Lapsia maalaamassa

Tervetuloa Vehkojan koulun kotisivuille!

Vehkoja on 70-luvun arkkitehtuuria huokuva perinteikäs koulu. Meillä hoidetaan perustehtävä kiitettävästi ja arki rullaa. Koko henkilökunta on sitoutettu arvoihimme ja ne näkyvät työssämme joka päivä. Hyvä käyttäytyminen, yhteistyö, itsestä ja ympäristöstä huolehtiminen sekä usko huomiseen – aika hyvät, eikö? 

Perustehtävämme on opettaa, kasvattaa, arvioida ja auttaa oppilaitamme.  

Pedagogiassa emme mene härkäpäisesti ismit ja ajan villitykset edellä, vaan katsomme kulloinkin, mikä on oppilaan ja yhteisön etu. Luokkahuoneiden välissä on seinät ja meillä on pienluokat. Itseohjautuvuus ei ole itseisarvo – alamme toteuttamaan itseohjautuvuutta opetuksessa vasta sitten, kun se on mahdollista. Perusasiat täytyy ensin hallita. 

Reagoimme ilmeneviin ongelmiin ja haastaviin tilanteisiin nopeasti (mm. kiusaamiseen). Kehitämme jatkuvasti niitä kohtia koulussamme, jotka kaipaavat henkilökunnan, oppilaiden tai vanhempien mielestä kehittämistä. Pidämme kuitenkin tärkeänä, että tietyt perinteet säilytetään, eikä niitä tarvitse muuttaa.  

Toimintaamme ohjaa käytännöllisyys ja maalaisjärki. Emme tukehduta henkilöstöä ja oppilaita liiallisella hankkeiden ja projektien määrällä. Oppilaiden on tärkeintä oppia lukemaan, lueskelemaan, laskemaan ja toimimaan ryhmässä. Oppilaan on löydettävä omat vahvuutensa. Niitä on ihan jokaisella.  

Arkityön lisäksi koulussa on hyvä olla painotusalueita ja erityispiirteitä.  

Erityisopetuksessa apuna meillä on ihanat koulukoirat. Ystävyyskoulumme sijaitsee koillis-USA:ssa Cardiganissa, ja yhteistyö on vuosittaista. Vierailuja tehdään puolin ja toisin. Myös stipendiaattiyhteistyö on toiminut jo yli 40 vuotta. 

Yläkoulussa toimivat urheiluluokat – kullakin luokka-asteella yksi. Keväällä 2019 luokalle haki yli 60 oppilasta ja normaali hakijamäärä on n. 40. Lajeja on tällä hetkellä 16 aina ratsastuksesta jääkiekkoon. Luokkien oppilaat treenaavat viikoittain kouluajalla omaa lajia joko keskiviikko- tai torstaiaamuisin. Liikunnallisuudesta koulussamme kertoo myös erittäin aktiivinen osallistuminen erilaisiin kouluturnauksiin ja vuosittaiset lentopallo- ja pesäpallomatsit ysien ja opettajien välillä. Lentopallon vie aina opet ja pesiksen oppilaat. Uusi perinne on toukokuussa juostava puolimaraton. Juoksijamäärä kasvaa jatkuvasti. Koulussamme on iso urheiluhalli, hiekkatekonurmikenttä ja kuntosali. 

Koululehti Vehkonen ilmestyy joka kevät. Historia ulottuu katkeamattomana vuoteen 1983. Lehti on valittu kahdesti vuoden koululehdeksi Suomessa, ja lehden tekoon osallistuvat niin opetushenkilöstö kuin oppilaatkin. 

Vaadimme Vehkojalla tehtävien tekemistä ja kohtuullista käyttäytymistä. Vaatia pitää ja arvioinnin täytyy olla oikeudenmukaista. Rangaistus on annettava, silloin kun rajat räikeästi rikotaan. Tuotamme positiivisten kokemusten lisäksi myös pettymyksiä. Se on työtämme. Tämä ristiriita on ratkaistavissa. Voimme vaatia sääntöjen noudattamista ja tehtävien tekemistä reilulla tavalla, pelisilmää käyttäen. Vehkojan koulu on onnistunut myönteisen ilmapiirin luomisessa viime vuosina hyvin. Pohjaan väitteen saamaani palautteeseen ja kyselytutkimuksiin.  

Henkilöstömme on huippuporukkaa ja vanhempien kanssa yhteistyö sujuu mutkattomasti.  

Meillä on hyvä koulu!

Janne Peräsalmi 

reksi 

Kuva koulusta

 

Päivitetty 7.3.2024