Vinyylilevyjen digitointi

Vinyylilevyjä

  

LP-levyjen digitointilaite on asiakkaiden käytettävissä musiikkiosastolla. Digitointipalvelu toteutetaan maksuttomana itsepalveluna. Ota mukaan tarvitsemasi tyhjät CD-levyt ja huomioi, että digitointilaitteeseen käyvät VAIN CD-R-levyt, eivät CD-RW-levyt.

 

  • Varauksen voi tehdä joko musiikkiosaston neuvontatiskillä tai soittamalla musiikkiosastolle p. 040 155 6394 tai sähköpostitse kirjasto.musiikki@hyvinkaa.fi
  • Kuulokkeet laitteen käyttöä varten lainataan musiikkiosaston neuvonnasta.
  • Laite on käytössä asiakaspalveluaikana ma-ti 11-20, ke-to 11-16, pe 11-18 ja la 11-15. Käyttö on suunniteltava niin, että digitointi on valmis kirjaston sulkemisaikaan mennessä.
  • Digitointiin on syytä varata aikaa hieman kauemmin kuin mikä on tallennettavan materiaalin pituus. Esimerkiksi 45 minuuttia kestävän lp-levyn digitointiin kannattaa varata vähintään yksi tunti aikaa, koska LP-levyn sisältö tallennetaan ensin LP2CD-soittimen flash-muistiin ja lopuksi poltetaan CD-levylle. Tallennusmediaksi kelpaavat vain CD-R-levyt!
  • Hiilikuituharjan saa tarvittaessa lainaan musiikin neuvonnasta.
  • Ennen varatun digitointiajan käyttämistä asiakkaan on syytä tutustua käyttöohjeisiin sekä usein esitettyihin kysymyksiin. Digitointi LP-levyltä CD-levylle.pdf (samat ohjeet ovat käytössä kirjastossa).
  • Asiakas on vastuussa laitteista käyttäessään niitä varaamallaan ajalla.

 

Usein esitettyjä kysymyksiä:

1. Miksi LP/CD-soitin tallentaa ensin levyn sisällön flash-muistiin eikä suoraan polta CD-levylle?

Tämä johtuu kahdesta syystä. Ensinnäkin flash-muistista voi poistaa kappaleita ennen polttoa ja korvata uusilla, jos yksittäisen kappaleen tallennus epäonnistuu syystä tai toisesta. Flash-muistiin voi myös tallentaa kappaleita useilta levyiltä, jos on tarvetta. Toiseksi, CD-levyn pyöriminen CD-asemassa aiheuttaa pienen mekaanisen äänen, joka voi kuulua myös poltetulla CD-levyllä, jos LP-levy poltettaisiin suoraan CD-levylle. Mekaaninen ääni ei siis ole ongelma, kun LP-levyn sisältö tallennetaan ensin flash-muistiin.

 

2. Voiko tallennusta nopeuttaa?

Ei voi.

 

3. Voinko mennä esimerkiksi lehtilukusaliin/kahville/etsimään kirjoja kun odotan?

Tämä ei ole missään tapauksessa suositeltavaa. Asiakas on vastuussa laitteista käyttäessään niitä varaamallaan ajalla. Lisäksi kirjasto ei ole vastuussa esimerkiksi asiakkaan materiaalille tapahtuvasta ilkivallasta poissaolon aikana.

 

4. Voiko kirjaston laitteella tallentaa useammalta LP-levyltä yhdelle CD-levylle?

Kyllä voi, kunhan CD-levylle poltettavien kappaleiden yhteispituus on alle 80 minuuttia.

 

5. Paraneeko LP-levyn äänenlaatu kirjaston soittimella digitoitaessa?

Ei parane. Kappaleet tallennetaan LP-levyltä flash-muistiin juuri sellaisina kuin ne toistuvat LP-levyltä. Tästä syystä on tärkeätä asettaa esimerkiksi äänitystaso oikein ohjeen mukaisesti.

 

6. Missä tiedostomuodossa kappaleet ovat valmiilla CD-levyllä?

Valmis tuotos on Audio-CD, joten esimerkiksi tietokoneella tarkasteltuna levyn sisältö on CDA-tiedostoina. CDA-tiedostot eivät kuitenkaan ole CD-levyn ääniraitoja, vaan tiedot siitä, mistä kohdin levyä raita alkaa. CDA-tiedostojen osoittamat audioraidat voi kuitenkin ripata sopivalla apuohjelmalla esimerkiksi MP3-tiedostoiksi.

 

7. Miten saan LP-levyt mp3-tiedostoiksi?

Lp-levyjen digitointi mp3-muotoon ei ole toistaiseksi mahdollista LP2CD-laitteella, sillä se vaatisi tietokoneen kytkemistä laitteeseen.

Päivitetty 26.2.2024