Kolmen lammen kierros

Reittikuvaus

Kolmen lammen kierroksen aloitus- ja päätepiste sijaitsevat Usmin uimarannan pysäköintialueella, os. Usminjärventie 206, Hyvinkää. Paikallisliikenteen bussilla pääsee Hyvinkään rautatieasemalta Talvisiltaan, josta on matkaa Hyyppärään 1,2 km ja uimarannalle 3,7 km (ks. aikataulut ja reitit).

Reitillä on mittaa 9,8 km ja se kulkee pääosin pitkin pieniä metsäpolkuja kallioisella ylänköalueella. Sen varrella on kaksi nuotiopaikkaa, joista ensimmäinen sijaitsee Iso-Kypärä-lammen etelärannalla ja toinen Kaksoislammilla. Molemmilla paikoilla on yöpymiseen soveltuva laavu, puukatos, pöytä ja penkit. Kaksoislammilla on lisäksi kuivakäymälä. Iso-Kypärän puukatokset sijaitsevat eteläisen ja itäisen tuloreitin varressa varsin etäällä nuotiopaikasta, joten muistathan ottaa tarvitsemasi polttopuut mukaan täältä.

Reitti soveltuu päivä- ja viikonloppuretkeilyyn sekä patikointiin maastossa kulkemaan tottuneille retkeilijöille. Reitin ohjeellinen kiertosuunta on myötäpäivään.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta osa väylistä kuuluu Hyvinkään latuverkostoon.

Kuva alueelta

Retkeilyn turvallisuus 

Kolmen lammen kierros on luokitukseltaan vaativa. Suurin osa reitistä kulkee pitkin maastoa myötäileviä pieniä ja osin kivisiä polkuja. Kostealla säällä kalliot ja puiset rakenteet voivat olla petollisen liukkaita. Paikoitellen on myös märkiä painanteita ja suota, mikä on syytä ottaa huomioon jalkineita valittaessa. Korkeuseroja reitillä on jokseenkin runsaasti. Jyrkimpään mäkeen on asennettu köysi nousua helpottamaan.

Reitin alussa ja lopussa reitti kulkee kevyen liikenteen väylällä ja kapealla mökkitiellä, joilla liikuttaessa on syytä noudattaa liikennesääntöjä ja varovaisuutta. Reitti on viitoitettu vähintään risteyskohdiltaan puisin viittapaaluin ja merkitty maastoon sinipäisin puupaaluin.

 • Iso-Kypärä lammen nuotiopaikan koordinaatit ovat:
  • P: 6725836 m jaI: 376497 m (ETRS-TM35FIN)
  • lat: 60° 38.9515' ja lon: 24° 44.4663' (WGS84)
 • Kaksoislammin nuotiopaikan koordinaatit ovat:
  • P: 6725333 m jaI: 377549 m (ETRS-TM35FIN)
  • lat: 60° 38.7001' ja lon: 24° 45.6382' (WGS84)
 • Piilolammin näköalapaikan koordinaatit ovat:
  • P: 6724963 m jaI: 376590 m (ETRS-TM35FIN)
  • lat: 60° 38.4834'ja lon: 24° 44.6011' (WGS84)

Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana ei saa sytyttää avotulta. Nuotiota tai muuta avotulta ei myöskään saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Varaa aina sammutusvettä nuotiopaikalle.

Ulkoilureitti

Reitin kulku sekä luonnonarvot

Kolmen lammen kierroksen lähtöpaikka on Usminjärven uimarannan pysäköintialue. Alkuun kuljetaan Usminjärventietä myötäilevää kevyen liikenteen väylää koilliseen 450 m, jonka jälkeen käännytään jyrkästi oikealle Vuorenniityntielle jota kuljetaan 900 m tien päähän saakka. Tästä alkaa metsäpolkuosuus yli kallioiden ja poikki notkojen 1,7 km Piilolammin itäpuolitse korkealle mäelle. Näköalakallion mäntyihin on kiinnitetty köysi, josta saa tukea ja käsille otteita nousua helpottamaan. Kallion päällä on hyvä levähtää ja antaa pulssin tasaantua. Lammen etelärannan nuotiopaikalta saattaa kuulua muiden retkeilijöiden ääniä muutoin niin rauhallisessa ja erämaisessa luonnonhoitometsässä. Näköalapaikalta matka jatkuu kallioisella polulla ja pientä metsätietä Iso-Kypärä lammen risteykseen, josta kivinen polku sukeltaa jyrkästi alas lammen nuotiopaikalle. Lampi on kauttaaltaan soiden ympäröimä ja rannoilla on kapeahko avoin nevavyöhyke. Hyvällä tuurilla voit nähdä lammella uiskentelemassa komean kaakkurin. Lintu on altis häiriöille, joten sen puuhia on syytä tarkkailla vain etäältä.

Nuotiopaikalta polku jatkuu itään ja reilun kilometrin jälkeen käännytään metsätieltä oikealle jyrkkään ylämäkeen, josta polku ja pieni tieura johdattavat kulkijan Kaksoislampien nuotiopaikalle. Matkaa näiden kahden levähdyspaikan välillä on 1,8 km. Kaksoislammilta reitti jatkuu kohti etelää 500 m Usminrinteentielle. Risteyksestä käännytään jyrkästi oikealle ja matka jatkuu tieuralla vielä 250 m, jonka jälkeen käännytään vasemmalle pienelle metsäuralle ja polulle. Tämä kauniissa, pikku soiden kirjomassa kalliomaastossa kulkeva reitinosa johtaa Piilolammin itäpuolelle, josta paluu pysäköintialueelle noudattaa samaa reittiä kuin menomatkalla.

Muistathan pitää koirasi kytkettynä kaikkina vuodenaikoina.

Kuva nuotiopaikalta

Ulkoilureitin ylläpito 

Reitin ylläpidosta vastaa Hyvinkään kaupunki / Liikuntapalvelut.

Palautetta reitistä ja kunnostustarpeista toivotaan kaupungin kotisivujen kautta.

Anna palautetta.

 

Päivitetty 27.4.2021