vaatii lisäksi vähintään 8 merkkiä pitkän salasanan, minkä käyttäjät lisäävät itse Rockway-palveluun. Lisäksi pitää rekisteröityä, jotta kursseja pääsee lainaamaan. Rockway saattaa käyttää yhteystietoja markkinointiin.

Kannettava tietokone ja tabletti

Enter ry:llä etäopastusta

Enter ry:llä on opastusta tietokoneen, tabletin tai puhelimen käyttöön, katso Enterin etäopastussivu.

kuvassa piirroskuva metsästäKirjastoketun aikamatka Hyvinkään historiaan

Lastenosasto on julkaissut 100-vuotiaan Hyvinkään kunniaksi Kirjastoketun aikamatkan. QR-koodien takaa löytyy kuvia ja videoita, joiden kautta pääsette paitsi sukeltamaan hauskasti Hyvinkään historiaan, myös oppimaan erilaisia asioita kirjastosta. Materiaalissa on käytetty Hyvinkään kaupunginmuseon kuva-arkistoa. Tästä pääset aikamatkalle.

Virtuaalikirjastovirtuaalikirjaston etusivu

Hyvinkään kirjaston ja Hyrian yhteistyöllä syntyneessä virtuaalikirjastossa voit seikkailla, vaikka kirjasto on kiinni. Voit tutustua kirjaston tiloihin ja palveluihin. Jos olet käynyt kirjastossa lähiaikoina, huomaatko mitä siellä on muuttunut? Sisään pääset klikkaamalla viereistä kuvaa. Tervetuloa!

 Tietosuoja-asiat

Näistä linkeistä saat tietoa kirjaston asiakkaiden tietosuojaan liittyvistä asioista. Samat lähteet löytyvät myös esim. Hakemisto-sivulta kohdasta "tietosuoja".

Päivitetty 21.1.2022