Kirjaston seniorisivu

Seniorisivulla kerrotaan, mitä Hyvinkään kaupunginkirjasto tarjoaa seniori-ikäisille asiakkaille kohdennetusti. Tällä sivulla ohjataan löytämään kirjaston sivuston suuresta informaatiomäärästä erityisesti senioreita hyödyntäviä osioita. Lisäksi seniorisivulle on poimittu muutama vinkki. Linkkien kautta avautuu tarkempi palvelusivusto. Ajankohtaiset tiedotteet ja tietoa ajankohtaisista tapahtumista löytyy kirjaston etusivulta.

Verkkosivujen tekstin kokoa voi halutessaan muuttaa painamalla joko näppäinyhdistelmää "ctrl ja +" tai "ctrl ja -", riippuen siitä haluaako tekstin kokoa kasvattaa vai pienentää. Kirjaston kotisivuilla aktiivisen linkin tunnistaa sen sinisestä väristä.

seniorit yläkerrassa keskustelemassa
 

Hyvinkään kaupunginkirjastossa järjestetään senioriasiakkaille säännöllisesti ohjelmaa, jossa otetaan huomioon senioriasiakkaiden toiveita. Tilaisuuksiin kutsutaan kirjastolaisten lisäksi ulkopuolisia esiintyjiä, esimerkiksi kirjailijoita, asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Lisäksi mukana on vaihtelevasti teatteria, musiikkia ja muistelutuokioita. Ajankohtaiset ohjelmatiedotteet löytyvät kirjaston etusivulla ja palvelutiskeiltä. Etusivun kautta pääsee tutkimaan suurinta osaa kirjaston palveluja. Lisätiedot avautuvat valikkoa klikkailemalla.

Kirjastolla on yhteinen aineistotietokanta Riihimäen, Hausjärven, Lopen ja Nurmijärven kanssa eli yhteinen Ratamo-verkkokirjasto. Vinkkejä Ratamo-verkkokirjaston käyttöön on Ohjeita aineistohakuun-sivulla. Oman aineiston varaukset ovat maksuttomia, muiden kuntien kirjastojen kokoelmista varaaminen maksaa jonkin verran. Ajankohtaiset palvelumaksut löytyvät Maksut-sivulta.

Kirjaston palvelut -sivulta pääsee tutkimaan laajasti kirjaston palveluja. Alla listattuna muutamia hyödyllisiä. 

Celia ja kirjaston sähkökirjat 

Entinen valtakunnallinen näkövammaisten kirjasto on nykyisin asiantuntijaorganisaatio Celia. Celia-palvelu on tarkoitettu lukemisesteisille. Lukemiseste voi syntyä esimerkiksi iän tuomien näköongelmien takia tai sairauden seurauksena. Hyvinkään kaupunginkirjastossa saa tunnukset Celia-aineiston käyttöä varten henkilö, jolla tämä lukemiseste on. Celian tuottamien kirjojen rajaaminen lukemisesteisten asiakkaiden käyttöön perustuu lakiin (Tekijänoikeuslaki 17 §). Lisätietoja ja ajanvaraus keskustelua varten pääkirjaston neuvonnassa tai puh. 040 155 6393. Neuvoa saa myös Celiasta p. 0295 333050, sähköpostilla palvelut@celia.fi.

Hekin, joilla ei ole oikeutta Celia-palveluun, voivat kuunnella äänikirjoja Ellibs-sähkökirjapalvelussa. Ohjeet palveluun löytyvät kirjaston e-aineistot-sivulla.

Kirjaston tapahtumakalenteri 

Kirjaston omasta tapahtumakalenterista voi tarkistaa esimerkiksi kirjastolla järjestettävien tapahtumien ja vierailujen päivämäärät. Tapahtumat on eritelty kuukauden mukaan. 

Kirjat kotiin -palvelu 

Hyvinkään kaupunginkirjaston Kirjat kotiin -palvelu tuo kerran kuussa aineistoa kotiin niille asiakkaille, jotka iän tai sairauden vuoksi eivät kykene kirjastolla asioimaan. Jos palvelu tuntuu ajankohtaiselta, lisätietoja saa kirjastolta soittamalla p. 040 155 6390 tai jättämällä yhteystiedot lomakkeella.

Lukuvinkkeli - Hyvinkään kirjaston kirjavinkit

Lukuvinkkeli on kirjaston henkilökunnan ylläpitämä blogi, jossa kirjaston henkilökunta jakaa kirja-arvioita ja -suositteluja. Lukuvinkkeli ei aina päivity säännöllisesti, mutta vanhempiakin arvioita kannattaa selailla, ja kirjoittaa omat kommenttinsa! 

Tietotekniikkaopetus

Kirjastossa on mahdollisuus tutustua ohjatusti tietokoneen ja internetin käyttöön. Tietoa opastuksista löytyy sivulta kirjaston Tietotekniikkaopetus. Kysyä voi myös pääkirjaston neuvonnasta puh. 040 155 6393 tai sähköpostilla kirjasto@hyvinkaa.fi.

kuvassa nainen katsoo tietokonetta

Sosiaalinen media

Hyvinkään kaupunginkirjastolla on omat Facebook-sivut ja olemme Instagramissa. Jos olet itse Facebookissa, voit liittyä mukaan kirjaston ryhmään ja saada esimerkiksi kirjaston tapahtumauutisia suoraan oman profiiliisi. Facebook-sivulle voi siirtyä klikkaamalla alla olevaa sinistä Facebook-logoa.

facebook-logo

Kuvassa Instagramin logo

Youtube-palvelun logo

Pääkirjaston tilat ja laitteet

Aineistohaun ja sosiaaliseen mediaan osallistumisen lisäksi verkkoa voi hyödyntää muillakin tavoin. Kirjastossa on pääsy langattomaan verkkoon omalla koneella, ja asiakkaiden käytettävissä on tietokoneita, jotka toimivat eBooking-järjestelmällä. Lisäksi pääkirjastossa on käytettävissä esimerkiksi tasoskanneri, mikrofilmien lukulaite ja digipiano. Tarkemmin tietoa tiloista ja laitteista löytyy täältä.

Linkkejä muihin palveluihin

Muita Hyvinkään palveluja ja valtakunnallisia palveluja löytyy alla olevien linkkien takaa. Joskus voi virallisilta näyttävät sivustot olla myös epäluotettavia tai harhaanjohtavia. Mutta nämä ovat turvallisia sivustoja.

Kansalaisneuvonta: Suomi.fi

Palveluja Hyvinkäällä

Muita valtakunnallisia palveluja

Kohtaamisia Hyvinkäällä

Kirjasto keräsi Hyvinkään 100-vuotisjuhlavuonna muistoja hyvinkääläisiltä. Muistoja kerättiin tunnetuista tai muuten merkittävistä hyvinkääläisistä, eri menetelmiä käyttäen.

Vuoden 2017 aikana kerätyt muistot on koottu monisteeksi Kohtaamisia Hyvinkäällä, joka on lainattavissa kirjastossa. Muistelijoilta pyydettiin lupa julkaisemiseen kotisivulla, ja pieni osa muistoista julkaistaan tässä esimerkinomaisesti. Nämä muistoesimerkit edustavat erilaisia muistelutyylejä ja -kohteita.

Muistelut (pdf-tiedosto)

Palautetta ja toiveita voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen: kirjasto@hyvinkaa.fi

Päivitetty 30.4.2020