Sveitsinpuiston kulttuuripolku

Sveitsinpuiston kulttuuripolku johdattelee kulkijan historiallisten kohteiden kautta Sveitsin lukon ympäri.

Sveitsi on Hyvinkään omaleimaisimpia alueita luonnonympäristönsä lisäksi myös kulttuurihistoriansa vuoksi. Alueen historia virkistys- ja matkailukohteena juontaa juurensa 1880-luvulle, jolloin alue tuli tunnetuksi Helsinkiä ja Pietaria myöten karun nummiluontonsa ja mantereisen, terveellisen ilmastonsa vuoksi.

Hyvinkään parantolan vakioasiakas Carl Staudinger pystytti vuona 1914 puistoon mielipaikalleen kiven, jonka teksti ylistää luonnon kauneutta. Staudingerin muistokivi on yksi kulttuuripolun historiallisista ”kulttuuripysäkeistä”.

Supan eli hyvinkääläisittäin lukon pohjalle ”monttuun” rakennettiin katettu laululava erilaisten juhlatilaisuuksien näyttämöksi. Lukon rinteet olivat oiva nouseva katsomo kaikissa tilaisuuksissa niin kesällä kuin talvellakin. Sveitsinpuiston näköalapaikalta avautui maisema Usmin metsiin. Näköalapaikka pääsi myös postikortteihin viemään Sveitsinpuiston upeaa maisemakuvaa maailmalle.

1930-luvulta lähtien hiihto- ja mäenlaskukilpailut lisäsivät Hyvinkään hiihtomaastojen tunnettavuutta.  Sveitsinpuisto oli merkittävä talviurheilun matkailukohde ja se houkutteli etenkin pääkaupunkiseudulta hiihtäjiä Hyvinkäälle. Uudet talviurheilulajit, kuten pujottelu ja curling, huomioitiin välittömästi. Slalom-rinne ja entinen mäkihyppytorni ansaitsevat myös paikkansa kulttuuripolun pysäkkeinä.

Kulttuuripolun reitti:

Reitti on keskivaikea, sillä harjun korkeuserot tuovat reitille vaativuutta. Polku on kuitenkin helppokulkuinen, sillä se noudattelee ulkoilureittejä.
Reitin pituus on 1,1 km.
Reitti alkaa Kulttuuripolun pääopasteelta, Seikkailu Sveitsin, Sveitsin Majan ja Hotellin välittömästä läheisyydestä.

Herra Staudinger ohjaa kulkua kulttuuripolulla. Reitin opasviitoituksena toimii Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun 8-vuotiaiden oppilaiden tekemät piirrokset Staudingerista.

Historiallista matkaa!

Kulttuuripolun reittikartan ja yleisesittelyn voit tulostaa tai ladata mobiililaitteelle tästä.

Kulttuuripolun reittikartta:

Sveitsinpuisto_kulttuuripolun kartta_PÄIVITYS_06052021_valmis_kartta.png

Päivitetty 6.5.2021