palsami

Jättipalsamit

Jättipalsami on noin 1,5 metriseksi kasvava yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Sillä on suuret, useimmiten vaaleanpunaiset, jopa 4 cm kokoiset kukat.

Jättipalsami tuottaa runsaasti siemeniä, joita se voi singota jopa seitsemän metrin päähän. Yksi jättipalsami voi kypsyttää jopa 4000 siementä. Jättipalsami on erittäin kilpailukykyinen ja valloittaa kasvualaa alkuperäiseltä kasvistolta. Suurikokoisimmaksi palsamit kasvavat yleensä rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla. Kuivassa ja karuilla kasvupaikoilla se kasvaa huonosti.

Jättipalsami on kotoisin Himalajan vuoristoalueilta. Suomeen se tuotiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla koristekasviksi. Suomessa sillä ei ole luontaisia vihollisia.

Miksi siitä pitäisi päästä eroon?

Jättipalsami kuuluu Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukkoon. Jättipalsamista aiheutuva suurin haitta on sen muodostamat laajat yhden lajin kasvustot, jotka valtaavat runsaasti alaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Palsamin runsas siementuotanto ja hyönteisiä houkuttelevat suuret kukat, joilla se kilpailee pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa saavat sen leviämään agressiivisesti. Yksivuotisen jättipalsamin juuristo on hento, eikä se sido maata samalla tavoin kuin monivuotinen kasvillisuus. Jättipalsamin valtaamien  jokien ja ojien reunamat ovat täten  alttiita eroosiolle. Maa, jota monivuotinen kasvillisuus ei sido, päätyy sadevesien myötä vesistöihin aiheuttaen  monenlaista harmia. Se voi olla muun muassa uhka esimerkiksi taimenten kutusoraikoille ja kuoriutuville kalanpoikasille.

Talkoot jättipalsamin poistamiseksi pidettiin torstaina 22.8.2019

Jättipalsamin torjumiseksi kaupungin alueilla pidettiin talkoot torstaina 22.8. Talkooryhmät keräsivät jättipalsamia Vehkojalla Runonlaulajanlammen ojalla, Värimestarinpuistossa Tehtaansuolla, Sveitsin laskeutusaltailla Sveitsinpuistossa ja Vantaanjoen varressa Hyyppärässä.

Talkoisiin osallistui 30 henkeä; aktiivisia kaupunkilaisia, marttoja ja ympäristösuojeluyhdistyksen väkeä. Jättipalsamia kerättiin jätesäkkeihin, jotta kypsyvät siemenet saatiin pois maastosta. Sveitsin alueella niissä paikoissa, missä palsami ei vielä kuki runsaan puuston alla palsamia niitettiin maahan.

Pois saatiin kaiken kaikkiaan n. 70 jätesäkillistä palsamia! Iso kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille!

Talkoita jatketaan taas vuonna 2020. Tiedotamme talkoista tällä sivulla.

 

 

Päivitetty 21.2.2020 Tulosta