Haiskarin kierros

Reittikuvaus

Haiskarin kierroksen aloitus- ja päätepiste sijaitsevat Kytäjäntien (Jaanankallion) pysäköintialueella, os. Kytäjäntie 625, jonne pääsee Hyvinkään rautatieasemalta paikallisliikenteen bussilla kouluvuoden aikana arkipäivisin (ks. aikataulut ja reitit ). Reitillä on mittaa 6,1 km ja se kulkee lähes koko matkaltaan pienillä metsäautoteillä, joilla on mahdollista myös pyöräillä. Haiskarin kierroksen puolivälissä, Iso-Haiskari lammen länsipuolella sijaitsee nuotiopaikka, pöytä ja penkit, laavu, kuivakäymälä sekä laituri. Lampi soveltuu uimiseen. Reitti soveltuu pituutensa ja helppokulkuisuutensa johdosta myös lapsiperheiden päivä- sekä viikonloppuretkeilyyn. Tiepohjien kivisyys ja paikoin kapeus ei mahdollista liikkumista esim. lastenvaunujen kanssa. Reitin ohjeellinen kiertosuunta on myötäpäivään.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Retkeilyn turvallisuus 

Haiskarin kierros on luokitukseltaan helppo, eikä se aseta juurikaan vaatimuksia jalkineiden tai muun varustuksen suhteen. Suolijärventiellä on puomeista huolimatta satunnaisesti ajoneuvoliikennettä, joten tiellä kuljettaessa on syytä noudattaa liikennesääntöjä. Reitti on viitoitettu vähintään risteyskohdiltaan puisin viittapaaluin.

Iso-Haiskarin nuotiopaikan koordinaatit ovat:

  • P: 6723350 m ja I: 374064 m (ETRS-TM35FIN)
  • lat: 60° 37.5677' ja lon: 24° 41.8935' (WGS84)

Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana ei saa sytyttää avotulta. Nuotiota tai muuta avotulta ei myöskään saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Varaa aina sammutusvettä nuotiopaikalle.

Kuva Haiskarilta

Reitin kulku ja luontoarvot

Haiskarin kierros lähtee Jaanankallion P-alueelta pohjoiseen n. 400 m pitkin Suolijärventietä, jonka jälkeen käännytään vasemmalle pienemmälle metsätielle. Tätä kuljetaan 1,5 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle kapealle traktoriuralle. 350 m:n jälkeen käännytään oikealle metsäautotielle, jota kuljetaan 800 m nuotiopaikalle. Levähdyspaikalta paluureitti lähtee pohjoiseen metsätietä pitkin kiertäen lammen ja 1,2 km jälkeen käännytään oikealle Suolijärventielle, jota jatketaan 1,8 km takaisin pysäköintialueelle.

Reitti kulkee vaihtelevassa metsämaastossa ja halkoo sekä sivuaa useampaa luonnonsuojelualuetta. Suojelualueet sisältävät reheviä puronvarsilehtoja, erämaisia lammenrantoja ja arvokkaita kallioalueita. Alueen kasvillisuus on monipuolinen ja harvinaisia sekä vaateliaita lajeja on runsaasti. Monimuotoinen luonto tarjoaa myös lukuisille eläinlajeille suotuisat olosuhteet elää ja lisääntyä. Varsinkin lintulajien kirjo ja parimäärä runsas.

Myös nuotiopaikka sijaitsee luonnonsuojelualueella, joten otathan tämän huomioon kaikissa toimissasi. Roskaton ja koskematon luonto takaavat kaikille mahdollisuuden virkistäytyä ja rentoutua. Muistathan pitää koirasi kytkettynä kaikkina vuodenaikoina.

Haiskarin nuotiopaikka

Ulkoilureitin ylläpito

Reitin ylläpidosta vastaa Hyvinkään kaupunki / Liikuntapalvelut.

Palautetta reitistä ja kunnostustarpeista toivotaan kaupungin kotisivujen kautta.

Anna palautetta.

Päivitetty 14.5.2021