Jättipalsami

Yleistä

Jättipalsami on alun perin Himalajan vuoristoalueelta kotoisin oleva suurikokoinen palsamikasvi. Ensimmäisen kerran se tuotiin Suomeen 1800- luvun alussa, jonka jälkeen sitä on käytetty puutarhakasvina. Puutarhoista jättipalsami on päässyt leviämään vieraslajina Suomen luontoon. Jättipalsami lisääntyy tehokkaasti siementen avulla etenkin rehevillä ja kosteilla paikoilla. Hyvän kilpailukykynsä vuoksi jättipalsami pääsee valtaamaan kasvualaa alkuperäiseltä kasvustolta.

Palsamitalkoot_tapainlinnassa_07_2020 (5).JPG

Kuva 1 Jättipalsamitalkoot Tapainlinnassa heinäkuussa 2020.

Tunnistaminen

Alla olevaan taulukkoon on kerätty piirteitä, joista tunnistaa jättipalsamin. Jättipalsami on helpoin tunnistaa muista palsamilajeista kukan värin perusteella: jättipalsamilla on punertavat kukat, muilla palsameilla keltaiset.

Lehdet Suikeamuotoiset ja hammaslaitaiset
Kukat Vaaleanpunaiset yleensä, vaihtelu valkoisesta tummanpunaiseen, jopa 4 cm kokoiset
Varsi Haaraton
Koko jopa 3 m, yleensä kuitenkin noin 1,5 m

Torjunta ja ehkäisy

Torjunnan ajoitus

Jättipalsamin torjunta kannattaa aloittaa ennen kukintaa ja siementen kypsymistä. Jos torjuminen tehdään liian myöhään ja siemenet ovat ehtineet muodostua, torjuminen saattaa jopa edistää kasvin leviämistä. Kukinnot voidaan katkaista siemenvaiheessa kuitenkin varovaisesti jätesäkkiin.

Kitkentä, niitto ja laidunnus

Jättipalsamin torjuntaan toimii tehokkaasti kitkeminen ja niitto. Jättipalsami irtoaa helposti maasta eikä sen niittäminen vaadi erityisiä suojavarusteita. Tämän takia jättipalsamia voidaankin poistaa tehokkaasti esimerkiksi talkootyönä. Niittäminen toimii hyvin laajoille esiintymille. Kitkentä tai niitto tulee toteuttaa 2-3 kertaa kasvukauden aikana ja torjuntaa tulee jatkaa seuraavina vuosina. Mikäli kitkentä tai niitto tehdään aina ennen siementen muodostumista, katoaa jättipalsami paikalta muutamassa vuodessa. Jättipalsamia on mahdollista torjua myös laiduntamalla. Virtavesien rannoilla torjunta kannattaa aloittaa yläjuoksulta.

Jättipalsamin torjuntatoimia Hyvinkäällä

Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistys on ansiokkaasti järjestänyt jättipalsamin torjuntatalkoita Hyvinkään alueella jo ainakin vuosikymmenen ajan. Viime vuosina talkoita on järjestetty yhteistyössä kaupungin ja ympäristönsuojeluyhdistyksen kanssa. Vuonna 2024 talkoot jättipalsamin torjumiseksi järjestettiin kesäkuussa 2024. Talkoita järjestetään satunnaisesti, ei tiettynä ajankohtana. Seuraa ilmoittelua kaupungin nettisivuilla, somessa ja Aamupostissa.

Mikäli löydät jättipalsamia kaupungin alueilta voit kitkeä sitä omatoimisesti. Alkukesällä (touko-kesäkuu), kun siemenet eivät vielä ole kypsyneet tai kypsy loppuun kitketyissä palsameissa, voidaan kitketyt jättipalsamit jättää maatumaan kitkentäpaikalle (mieluummin hajalleen alueelle, kuin kasoihin). Loppukesällä tulee kitkiessä varoa sitä, että kitkettäessä eivät siemenet leviä vahingossa, hyvää tarkoittavan kitkennän seurauksena. Loppukesällä kitkettäessä tulee kitkentäjäte kerätä jätesäkkeihin, jotta kypsyvät siemenet eivät pääse itämään. Puistoyksikkö noutaa kitketyt jätteet, kunhan tekee jätteistä ilmoituksen kaupungille. 

jättipalsami_pysty.jpg

Havainnot ja ilmoitukset palsamijätteestä

Mahdollisista havainnoista ja kerättyjä palsameja sisältävistä jätesäkeistä pyydämme ilmoittamaan palautepalvelussa https://www.ehyvinkaa.fi/palaute/puistot-ymparisto-ja-ymparistoterveys/. Valitse Palautteen aiheeksi "Haitalliset vieraslajit - Kasvit, eläimet".

Lisätietoa ja lähteet

Vieraslajit.fi - Jättipalsami

Päivitetty 30.7.2020