Kirjasto

Poikkeusaukioloaikoja

Hakalan kirjasto on suljettu koulujen syysloman ajan 18.-22.10. 

To 28.10. pääkirjasto on auki klo 9-18 Halo-tapahtuman illalla olevien avajaisten takia. 

Pe 29.10. kaikki Ratamo-kirjastot ovat kiinni henkilökunnan yhteisen koulutuspäivän takia. Palautusluukku on auki. Pääkirjasto on auki taas la 30.10.

Pyhäinpäivän aattona pe 5.11. pääkirjasto on auki klo 9-16. Pyhäinpäivänä la 6.11. pääkirjasto on kiinni. Palautusluukku on auki ja siihen palautettu aineisto kirjautuu palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä.

Hyvinkään kirjastopalveluiden kokoelmatilat auki tietyin rajoituksin

Keusoten päätösten mukaan Hyvinkään kirjastopalveluiden kokoelmatilat ovat auki tietyin suosituksin ja rajoituksin.

  • Noudata kirjastossa asioidessa hygieniasuosituksia
  • Kirjastossa asioidessa suositellaan kasvomaskin käyttöä, ellei siihen ole terveydellistä estettä

Kaupungin ja Keusoten koronatiedotteet

Kuvassa valkoinen kapea rakennus ja katu vieressä. 1920-luku.1920-luku teemana 11.-23.10.

Lokakuussa kirjastossa on teemana 1920-luku 11.-23.10. Kotiseutuneuvos Seppo Söderholm Hyvinkää-Seurasta puhuu to 21.10. klo 18 otsikolla Hyvä ja huono 1920-luku. Söderholm puhuu mm. 1920-luvulla tulleesta yleisestä oppivelvollisuudesta, koneistamisen lisääntymisestä maataloudessa sekä konkurssiaallosta, joka tuolloin kohtasi monia hyvinkääläisiäkin yrityksiä. Etukäteisilmoittautuminen verkkolomakkeella, max. 50 henkeä.

Kaupunginmuseon näyttely Nuori kauppala - Hyvinkää kuvissa 1920-luvulla löytyy pääkirjaston yläkerrasta 9.-23.10. Lisäksi aineistonäyttelyitä eri puolilla kirjastoa. Tervetuloa tutustumaan!

Kuva: Siltakatu 7, 1920-luvun loppu. Rakennuksessa toimi Uusi hotelli ja Suomen Maatalous-Osake-Pankki. Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelma, kuvaaja tuntematon.

Kuvassa on vihreä maapallo kädellä. Tausta myös vihreä.Ekolukuhaaste 15.10.-15.12.

Hyvinkään kirjastoissa pääsee loppuvuonna suorittamaan ekolukuhaastetta. Paikalliskirjailija Piia Heikkisen ideoimassa lukuhaasteessa tarkoituksena on lukea vähintään yksi ekoaiheinen teos loppuvuoden aikana. Kirjastoista voi hakea ekolukuhaastelehtisen, missä on vinkkejä sopivista kirjoista, vaikka lukea voi jonkin muunkin aiheeseen sopivan teoksen. Palkintoarvontaan voi osallistua palauttamalla ekolukuhaastelehtisestä löytyvä yhteystietopaperi pääkirjaston ala-aulasta löytyvään laatikkoon. Osallistua voi myös lähettämällä sähköpostilla (kirjasto@hyvinkaa.fi) tai yksityisviestillä kirjaston sosiaalisessa mediassa tiedon lukemastaan kirjasta, oman nimensä ja puhelinnumeronsa. Viimeistään 15.12. yhteystietonsa jättäneet osallistuvat Suomalaisen kirjakaupan lahjakortin sekä Ekotrippi-kirjojen arvontaan. Ekolukuhaaste sopii kaiken ikäisille.

älypuhelin.pngPääkirjaston tietotekniikkaopastukset

Tietotekniikkaopastuksissa tänä syksynä WhatsApp ja Signal, Älypuhelinsovellusten vinkkejä, geokätköilyä, kielipelejä ja tietoisku ajakohtaisista puhelin- ja nettihuijauksista.

Seuraava tilaisuus: Kielipelit puhelimella ke 20.10. klo 13-14 

>>osallistu kirjastolla, ilmoittautuminen tästä

>>osallistu Teamsissä

Katso tästä muun ohjelman aikataulut ja lisätiedot.

