Hangonsillan alueen ideakilpailu

Hyvinkään kaupunki on järjestänyt yhdessä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa yleisen ideakilpailun Hangonsillan alueen maankäytön suunnittelusta. Kilpailuaika on ollut 18.4.2012-19.10.2012 ja palkintojen yhteissumma 110 000 euroa. Kilpailuehdotuksia saapui yhteensä 39 kpl. Tulokset julkaistiin palkintojenjakotilaisuudessa keskiviikkona 16.1.2013. 

Voittaja "Suutarin lasten markka"

Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus "Suutarin lasten markka", joka palkintolautakunnan mielestä tarjoaa parhaan lähtökohdan alueen jatkosuunnittelulle. Ehdotuksessa Hangonsillan alue muodostaa yhtenäisen kaupunkimaisen kokonaisuuden, joka liittyy osaksi Hyvinkään kaupunkirakennetta. Työn ovat laatineet Petri Rouhiainen, Antti Mentula ja Pekka Vehniäinen Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy:stä.

2. Palkinto: "Veturi" 

Toinen palkinto annettiin ehdotukselle Veturi, jonka ovat tehneet Esa Kangas ja Johanna Vuorinen.  Ehdotuksella on voimakas luonne kaarevien kortteleiden vuoksi.

3. Palkinto "Palmikko"

Kolmannen palkinnon sai ehdotus ”Palmikko”, tekijöinä Tiia Ettala, Anri Linden, Francesc Palomeras Estebanell, Ricard Palomeras Estebanell ja Montserrat Sanches Cirera. Ehdotus yhdistää monenlaisia elementtejä alkaen keskustamaisen urbaanista aina metsäiseen puistoon.

Kaksi lunastusta

Kilpailussa jaettiin lisäksi kaksi lunastusta: toisen sai Arkkitehtuuristudio Lonka selkeällä, mutta jossain määrin lähiömäisellä ehdotuksellaan ”Niin kuin koivun lehtiä on lähellä” ja toisen Arkkitehtitoimisto Ajak Oy:n ehdotus ”Expertti”, jonka vahvuudet ovat näppärässä ja iloisessa lähiympäristön suunnittelussa.

Kunniamaininnat jaettiin Optiplan Oy:n ehdotukselle ”Farfalle”, joka oli myös yleisön suosikki, sekä Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy:n ehdotukselle ”Sukkula”, joka toteutti onnistuneella tavalla Rentto Oy:n tavoitteita.

Kilpailun ratkaisusta laaditun lehdistötiedotteen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Hangonsillan alueen ideakilpailun arvostelupöytäkirja.

Kilpailuohjelma

Muu kilpailuaineisto

Päivitetty 29.3.2021