Varhaiskasvatuksen tavoitteena on lasten tasapainoisen kasvun, kehityksen ja oppimisen edistäminen. Lapsen kehitystä ja oppimista tuetaan lapsen tarpeiden edellyttämällä tavalla. Toiminnan keskeisenä periaatteena on lapsen kehityksen tukeminen ja edistäminen lapsen osallisuus huomioiden. Toiminnan suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on kunkin lapsen ja lapsiryhmän vahvuudet, mielenkiinnonkohteet sekä oppimis- ja kehitystarpeet.
Lapsen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeisiin vastataan osana varhaiskasvatuksen päivittäistä toimintaa, inkluusion periaatteiden mukaisesti. Lapsen yksilöllisen sekä yhteisöllisen tuen perusta on pedagogiikassa, arjen pedagogisessa toiminnassa, vuorovaikutuksessa, oppimisympäristöjen ja työtapojen muokkaamisessa. Menetelminä on mm. suunnitelmallinen toiminnan eriyttäminen ja ryhmien joustava muuntelu. Selkeä päiväjärjestys ja päivittäisten toimintojen rytmittäminen tukevat kaikkia lapsia.
Varhaiskasvatuksessa tuki rakentuu kolmitasoisesti lapsen ja perheen kanssa yhteisessä prosessissa, jossa kuullaan lapsen mielipide ja toivomukset sekä huomioidaan lapsen vahvuudet, mielenkiinnonkohteet, ikä ja kehitystaso. Lapsen tuen tarve voi olla lyhytaikaista tai kokoaikaista, tilapäistä, säännöllistä tai jatkuvaa. Tuki voi sisältää yksittäisiä tai useita tukimuotoja. Lapsen tuen tarve arvioidaan, tuki suunnitellaan ja järjestetään tarvittaessa monialaisessa yhteistyössä (konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, puheterapeutti, psykologi, toimintaterapeutti, terveydenhoitaja, muu lasta hoitava asiantuntijataho). Tuen tasot ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Hallintopäätös tehdään varhaiskasvatuksessa tehostetusta ja erityisestä tuesta sekä yleisen tuen tukipalveluista.
Esiopetuksessa tuki rakentuu 1.8.2025 alkaen siten, että esiopetusryhmissä tehdään pedagogisia, yhteisöllisiä sekä rakenteellisia ratkaisuja, joita kutsutaan oppimisen edellytyksiä tukeviksi opetusjärjestelyiksi. Tuki kohdistetaan koko ryhmälle: tarvittaessa ryhmäkohtaisia tukitoimia ovat yleinen tukiopetus, opetuskielen tukiopetus sekä erityisopettajan antama opetus ryhmässä. Kasvun ja oppimisen tuen tiimi on mukana suunnittelemassa ryhmäkohtaisia tukitoimia. Jos lapsella on vaikeuksia oppimisessa tai esiopetukseen osallistumisessa oppimisen edellytyksiä tukevista opetusjärjestelyistä ja ryhmäkohtaisista tukimuodoista huolimatta, hänelle annetaan lapsikohtaista tukea. Lapsikohtainen tuki rakentuu lapsen ja perheen kanssa yhteisessä prosessissa, jossa kuullaan lapsen mielipide ja toivomukset sekä huomioidaan hänen vahvuutensa ja mielenkiinnon kohteensa. Lapsikohtaisesta tuesta tehdään hallintopäätös.
Lapsen yksilöllisen tuen asioissa päiväkotihenkilöstön lisäksi varhaiskasvatuksessa työskentelee Kasvun ja oppimisen tuen tiimi, eli konsultoivat varhaiskasvatuksen erityisopettajat, varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriopettaja, yhteisöllinen puheterapeutti, varhaiskasvatuksen psykologi sekä varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija. Lisäksi Hakalantalon, Martintalon, Paavolan ja Vehkojan päiväkodeissa työskentelee yhteisöllinen varhaiskasvatuksen erityisopettaja.
Päiväkotien erityisryhmät
Integroitu erityisryhmä tai pienennetty ryhmä on seuraavissa päiväkodeissa: