Hyvinkään kirjaston mediakasvatussuunnitelma

Mediakasvatustoiminta perustuu kirjastolaissa määriteltyihin tavoitteisiin edistää: 

1) väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin; 

2) tiedon saatavuutta ja käyttöä; 

3) lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa; 

4) mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen; 

5) aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. 

 

Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisöllisyys, moniarvoisuus ja kulttuurinen moninaisuus. 

Yleisen kirjaston tehtävänä on: 

1) tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin; 

2) ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa; 

3) edistää lukemista ja kirjallisuutta; 

4) tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon; 

5) tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan; 

6) edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua.  

 

Hyvinkään kirjastossa kirjastolain yleisille kirjastoille asetetut tavoitteet toteutuvat seuraavasti: 

  1. Kirjasto on kaikille avoin ja ilmainen ja sieltä on saatavilla vapaasti erilaisia aineistoja sekä välineitä. Tämä tukee mediakasvatustehtävää. 
  1. Aineiston valinnassa huomioidaan eri mediasisällöt ja mediaan liittyvät aihealueet. 
  1. Lukemista ja kirjallisuuden tuntemusta edistetään kirjavinkkauksin, kirjallisuuteen liittyvin tapahtumin, kirjaston palveluiden esittelyin, lukukilpailuin ja lukuhaasteiden avulla sekä auttamalla asiakkaita valitsemaan sopivaa lukemista kasvokkain ja Lukuneuvonta -palvelulla. Kirjasto on saavutettava ja Kirjat kotiin –palvelu toimittaa kirjoja kotiin. Lukemisesteisten asiakkaiden palvelu on Celia-kirjasto, jonka asiakkaaksi pääsee kirjaston kautta. 
  1. Kirjastosta saa tietopalvelua erilaisiin tiedontarpeisiin ja apua tiedonhankintaan. Kirjasto tarjoaa tilat ja palvelut tapahtumien järjestämiseen. 
  1. Kirjasto toimii alustana yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle ja kulttuuriselle vuoropuhelulle mahdollistamalla eri toimijoiden yhteistyötä mediakasvatuksen saralla. 

Mediakasvatuksen kenttä Hyvinkään kaupunginkirjastossa 

Hyvinkään kaupunginkirjaston mediakasvatussuunnitelma kattaa kaksi kirjastoa: pääkirjaston ja Hakalan kirjaston. Mediakasvatusta toteutetaan yhteistyössä varhaiskasvatuksen, koulujen ja paikallisten yhdistysten, ja yksityishenkilöiden kanssa sekä Hyvinkään digitukiverkoston kanssa. 

Mediakasvatustyö pohjautuu lakiin yleisistä kirjastoista; monipuolisten lukutaitojen edistäminen, tavoitteena edistää monilukutaitoa. 

Mediakasvatukseen kirjastossa kuuluu kaikki tiedonhakuun, kriittiseen lukutaitoon, kirjaston käytön opastukseen, kirjojen ja pelien ja muun median käyttöön liittyvä opastus- ja tapahtumatoiminta.  

Pelikasvatus Hyvinkään kaupunginkirjastossa 

Pelit tärkeänä kulttuurituotteena ja -muotona kuuluvat kirjastoon ja ovat jo ansainneet paikkansa kokoelmissa. Pelikasvatus kuuluukin kaikille, jotka kirjastossa työskentelevät. Käytännössä kyseessä on kuitenkin aihealue, joka monesti hyödyntää yksilöiden omaa harrastuneisuutta sekä yksittäisten työntekijöiden tietotaitoa. Näin kannattaakin olla, kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. 