Valokuvassa Anu Lahtinen26.10. Rakkaus aatelisperheissä Ruotsin ajalla 

Apulaisprofessori Anu Lahtinen kertoo aiheesta rakkaus aatelisperheissä Ruotsin ajalla pääkirjaston ryhmätila Antonissa tiistaina 26.10. klo 13. Tilaisuuteen ilmoittaudutaan verkkolomakkeella. Tervetuloa! Esite tilaisuudesta

Venäjän lippu1.11. aiheena venäläinen kirjallisuus Suomessa eilen ja tänään

Professori Tomi Huttunen kertoo venäläisen kirjallisuuden historiasta ennen kuulumattomien näyttein ja esimerkein. Hän puhuu ma 1.11. klo 18 pääkirjaston ryhmätila Antonissa otsikolla Venäläinen kirjallisuus Suomessa eilen ja tänään: historiaa ja nykypäivää. Tilaisuuden järjestää Suomi-Venäjä-seuran Hyvinkään osasto. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Max. 50 hlöä. Tervetuloa!

kuvassa kissankello

Ikinuorten iltapäivät ja Kirjavirkut

Kirjavirkut-kirjallisuuspiiri kokoontuu joko ryhmätila Antonissa tai etänä Teams-sovelluksen välityksellä. Syyskauden tapaamiskerrat ovat 7.9., 5.10., 2.11. ja 30.11. klo 13.

Jos et vielä ole Kirjavirkut-ryhmän jäsen, mutta olet kiinnostunut osallistumaan, tarvitset jonkin verran internet-osaamista ja toimivan sähköpostiosoitteen. Ilmoittaudu kirjastoon lähettämällä sähköpostia Kirstille kirsti.ahlsten(at)hyvinkaa.fi.

Tästä saat syyskauden Ikinuorten iltapäivät -ohjelman.

Kuvassa ruotsinkielisiä kirjoja ja tietoa bokbuffé-tapahtumasta.Bokbuffé 4.11.

På svenska veckan 1.-7.11. Hyvinge biblioteket bjuder på fika och boktips torsdag 4.11. klo 17.30-19. Ett urval av förra årets svenska och finlandssvenska barn-, ungdoms och vuxenlitteratur. Varmt välkommen!

Ruotsalaisuuden viikon 1.-7.11. kunniaksi Hyvinkään pääkirjastossa to 4.11. klo 17.30-19 Bokbuffé. Lukuvinkkejä viime vuonna ilmestyneistä ruotsinkielisistä lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista. Tervetuloa kielikylpyyn, kahvikupin äärelle, kuuntelemaan kirjavinkkejä ruotsin kielellä!

Minna OulasmaaSuukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa 9.11.

Minna Oulasmaa, vastuuasiantuntija Väestöliitosta kertoo pääkirjaston ryhmätila Antonissa lähisuhteiden kipukohdista isovanhemmuudessa. Esitys pohjautuu teokseen Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa. Ilmoittaudu verkkolomakkeella. Tarvittaessa henkilökunta auttaa.

Kuvassa konsoliohjainPeli-illat

Ke 10.11. klo 16-19
Ke 1.12. klo 17–19

Ke 10.11. on erikoispeli-ilta, jolloin ohjelmassa on mm. peliturnaus.

Tule pelaamaan pelejä Hyvinkään pääkirjaston nuorten monttuun. Kaikenikäiset ovat tervetulleita pelaamaan!

Piirroskuva pingviinistä

Lastenosaston hyllyremontti

Pääkirjaston lastenosaston alkuperäiset 60-luvun hyllyt vaihdetaan uusiin. Pakkaamme remontin tieltä lähes kaiken lastenosaston aineiston pois. Lainattavissa säilyy pieni kokoelma. Remontti kestää n. 3 kuukautta marraskuun loppupuolelle asti. 

PressReader käytettävissä etänä

PressReader-lehtienlukupalvelua voi nyt käyttää myös muualla kuin kirjastossa. Palveluun kirjaudutaan sisään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Klikkaa sivustolla hahmon kuvaa ylhäällä oikealla, sitten nappia "Library or Group" ja hae listasta "Ratamo Libraries".

Kuvassa on abstrakti värikäs spiraali.

Näyttelyitä pääkirjastossa

8.-23.10. Nuori kauppala - Hyvinkää kuvissa 1920-luvulla (järjestää Hyvinkään kaupunginmuseo)

1.-20.11. Hyvinkään kirjasto 100 vuotta -näyttely

Kuvassa kutimet ja lankakerä

Tarinavyyhti

Syksyn tarinavyyhdit kutsuvat kuuntelemaan Antoniin aikuisten novelleja. Samalla voit tehdä omia käsitöitäsi.

