Uusi ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmä käyttöön

Hyvinkää syttyy uuteen loistoonsa, kun uusi valaistuksen ohjausjärjestelmä valaisee kaupungin säästäen samalla rahaa ja energiaa. 

Hyvinkään kaupunki valitsi C2 SmartLight Oy:n toimittajaksi tie- ja katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän hankinnassa. Uudistus sisälsi laitteet ja ohjausjärjestelmän etäkäytön pilvipalveluna. Hankinta tehtiin avoimella kilpailutuksella.

Hyvinkään entinen, lähes 20 vuotta sitten uusittu GSM-pohjainen ohjausjärjestelmä oli tullut tiensä päähän. Vanha järjestelmä mahdollisti ainoastaan keskuskohtaisen ohjauksen. Näin yksittäisten valaisimien ohjaaminen ei ollut mahdollista. Hankkeen tavoite oli kirkas: saada valaistuksen ohjaamiseen selkeä käyttöliittymä, ja luoda järjestelmä, jota voi laajentaa tulevaisuudessa.

Kokonaisuus piti sisällään noin 150 keskuslaitetta, jotka ovat modulaarisia. Näin jokaiseen katuvalokeskukseen pystyttiin valitsemaan juuri sellainen kokoonpano, jota kulloisessakin keskuksessa tarvitaan.

Uusi ohjausjärjestelmä mahdollistaa dynaamisen ja tarpeenmukaisen valaistuksen. Hyvinkää on hankkinut led-valaisimia Zhaga-liittimellä, johon on tulevaisuudessa helppo kytkeä valaisinkohtainen ohjain. Näin valaistus toimii aina oikealla tasolla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Myös valaisininfraa voidaan nyt hallita entistä paremmin. Esimerkiksi valaisimet pystyvät kertomaan oman tilatietonsa, jolloin vikoihin päästään kiinni tehokkaammin – ennen kuntalaisten palautteita. Uusi järjestelmä mahdollistaa myös muun kaupungin sähköisen infran hallinnan. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi sähkölämmitysten ohjaukseen portaissa tai aukioilla, joita halutaan pitää sulana talviaikaan.

Lisäksi ohjausjärjestelmä vähentää valosaastetta. Tarpeettoman tai liiallisen valaistuksen poistaminen parantaa sekä Hyvinkään asukkaiden että luonnon hyvinvointia. Viimekädessä uusi ohjausjärjestelmä tarkoittaa myös säästynyttä energiaa ja säästettyjä euroja.

C2 SmartLight Oy:n myyntipäällikkö Jani Lind kiittää Hyvinkäätä sujuvasta yhteistyöstä.

”He olivat selvästi perehtyneet hyvin siihen, mitä ovat hankkimassa ja mitä tarpeita uuden ohjausjärjestelmän piti täyttää. Yhteistyö on toiminut mallikkaasti.”

Hyvinkään kaupungin ulkovalaistuksesta vastaava sähköinsinööri Saku-Petteri Friman on niin ikään tyytyväinen.

”En keksi valittamisen aihetta. Aina saa apua kaikkeen, ja tieto kulkee.”

Hyvinkää on matkalla kohti kestävää tulevaisuutta. Uudistettu valaistuksen ohjausjärjestelmä on loistava työkalu hiilineutraalin Hyvinkään saavuttamiseksi.

Villatehtaan ympäristö iltavalaistuksessa.

Päivitetty 1.7.2024