Unelmapaja

Toukokuussa 2023 järjestettiin kolmannen kerran Unelmapaja kirjaston asiakkaille ryhmätila Antonissa. Päivän aikana kävi 43 asiakasta kertomassa toiveistaan kirjastolle ja keskustelemassa henkilökunnan kanssa kirjaston kuulumisista. Pajassa palautetta saattoi antaa suoraan henkilökunnalle tai ripustaa toiveita Unelmapuun oksille. Pajapäivän jälkeen Unelmapuu siirrettiin kirjaston ala-aulaan muutamaksi viikoksi toiveiden ripustamista varten. Toivepuun lisäksi asiakkaitten oli mahdollista vastata kirjallisesti kolmeen kysymykseen ja jättää vapaata palautetta. Ohessa muutamia esimerkkejä vastauksista.
Unelmapajan kyselylomakkeita

 

1.       Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa minkä vuoksi tulet kirjastoon?

   ”Kirjojen lainaus, kopiointi ja kavereiden kanssa ajanvietto”

   ”Hyvä palvelu, laaja kirjavalikko uusissa julkaisuissa ja keskeinen paikka kaupungin ytimessä”

   ”Kirjojen lainaaminen (opiskelua varten) / tiedonhankinta, nuottien hankkiminen ja vapaa-ajan vietto (kierrätyshylly, näyttelyt)”

 

Ylivoimaisesti tärkein syy tulla kirjastoon on edelleen kirjojen lainaaminen. Lisäksi lehtien luku ja kirjaston hyvä tunnelma houkuttelee asiakkaita paikalle. Yksittäisistä teoksista jätettiin paljon hankintatoiveita. Toiveita tuli niin kirjoista, elokuvista, musiikista kuin peleistäkin. Kirjatoiveet pystytään yleensä hyvin toteuttamaan, jos teos vain ei ole jo loppuunmyyty. Elokuvien osalta kaikkia toiveita ei valitettavasti voida toteuttaa, koska kaikille ei ole lainausoikeuksia.

Hankintatoiveita voi kirjastoon jättää joka päivä hankintaehdotuslomakkeella kirjaston nettisivulla tai Finna-verkkokirjastossa tai kirjastossa henkilökohtaisesti käydessä. Uutta aineistoa tilataan kirjastoon ympäri vuoden.

Posti tuo kirjatoimittajaltamme kaksi kertaa viikossa kirjalähetykset, joita hankinta- ja luettelointiosastolla käsitellään päivittäin.

 

2.       Millaisia tapahtumia haluaisit kirjastoon?

   ”Musiikkia”

   ”Musiikkia ja kahvittelua ja erilaisia kirjailijavieraita”

   ”Elokuvaesityksiä lisää. Aika hyvin ollut kirjailijavierailuja, tietokonekurssi oli hyvä.”

   ”Kirjailijatapaamisia, lukupiiri, musiikkitapahtumia ja luentoja eri aiheista”

   ”Kaikki jo olleet tapahtumat ovat olleet kivoja, lapset tykänneet. Somea seuraan, varsinkin Instagram, joten siellä voisitte enemmän jakaa teidän arkeanne.”

 

Erilaisia tapahtumia toivottiin kaikenikäisille asiakkaille. Tapahtumatoiminta on syyskesän ja koulujen alkamisen myötä vilkastunut. Toiveita pyritään toteuttamaan resurssien puitteissa. Syksyllä on tulossa mm. elokuvaesityksiä, tietotekniikkaohjelmaa, turvallisuusluentoja senioriasiakkaille sekä suositut satutunnit pääkirjastossa ja Hakalan kirjastossa.

Kirjaston tulevia tapahtumia voi seurata nettisivuilta tai voi tilata kirjaston kerran kuussa ilmestyvän uutiskirjeen s-postiin.

Muista myös some:

Facebook

Instagram

Youtube

  

3.       Minne kirjaston ulkopuolelle haluaisit pop-up kirjaston pistäytymään?

   ”Päiväkotien pihoille”

   ”Kipinän lukioon, vanhainkoti”

   ”Kirjaston paikka on minulle hyvä”

   ”Puistoon, metsään luontoon”

   ”Talvisillan asuinalue”

 

Pop-up-kirjasto käy esittelemässä kirjaston palveluita eri puolella kaupunkia. Monenlaisia toiveita vierailupaikaksi esitettiin, osassa onkin jo käyty, ja uusissa ja vanhoissa paikoissa edelleen vieraillaan. Kirjaston tapahtumia seuraamalla saat tietää, missä milloinkin kuljetaan.

 

4.       Vapaat terveisesi Hyvinkään kaupunginkirjastolle

   ”Jatkakaa samaa rataa niin hyvä tulee.”

   ”Kiitos hyvästä palvelusta ja kattavasta aineistosta”

   ”Olette tosi tärkeitä”

   ”Lehtien lukusali avoimena viikonloppuisin”

 

Vapaissa terveisissä välittyi tyytyväisyys tämän hetken palveluihin. Toki tuli toiveita esim. laajemmista aukioloista, kahvilasta kirjastoon, hiljaisista lukupaikoista ja toisaalta rennommista ajanvietetiloista. Aukiolot eivät ole tällä hetkellä laajenemassa, mutta mahdollisesti omatoimimallilla lehtisaliin laajemmat aukioloajat ovat tulevaisuudessa suunnitteilla. Uutena lainattavana aineistona on syksyllä tulossa lainattava ompelukone ja saumuri, joita usein on toivottu.

Musiikkiosaston remontin myötä syksyn 2023 aikana uusitaan osaston ilmettä kohti monipuolista mediaosastoa. Saamme uusia lukutuoleja, hyllyjä ja uusitut lattiapinnat. Uutuutena osastolle tulee varattava äänieristetty työtila SmartBlock MeetTime. Tätä kuutiota voi varata 1-4 hengelle esim. pelipaikaksi, palaveeraukseen tai itsenäiseen työskentelyyn asiakkaan oman tarpeen mukaan.

 

Kiitos kaikille Unelmapajassa toiveita esittäneille ja kiitos myös kaikille muulloinkin palautetta antaville. Pääkirjaston ala-aulan palautelaatikkoon voi jättää edelleen postia kirjastolle. Samoin s-postilla, somen kautta ja Finna-palautelomakkeella. Palautteen avulla voimme jatkaa työtämme kirjaston palvelujen kehittämisessä.

Unelmapuu

Päivitetty 11.9.2023