Keskiviikkoisin klo 18 alkaen 1.9., ke 13.10, ke 3.11, ke 1.12.

Tervetuloa!

Kuvassa mediataitoviikon logo; puu, joka muodostuu värikkäistä kukista.

Verkkokirjaston opastusvideoita

Youtubesta löytyy Ratamon verkkokirjaston opastusvideoita.

1. osa: kirjautuminen, omien tietojen käsittelystä ja lainojen uusimisesta. 

2. osa: varausten tekeminen 

3. osa: Lehtihaku

Tästä pääset kirjaston Youtubekanavalle: Youtube

lukuneuvontaa

Luku- ja musaneuvontaa

Jos etsit uutta luettavaa tai kuunneltavaa, kokeile lukuneuvontaa ja/tai musaneuvontaa. Täytä lomake ja tilaa noudettava aineistokassi tai lista sähköpostiisi! Ylläolevista linkeistä pääset palveluihin. Kirjalista lähetetään 2-3 viikon kuluessa sähköpostiisi tai lukuneuvoja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

Kuvassa on nainen ison popcorn-astian kanssa.

Kirjastokino

Ilmainen kotona käytettävä Kirjastokino-palvelu on tarjolla Ratamo-kirjastojen asiakkaille. Kirjastokinossa voit katsella elokuvia, tv-sarjoja, dokumentteja, konserttitaltiointeja... Aineistoa on niin lapsille kuin aikuisillekin. Samaa elokuvaa voi katsoa useampi asiakas yhtä aikaa. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tutustu Kirjastokinoon osoitteessa www.kirjastokino.fi

Piirroskuva kirjahyllystä

Lukuvinkkeli-kirjablogi

Kirjaston Lukuvinkkeli-blogista löydät paljon kirjastolaisten kirjavinkkejä.

naxos-palvelun logo

Naxos-musiikin kuuntelupalvelut

Ratamo-kirjastojen asiakkaat voivat kotikoneiltaan käyttää musiikin kuuntelupalveluja Naxos Music Librarya ja Naxos Music Library Jazzia. Palvelu toimii myös mobiilisovelluksena. Naxosta pääset kuuntelemaan netissä kirjastokortin numerolla. Muistathan kirjautua ulos lopetettuasi kuuntelun, niin myös muut pääsevät käyttämään palvelua (kirjastolla on rajallinen määrä kuuntelulisenssejä).

kuva rockway.fi -logosta

Rockway-musiikkikurssit netissä

Kirjaston asiakkailla on hyödynnettävissään Rockway-musiikkikursseja. Palvelun internetsivulle kirjaudutaan kirjastokortin numerolla. 22.2.2021 lähtien palvelu vaatii lisäksi vähintään 8 merkkiä pitkän salasanan, minkä käyttäjät lisäävät itse Rockway-palveluun. Lisäksi pitää rekisteröityä, jotta kursseja pääsee lainaamaan. Rockway saattaa käyttää yhteystietoja markkinointiin.

Kannettava tietokone ja tabletti

Enter ry:llä etäopastusta

Enter ry:llä on opastusta tietokoneen, tabletin tai puhelimen käyttöön, katso Enterin etäopastussivu.

kuvassa piirroskuva metsästäKirjastoketun aikamatka Hyvinkään historiaan

Lastenosasto on julkaissut 100-vuotiaan Hyvinkään kunniaksi Kirjastoketun aikamatkan. QR-koodien takaa löytyy kuvia ja videoita, joiden kautta pääsette paitsi sukeltamaan hauskasti Hyvinkään historiaan, myös oppimaan erilaisia asioita kirjastosta. Materiaalissa on käytetty Hyvinkään kaupunginmuseon kuva-arkistoa. Tästä pääset aikamatkalle.

Virtuaalikirjastovirtuaalikirjaston etusivu

Hyvinkään kirjaston ja Hyrian yhteistyöllä syntyneessä virtuaalikirjastossa voit seikkailla, vaikka kirjasto on kiinni. Voit tutustua kirjaston tiloihin ja palveluihin. Jos olet käynyt kirjastossa lähiaikoina, huomaatko mitä siellä on muuttunut? Sisään pääset klikkaamalla viereistä kuvaa. Tervetuloa!

 Tietosuoja-asiat

Näistä linkeistä saat tietoa kirjaston asiakkaiden tietosuojaan liittyvistä asioista. Samat lähteet löytyvät myös esim. Hakemisto-sivulta kohdasta "tietosuoja".

Päivitetty 21.10.2021