Urheiluvalmennus

Jokaisella urheilevalla nuorella on mahdollisuus hakea mukaan Hyvinkään 2.asteen opintojen ohessa tapahtuvaan urheiluvalmennukseen. Koulutusvastuu siirtyi 1.8.2009 Hyria koulutukselle.

Opetusministeriö on myöntänyt Hyria koulutukselle Urheiluvalmennuksen erityistehtävän. Tämä tarkoittaa sitä, että valmennus on opiskelijalle opintoihinsa hyväksi luettavaa suoritusta. Jokaisen lajin valmentaja laatii lukuvuodelle opetussuunnitelman ja läsnäolot kirjataan opintosuorituksia varten. Kurssisuoritusta ei anneta, mikäli poissaolot ylittävät sallitut luvallisten määrän. Tutustu myös valmennussopimuksen tekstiin eli ns. urheiluvalmennuksen sääntöihin.

Valmennuksen tarkoituksena on lisätä urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksia opiskeluaikana. Tiistaisin järjestettävää lajivalmennusta toteutetaan pesäpallossa, jalkapallossa, jääkiekossa, ringetessä ja koripallossa. Muille lajeille tiistaivalmennus sisältää kehonhallintaharjoittelua. Torstaisin järjestettävää kokonaisvaltaista kehonhallintaharjoittelua toteutetaan lajista riippumatta kaikille urheilijoille.

Urheilijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, siten että pakollisia kursseja ei ole valmennuksen kanssa päällekkäin. Koulutukseen valitaan vuosittain ikäluokassaan kansallisesti lahjakkaita urheilijoita.

Hakeminen urheiluvalmennukseen

Lukiot

  • Lukioon hakevan oppilaan on täytettävä perinteinen hakulomake urheiluoppilaitokseen. Hakemus palautetaan viimeistään 7 vrk yhteishaun päättymisen jälkeen osoitteeseen: Torikatu 18, PL 67, 05801 Hyvinkää, tunnuksella "Urheiluoppilaitoshaku". Mukaan liitetään kopio yhteishaun hakemuksesta.
  • Hakijat pisteytetään normaalisti lajiliitoissa
  • Lukioon pyrkivälle mahdollista hakea myös vaihtoehtoisesti erilliseen Huippu-urheiluvalmennukseen

Ammatilliset

  • Erityisen koulutustehtävän urheiluoppilaitoksiin haettaessa opintopolku.fi järjestelmässä urheiluoppilaitoshakijan on valittava "haen urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen" valintaruutu. Tämän valittuaan hakulomake aukeaa sähköisenä hakulomakkeeseen. Haku on näkyvissä kaikilla perustutkinnoilla joihin erityisen koulutustehtävän oppilaitos on ilmoittanut OPH:lle järjestävänsä urheilijakoulutusta  (= kaikki Hyvinkäällä toteuttavat perustutkinnot).
  • Lisäksi opiskelija täyttää perinteinen hakulomake urheiluoppilaitokseen. Hakemus palautetaan viimeistään 7 vrk yhteishaun päättymisen jälkeen osoitteeseen: Torikatu 18, PL 67, 05801 Hyvinkää, tunnuksella "Urheiluoppilaitoshaku". Mukaan liitetään kopio yhteishaun hakemuksesta.
  • Hakijat pisteytetään normaalisti lajiliitoissa

Valintakriteerit

Valintakriteereinä ovat lajiliittojen pisteytys, koulumenestys, valmentajan lausunto ja haastattelu.

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä.
Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0 - 5 pistettä):

4,2 – 5

Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

- 3,1 – 4,1

Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

- 2,1 – 3,0

Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

- 1,1 – 2,0

Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.

Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.

- 0,1 – 1,0

Seuratason aktiivi.

0

Käytetään vain jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).

Urheiluvalmennuksen säännöt:

Olet tehnyt päätöksen yhdistää urheileminen ja ammattiin opiskelun Hyria koulutuksessa. Tämä päätös edellyttää Sinulta sitoutumista.

Hyria koulutus järjestää Sinulle 2 kertaa viikossa koulutetun valmentajan johdolla harjoittelumahdollisuuden.

Harjoitteluajat ovat:                              

  • tiistai         klo   8.00-9.30
  • torstai       klo  14.30-16.00

Läsnäolovelvollisuus: Urheiluvalmennukseen sitoutuneella opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus harjoitustilaisuuksissa. Valmentaja kirjaa jokaisen suorituskerran ja toimittaa jakson päättyessä yhteenvedon opiskelijan suorituksista koordinaattorille.

Poissaolot: Urheilijan on toimitettava poissaolostaan lääkärin, terveydenhoitajan tai huoltajan allekirjoittama todistus JA AINA ILMOITETTAVA POISSAOLONSA VALMENTAJALLE.

Kurssisuoritus: Yksi opintoviikko on 32 tuntia eli 16 harjoittelukertaa. Urheilija voi maksimissaan saada yhden lukuvuoden aikana 4 valinnaiskurssia, jotka valmentaja kuittaa urheiluvalmennuksen opintokorttiin. Valmentajat välittävät tiedon suorituksista koordinaattorille, joka lähettää ne kootusti eri oppilaitoksiin.

Koulumenestys: Tulemalla mukaan urheiluvalmennukseen urheilija sitoutuu myös suoriutumaan vähintään tyydyttävästi (7-8/2) opinnoissaan. Mikäli jakson jälkeen on suorittamattomia kursseja vielä uusintatentin jälkeen, keskeytetään valmennus toistaiseksi, kunnes suoritukset ovat hyväksytyt. Tieto suorittamattomista kursseista tulee kouluilta opojen kautta koordinaattorille

Tiedonkulku: Urheilijan on hyvä ilmoittaa esim. työharjoittelujaksot tai tenttiviikon ajat valmentajalleen, ellei hän ole mukana valmennuksessa ko. aikoina. Urheilijan tulisi tiedottaa myös kilpailu- ja ottelu-ohjelmasta niin valmentajalle, kuin liikunnan opettajallekin, jotta vältytään tarpeettomalta kuormitukselta.

Koulujen opinto-ohjaajat välittävät tietoa, ja heidän kanssaan on syytä neuvotella valmentautumisen ja opiskelun yhteensovittamisesta.

Valmentaja tiedottaa esim. harjoitteluun liittyvistä asioista, kuten harjoittelusta ja suorituspaikoista.

Koordinaattorilta saat tietoa kaikesta urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista ja hän järjestää kaikki yhteiset tapahtumat, sekä välittää valmentajilta kaikille kouluille menevät tiedotteet.

Toivotamme menestystä alkaviin opintoihisi!

Maija Pihkola

Palvelupäällikkö  
Hyria koulutus oy
p. 050 415 3417

             

Mikko Auvinen

Urheiluvalmennuksen koordinaattori
Liikunnan opettaja
mikko.auvinen@hyria.fi 
p. 050 415 3405

Päivitetty 25.5.2023