JOPO-ryhmät

Joustavan perusopetuksen toiminnan tavoitteena on vähentää perusopetuksen keskeyttämistä ja ehkäistä syrjäytymistä. Joustavan perusopetuksen toiminnalla tarkoitetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan järjestettävää opetusta ja oppimisen ja kasvun tukea. Opetus järjestetään joustavin ryhmittelyin koulussa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä moniammatillisia tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen.

Opiskelun punainen lanka

Jopolla opiskellaan perusopetuksen yleisen opetussuunnitelman sisältöjen ja arviointiperusteiden mukaisesti kaikissa oppiaineissa. Käytössä on toiminnallisia opiskelumenetelmiä, joissa opettajajohtoisen opetuksen sijasta korostetaan tutkivaa oppimista, yhteistoiminnallisuutta ja projektiopiskelua. Opiskelussa painotetaan vahvasti opetussuunnitelman laaja-alaisia oppimiskokonaisuuksia ja monialaista oppimista. Perinteisestä oppituntijaosta ja lukujärjestyksestä on luovuttu ja siirrytty tilannekohtaisempaan ajankäyttöön.

Opiskelun painotukset jopolla ovat perusasioissa. Opiskelussa keskitytään kaikkein keskeisimpiin oppisisältöihin. Oppilaiden edistymistä arvioidaan joka viikko ja lisäksi 5 kertaa vuodessa tehtävillä väliarvioinneilla. Työtavat ja etenemistahti saattaa vaihdella oppilaskohtaisesti. Eriyttämistä tehdään tarvittaessa opiskelun edetessä koko ajan sekä ylös että alaspäin. 

Toiminnallisuus

Koulun lisäksi oppimisympäristöinä toimivat esimerkiksi luonto, muut koulut ja oppilaitokset, kirjasto, liikuntatilat, nuorisotilat ja eri kulttuurilaitokset ja mielellään ihan koko kaupunki ja kaikki mitä sillä on tarjottavana. Retkiä tehdään koko lukuvuoden aikana, niillä painotetaan omatoimisuutta, yhteisöllisyyttä ja toiminnallisuutta. Retkiä tehdään suunnitellusti ja pienempiä retkiä lähialueille usein myös spontaanisti. Jopolla tehdään aktiivisesti yhteistyötä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö nivoutuu opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti osaksi Jopon vuosikelloa.

Pääpaino toiminnassa on oppilaiden vahvuuksista ja kiinnostuksen kohteista lähtevässä opiskelussa, jossa samalla tuetaan oppilaan itsetunnon, itseluottamuksen ja tulevaisuusorientaation kehittymistä. Elämänhallinnan perustaitojen kuten ajanhallinta ja ryhmässä toimiminen sekä käytöstapojen opettelu ovat kaiken aikaa toiminnan keskiössä. 

Työssäoppimisjaksot

Lukuvuoden aikana oppilas suorittaa työssäoppimista (TOP) yhteensä 24 päivää. Jaksoja on yhteensä 3 (2 x 2 vkoa ja 1x1vko).

Työssäoppimisjaksojen tarkoitus on tarjota oppilaalle mahdollisuus vahvistaa omia tulevaisuuden suunnitelmiaan tai tarvittaessa luoda pohjaa suunnitelman syntymiselle. Liikkeelle lähdetään oppilaan omien haaveiden ja tavoitteiden kartoittamisesta. Niiden perusteella oppilas yhdessä jopon aikuisten kanssa miettii vaihtoehtoja työssäoppimispaikoiksi. Tavoitteena on, että jokainen oppilas pystyy hankkimaan työssäoppimispaikkansa itse, mutta tarvittaessa paikka etsitään yhdessä. TOP-jaksot eivät ole vapaaehtoisia, ne kuuluvat JOPO-opiskeluun ja arvioidaan todistukseen pitkänä valinnaisaineena (wTET Työelämätaidot).

