Unelmapaja

Unelmapuun satoa

Kirjastossa asiakas on pääosassa joka päivä. Asiakaskohtaamisia tapahtuu luonnostaan koko ajan ja saamme paljon palautetta toiminnastamme.

Sukeltaaksemme vielä syvemmälle asiakkaitten toiveisiin järjestimme keväällä 2022 ryhmätila Antonissa Unelmapajan. Pajassa kahvikupposen ääressä asiakkaat saattoivat antaa palautetta henkilökunnalle kasvotusten ja ripustaa toiveita Unelmapuuhun. Päivän jälkeen ala-aulaan siirtyneeseen Unelmapuuhun sai laittaa omia toiveita ja terveisiä kuukauden ajan.

Aineistotoiveita

Ylivoimaisesti eniten saimme aineistotoiveita Unelmapuuhun.  Ne ovatkin kaikkein helpoimmin toteutettavissa olevia. Lastenosastolle tuli paljon ihania kirjatoiveita. Moniin suosikkisarjoihin haluttiin lisäkappaleita. Lastenhyllyihin onkin tullut lisää mm. Nolo elämäni, Mestarietsivä Peppunen, Nikon ja Santun vitsipitsa ja Puumaja -kirjoja. Nuortenosastolle on tilattu Heartstopper -sarjaa, myös englanniksi. Aikuisten englanninkielisistä toiveista on toteutettu Sapkowskin Witcher -sarja. Käsityökirjoja toivottiin myös lisää, ja niitä meillä onkin melkoisen hieno valikoima.

Hankintatoiveita voi kirjastoon jättää joka päivä kirjaston nettisivulla ja Finna-verkkokirjastossa olevilla hankintaehdotuslomakkeilla tai kirjastossa henkilökohtaisesti käydessä. Uusia kirjoja tilataan kirjastoon ympäri vuoden. Posti tuo kirjatoimittajaltamme kaksi kertaa viikossa kirjalähetykset, joita hankinta- ja luettelointiosastolla käsitellään päivittäin.

Toiveita Unelmapuusta 2_600.jpg

Tilatoiveita

Useissa toiveissa hiljaisia opiskelupaikkoja ja istuinpaikkoja kaivattiin lisää. Toisaalta tuli taas haaveita siitä, että kirjastossa voisi olla enemmän paikkoja, joissa hengailla ja pitää ääntä. Kirjaston vuonna 1968 rakennetut tilat antavat omat raaminsa sille, kuinka tiloja on mahdollista muunnella. Pyrkimys kuitenkin on, että tilojen suunnittelussa mennään koko ajan kohti muunneltavuutta ja monipuolista toimivuutta.

Ensi vuodelle 2023 on haettu investointimäärärahaa, jonka turvin musiikkiosastoa on tarkoitus kehittää ja muuttaa nykyiset tilat mediaosastoksi, musiikkia unohtamatta. Pelithän ovat jo osastolle muuttaneetkin! Ajatuksena on saada osastolle äänieristetty, suljettu neljän hengen työtila, jota voi varata ilmaiseksi ryhmän tai yksityishenkilön käyttöön. Tämä työtila tulisi palvelemaan asiakkaita laidasta laitaan, palavereista pelaamiseen. Investointimäärärahan lisäksi musiikkiosastolle on myönnetty AVI:n toimesta avustusta hankkeeseen ”Musiikkiosaston muodonmuutos - musiikki, media ja mediakasvatus”. Kyseinen hanke liittyy kiinteästi osaston kehittämiseen nykyistä kattavammaksi mediaosastoksi.

Tälläkin hetkellä kirjastossa on hiljainen opintolukusali lehtisalin takana alakerrassa. Se on saattanut jäädä monelta huomaamatta hieman syrjäisen sijainnin vuoksi. Lasten- ja nuortenosastolle tilattiin säkkituoleja mukavaa oleilua ja lukunurkkaa varten. Koronarajoitusten lievennysten jälkeen istuma- ja opiskelupaikkojen määrää on pystytty taas lisäämään.

Tapahtumatoiveita

Tapahtumatoiminta on jälleen syksyn myötä vilkastunut. Saimme paljon erilaisia tapahtumatoiveita, joita jäämme hauduttelemaan ja toivottavasti pystymme toteuttamaankin tulevaisuudessa. Eri aiheisia keskustelutilaisuuksia, kirjailijavierailuja, askartelutyöpajoja, satutunteja ja monenlaisia lastentapahtumia.

Kirjakahvilaa ei vieläkään ole tulossa, mutta monissa tapahtumissamme on tarjolla kupponen kuumaa.

Kokonaisuutena toiveista ja terveisistä kirjastolle paistoi läpi, että kirjasto on ihmisille hyvin tärkeä paikka ja osa jokapäiväistä elämää. Palvelun laatua kiiteltiin paljon. Tyytyväisin mielin voimme jatkaa työtämme ja kirjaston palvelujen kehittämistä. Pääkirjaston ala-aulan palautelaatikkoon voi jättää edelleen postia kirjastolle.

Kiitos kaikille Unelmapajaan osallistuneille ja Unelmapuun oksille toiveita ripustaneille!

Unelmapuun toiveita 2022_600.jpg

Päivitetty 22.9.2022