    Pelikasvattavan kirjaston kuuluu tarjota pääsy peleihin ja pelaamiseen. Lisäksi voimme avata ja tukea keskustelua peleistä ja pelikulttuurista rakentavasti ilman huolinäkökulmaa sekä tarjota opastusta mahdollisissa ongelmatilanteissa. Mitä pelejä sitten kuuluu kirjastoon? Jokaisella kirjastolla on oikeus ja mahdollisuus tehdä omia linjauksia peliaineiston hankinnan suhteen. Tässäkin tapauksessa keskiössä on aineiston hyvä tuntemus ja normaali, kriittinen hankintatyö. Näin on myös Hyvinkään kirjaston kohdalla. Lisäksi kirjaston perustyötä on esimerkiksi tukea huoltajia ikärajojen tärkeyden ymmärtämisessä – nykyiset digitaaliset pelit ovat osa suurempaa visuaalista kulttuurikenttää ja kerronta on monesti elokuvallista, jolloin ikärajojen noudattamisen tärkeys korostuu entisestään. Kirjastomme pelikasvatus läpäiseekin kaikki ikäluokat, lapsista senioreihin. 

    Tärkeää ruohonjuuritason pelikasvatusta ovat esimerkiksi kirjaston säännöllisesti järjestämät lasten ja nuorten peli-illat, jotka tarjoavat mahdollisuuden pelata ja saada peliseuraa. Pelikasvattajana toimii paikalla oleva henkilökunta, joka opastuksen ja yhdessä pelaamisen lisäksi tarjoaa turvallisen tilan pelaamiselle. Hyvinkään kirjastolla pelit on sijoitettu kaikki samalle osastolle, joka tukee kokoelman suunnitelmallista rakentamista ja osastolle keskittyvää pelitietämystä. Digitaaliset pelit ja lautapelit harrastuksena koskevat kaikkia ikäluokkia ja tämä on otettava huomioon hankintatyötä tehtäessä. Ajankäytön rajoittaminen, ikärajat ja ymmärrys sekä tieto pelien sisällöistä kuuluvat myös olennaisena osana kirjaston pelikasvatukseen. Tärkeä osa kirjastomme pelikasvatusta on myös kirjaston Pelikuutio, missä kenen tahansa kirjaston asiakkaan on mahdollista tutustua konsolipelaamiseen. Pelitapahtumia on järjestetty myös senioreille sekä täysi-ikäisille pelaajille. Kirjasto myös tarjoaa tilat vapaaehtoisen vetämille aikuisten peli-illoille sekä järjestää vuosittain ohjelmaa valtakunnallisella Peliviikolla. 

    Hyvinkään Kirjaston pelikasvatuksen tavoitteena on saada asiakkaat pohtimaan, mitä kaikkea hyvää pelit voivat tuoda mukanaan sekä lisätä ymmärrystä digitaalisista ja lautapeleistä kaikkien ikäluokkien harrastuksina ja kulttuurina. Pelit kirjaston aineistona tukevat omalta osaltaan tasa-arvoa ja (peli)sivistystä, sillä ne tarjoavat pääsyn rajattuun aineistoon, joka saattaisi muuten jäädä kokematta. 

 

Kirjaston tavoitteet mediakasvatukselle: monilukutaidon edistäminen 

   

Kirjastojen mediakasvatuksessa tavoitteena on edistää kansalaisten monilukutaitoa. Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten tekstien sujuvaa lukemista, ymmärtämistä ja tulkitsemista sekä niiden tuottamista ja arvottamista. Käsitys tekstistä on laaja: monimuotoiset tekstit voivat olla kirjoitettuja tai puhuttuja tai sisältää graafeja, merkkejä, kuvaa tai ääntä tai niiden yhdistelmiä yhdistettyjä staattiseen tai liikkuvaan kuvaan. Oppijaa ympäröivät tekstit ovat yhä useammin digitaalisia. Ne ovat älylaitteiden ja nopean tiedonsiirron vuoksi saatavilla koko ajan. Monilukutaito onkin kimppu erilaisia kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa kehittäviä tekstitaitoja, jotka auttavat oppijaa hallitsemaan tekstimaailmaa. Monilukutaitoa on myös eri tiedonalojen kielten ja tekstitaitojen käyttäminen. (Opetushallitus) 

 

Mediakasvatus käytännössä 

 