Yhteistyö ja tehostettu ohjaus

Tavoitteena on tiivis ja välitön yhteistyö huoltajien kanssa. Yhteydenpito tapahtuu pääsääntöisesti Wilman ja puhelimen välityksellä. Kaikille yhteisiä vanhempainiltoja pidetään lukuvuodessa kaksi, toinen syksyllä ja toinen ennen kevään yhteishakua. Lisäksi jokaisen oppilaan huoltajat tavataan syksyllä henkilökohtaisesti, kun kartoitetaan ja kirjataan jokaisen oppilaan henkilökohtaiset tavoitteet jopo-vuodelle.  

JOPO-vuoteen sisältyy Suuntana Tulevaisuus –jakso osana tehostettua oppilaanohjausta. SUTU-jakson tarkoitus on käydä läpi yksilötasolla jokaisen nuoren tulevaisuuden haaveita ja unelmia. Jakson aikana keskitytään nuorten vahvuuksien löytämiseen ja itsetuntemuksen ja itsetunnon vahvistamiseen. Jokaiselle nuorelle luodaan oma opiskelusuunnitelma omien tulevaisuuden suunnitelmien pohjalta. Tarkoituksena on näin vahvistaa kiinnittymistä myös toisen asteen opintoihin ja ehkäistä pudokkuutta myös jatko-opinnoissa. 

JOPO:n jälkeen

Yhteishakutilanteessa joustavan perusopetuksen oppilas on samalla viivalla kuin jokainen peruskoulunsa päättävä nuori. Tavoitteena on, että jopo-vuoden aikana jokaisella oppilaalla on mahdollisuus käydä tutustumassa niihin oppilaitoksiin, joissa hän haaveilee jopon jälkeen opiskelevansa. Toisen asteen opintoihin tutustuminen aloitetaan hyvissä ajoin ja siihen käytetään aikaan OPO-tuntien ja SUTU-jakson puitteissa.  


Hyvinkäällä toimii kaksi joustavan perusopetuksen ryhmää, vesitornissa Karankadulla.

JOPO-Torni

Karankatu 3-5, rakennus B                      
05820 Hyvinkää

Kenelle JOPO sopii?

Joustava perusopetus on tarkoitettu oppilaalle, joka hyötyy toiminnallisuudesta ja opiskelun työpainotteisuudesta. Se soveltuu oppilaalle, jolla on ehkä oppimiseen liittyviä keskittymisvaikeuksia, joka tarvitsee enemmän henkilökohtaista ohjausta tai oppilaalle, jolla voi olla itsetuntoon liittyviä ongelmia. JOPO –opetukseen hakeutuvan oppilaan koulumenestys yläkoulussa ei ole vastannut hänelle asetettuja tavoitteita tai oppilaan todellista osaamista. Joustava perusopetus soveltuu hyvin syrjäytymisriskissä olevalle nuorelle. 

JOPOHAKU

  • Huoltaja voi tehdä oppilaan kanssa hakemuksen joustavaan perusopetukseen hakuajan puitteissa oppilaan ollessa 7. tai 8. vuosiluokalla. Paikkoja jaettaessa etusijalla ovat 8.-luokkalaiset.
  • Joustavaan perusopetukseen haetaan täyttämällä hakulomake Wilmassa ennen hakuajan päättymistä. Sekä huoltajan että oppilaan osuus tulee täyttää.
  • Hakemusten perusteella oppilas ja huoltaja kutsutaan haastatteluun, jossa JOPO-toimintaa esitellään ja kartoitetaan mahdollisuus JOPO-luokalle siirtymiselle.
  • Oppilas valitaan joustavaan perusopetukseen oppilaan ja hänen huoltajiensa tekemän hakemuksen sekä haastattelun perusteella.

JOPO-haku on auki helmikuun aikana. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan Wilmassa.

Jopo-hakemus täytetään Wilman Hakemukset- ja päätökset- välilehdellä.
Ks. ohje
Huomaathan, että hakemus ei näy mobiilisovelluksen kautta.

Haastattelut viikolla 11

Pääsystä Jopo-luokalle ilmoitetaan viikolla 12

 

Päivitetty 25.4.2025