palsami

Jättipalsamit

Jättipalsami on noin 1,5 metriseksi kasvava yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Sillä on suuret, useimmiten vaaleanpunaiset, jopa 4 cm kokoiset kukat.

Jättipalsami tuottaa runsaasti siemeniä, joita se voi singota jopa seitsemän metrin päähän. Yksi jättipalsami voi kypsyttää jopa 4000 siementä. Jättipalsami on erittäin kilpailukykyinen ja valloittaa kasvualaa alkuperäiseltä kasvistolta. Suurikokoisimmaksi palsamit kasvavat yleensä rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla. Kuivassa ja karuilla kasvupaikoilla se kasvaa huonosti.

Jättipalsami on kotoisin Himalajan vuoristoalueilta. Suomeen se tuotiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla koristekasviksi. Suomessa sillä ei ole luontaisia vihollisia.

Miksi siitä pitäisi päästä eroon?

Jättipalsami kuuluu Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukkoon. Jättipalsamista aiheutuva suurin haitta on sen muodostamat laajat yhden lajin kasvustot, jotka valtaavat runsaasti alaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Palsamin runsas siementuotanto ja hyönteisiä houkuttelevat suuret kukat, joilla se kilpailee pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa saavat sen leviämään agressiivisesti. Yksivuotisen jättipalsamin juuristo on hento, eikä se sido maata samalla tavoin kuin monivuotinen kasvillisuus. Jättipalsamin valtaamien  jokien ja ojien reunamat ovat täten  alttiita eroosiolle. Maa, jota monivuotinen kasvillisuus ei sido, päätyy sadevesien myötä vesistöihin aiheuttaen  monenlaista harmia. Se voi olla muun muassa uhka esimerkiksi taimenten kutusoraikoille ja kuoriutuville kalanpoikasille.

Talkoot jättipalsamin poistamiseksi TIISTAINA 28.7.2020 klo 17 alkaen Tehtaansuon - Rääkänpään alueella SEKÄ Sveitsinniityn alueella

Jättipalsamin torjumiseksi kaupungin alueilla pidetään tiistaina 28.7.2020 klo 17 alkaen talkoita. Kaupungin yleiset talkoot pidetään Tehtaansuon - Rääkänpään alueilla ja Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistyksen organisoimat talkoot pidetään Sveitsinpuiston niityn (Vanha palstaviljelyalue) alueella. Talkoissa kitketään jättipalsamia yleisiltä alueilta. Molemmat talkoot ovat kaikille kaupunkilaisille avoimia!

Kokoontumispaikat ovat:
Sveitsin laskeutusaltaat / vanha palstaviljelyalue: Alueelle pääsee Hyyppäränkadun varresta, maston luota lähtevää ulkoilureittiä pitkin.
Tehtaansuon - Rääkänpään alue: Jousikadun päädyssä oleva parkkipaikka, Terveysmetsäpolun lähtöpaikka.

Kokoontumispaikoilta jakaudumme pienempiin ryhmiin eri kohteisiin. Kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä kokoontumispaikoista. 

Varaathan itsellesi työhön sopivaa vaatetusta, kumisaappaat ja halutessasi omat hansikkaat, juomapullon sekä paljon iloisen toimekasta ja yhteisöllistä mieltä. Kaupunki toimittaa paikalle jätesäkit ja hansikkaita. Talkoissa kerätään jättipalsamia jätesäkkeihin ja jätesäkit/palsamit toimitetaan talkoiden jälkeen poltettavaksi. 

Tervetuloa mukaan! 

Kiinnostuitko talkoilusta, mutta ajankohta on nyt huono?
Kaupunki kannustaa kaupunkilaisia järjestään myös omatoimisia talkoita kaupungin jättipalsamikohteissa. Omat talkoot voi järjestää ilmoittamalla talkoista ja suunnitellusta talkoo alueesta kaupungin karttapalveluun (puistot ja viheralueet, palautteen luonne ”muu”) tai viheralueiden suunnitteluyksikköön (sari.kekki@hyvinkaa.fi).

 

Päivitetty 30.7.2020