palsami

Jättipalsamit

Jättipalsami on noin 1,5 metriseksi kasvava yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Sillä on suuret, useimmiten vaaleanpunaiset, jopa 4 cm kokoiset kukat.

Jättipalsami tuottaa runsaasti siemeniä, joita se voi singota jopa seitsemän metrin päähän. Yksi jättipalsami voi kypsyttää jopa 4000 siementä. Jättipalsami on erittäin kilpailukykyinen ja valloittaa kasvualaa alkuperäiseltä kasvistolta. Suurikokoisimmaksi palsamit kasvavat yleensä rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla. Kuivassa ja karuilla kasvupaikoilla se kasvaa huonosti.

Jättipalsami on kotoisin Himalajan vuoristoalueilta. Suomeen se tuotiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla koristekasviksi. Suomessa sillä ei ole luontaisia vihollisia.

Miksi siitä pitäisi päästä eroon?

Jättipalsami kuuluu Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukkoon. Jättipalsamista aiheutuva suurin haitta on sen muodostamat laajat yhden lajin kasvustot, jotka valtaavat runsaasti alaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Palsamin runsas siementuotanto ja hyönteisiä houkuttelevat suuret kukat, joilla se kilpailee pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa saavat sen leviämään agressiivisesti. Yksivuotisen jättipalsamin juuristo on hento, eikä se sido maata samalla tavoin kuin monivuotinen kasvillisuus. Jättipalsamin valtaamien  jokien ja ojien reunamat ovat täten  alttiita eroosiolle. Maa, jota monivuotinen kasvillisuus ei sido, päätyy sadevesien myötä vesistöihin aiheuttaen  monenlaista harmia. Se voi olla muun muassa uhka esimerkiksi taimenten kutusoraikoille ja kuoriutuville kalanpoikasille.

Jättipalsamin torjuntatoimia Hyvinkäällä

Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistys on ansiokkaasti järjestänyt jättipalsamin torjuntatalkoita Hyvinkään alueella jo ainakin vuosikymmenen ajan. Viime vuosina talkoita on järjestetty yhteistyössä kaupungin ja ympäristönsuojeluyhdistyksen kanssa. Vuonna 2021 talkoot jättipalsamin torjumiseksi järjestettiin kesäkuussa 2021. Talkoita järjestetään satunnaisesti, ei tiettynä ajankohtana. Seuraa ilmoittelua kaupungin nettisivuilla, somessa ja Aamupostissa.

Mikäli löydät jättipalsamia kaupungin alueilta voit kitkeä sitä omatoimisesti. Alkukesällä (touko-kesäkuu), kun siemenet eivät vielä ole kypsyneet eivätkä voi kypsyä loppuun kitketyissä kasveissa, voi kitketyt jättipalsamit voi jättää maatumaan kitkentäpaikalle (mieluummin hajalleen alueelle, kuin kasoihin). Loppukesällä tulee kitkiessä varoa sitä, että kitkettäessä eivät siemenet leviä vahingossa, hyvää tarkoittavan kitkennän seurauksena. Loppukesällä kitkettäessä tulee kitkentäjäte kerätä jätesäkkeihin, jotta kypsyvät siemenet eivät pääse itämään. Puistoyksikkö noutaa kitketyt jätteet, kunhan tekee jätteistä ilmoituksen kaupungille. 

 

Päivitetty 30.7.2020