  • Satutunnit pikkulapsille 
  • Kulttuuripolku: 2. lk. Kirjavinkkaus, kirjastonkäytönopetusta ja 6.lk tiedonhaun pakohuonepeli 
  • yläkoululaisille on kirjavinkkausta, kirjastonkäytön ja tiedonhaunopetusta 
  • 2. asteelle kirjavinkkausta, kirjastonkäytönopetusta ja kirjastotyöhön tutustumista 
  • Maahanmuuttajien kirjastoon tutustumista 
  • Aikuiset ja seniorit 
  • Tietotekniikkaopastus-tapahtumat ja henkilökohtainen opastus yhteistyössä vapaaehtoisjärjestöjen ja oppilaitosten kanssa 
  • Kirjallisuuskasvatusta, esim. kirjailijavierailut 
  • Celian palveluiden opastaminen 
  • E-kirjaston käytön opastaminen 
  • Pelikasvatus, esim. pelitapahtumat monen ikäisille 
  • Kriittinen monilukutaito kaikenikäisille. Luotettavan tiedon hankinta, faktantarkistus, tekoälyn aiheuttamat haasteet. Turvallinen sosiaalisen median käyttö ja digihyvinvointi. 
  • Kirjasto osallistuu paikallisiin tapahtumiin (esim. Hypecon) omalla panoksellaan 
  • Pop up-kirjasto tapahtumat, joissa esitellään kirjaston palveluita ja aineistoja erilaisin teemoin 
  • Kirjasto osallistuu vuosittain Mediataitoviikkoon ja Peliviikkoon. 
  • Kirjasto tarjoaa puitteet tietokoneiden ja oheislaitteiden käyttöön, sekä tarjoaa opastusta välineiden käyttöön. 
  • Mediakasvatus näkyy myös aineiston valinnassa ja kirjasto tarjoaa myös saavutettavia ja eri kielisiä aineistoja kuten selkokirjoja, isotekstisiä kirjoja ja äänikirjoja useilla kielillä.  
  • Kirjastonkäytön opastuksia ja kulttuuripolkuja on saatavilla myös selkokielisinä versioina.  
  • Kirjastokierroksia ja kirjastonkäytön opetusta on toteutettavissa myös eri kielillä (suomi, ruotsi ja englanti). 
  • Kirjastolla on ollut vetovastuu Hyvinkään digitukiverkostosta. Digitukiverkosto kokoaa hyvinkääläiset digituen parissa työskentelevät kaupungin ja yhdistysten tahot.  

 

Kaavio 1. Suuntaa antava kuva lapsille ja nuorille suunnatuista mediakasvatuksen sisällöistä 

Kaaviokuvassa lasten ja nuorten mediakasvaksellinen sisältö

 

Kaavio 2. Suuntaa antava kuva aikuisille suunnatuista mediakasvatussisällöistä 

imagedswt.png

Mediakasvatustoiminnan arvioiminen kehittäminen 

 

Hyvinkään kirjastossa arvioimme ja suunnittelemme mediakasvatustoimintaa Mediakasvatustiimissä, johon kuuluu työntekijöitä lastenosastolta, aikuistenosastolta ja musiikkiosastolta sekä kirjastotoimenjohtaja. Toimintaa arvioidaan myös vuosittain osana muuta kirjaston toimintaa ja mediakasvatus kuuluu kirjaston vuosittaisiin tavoitteisiin. Mediakasvatuksen tavoitteet näkyvät myös henkilökohtaisissa kehityskeskustelujen tavoitteissa. 

Mediakasvatuksen kenttä muuttuu ja kehittyy valtavaltavalla nopeudella. Henkilökunta seuraa ajankohtaisia ilmiöitä ja pyrkii tuomaan ne käytännön toteutuksiin kirjastotyössä. Henkilökunta kouluttautuu mediakasvatuksen aihealueilla esimerkiksi vuosittaisessa Mediakasvatusfoorumissa.  

Toimimme yhteistyössä koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa ja pyrimme kehittämään sisältöjä saamamme palautteen ja toiveiden mukaan. Teemme yhteistyötä erilaisten mediakasvatuksen kentällä toimivien järjestöjen kanssa järjestämällä erilaisia tapahtumia ajankohtaisista mediaan ja teknologiaan liittyvistä aiheista. 

Päivitetty 24.7.2025