Kirjavinkkejä leikki-ikäisille

kuvassa on kansikuva kirjasta nimeltään Ekaluokkalaisen kirja

 Helena Bross: Ekaluokkalaisen kirja: Lähde mukaan seikkailuun

 Täydellinen kirja yhdessä lapsen kanssa luettavaksi ennen kouluun menoa.

Ilari on iloinen ja jännittynyt, sillä hän aloittaa seuraavana päivänä ensimmäisen luokan! Samoin tekevät myös Leila, Sulo, Roosa ja muut samalle luokalle tulevat lapset. Heitä kaikkia hermostuttaa vähän. He eivät tiedä, mitä koulussa oikeastaan tehdään. Miltä tuntuu saada paljon uusia koulukavereita ja uusia kirjoja? Millaisia liikuntatunnit ovat? Ja pitääkö todellakin osata kuoria perunat itse…?

Kirjassa käydään läpi, mitä kaikkea vauhdikkaan lukuvuoden aikana voikaan sattua. Tapahtumat kattavat koko kouluvuoden ensimmäisestä koulupäivästä kevätjuhlaan. (Readme.fi)

 

kuvassa on kirjan Ääniä puistossa kansikuva

Anthony Browne: Ääniä puistossa

Kalle on lähtenyt puistoon ulkoilemaan äitinsä ja koiransa kanssa. Samaan puistoon päätyy myös Suttu-tyttö, joka on liikkeellä isänsä ja koiransa kanssa. Lapset ja koirat leikkivät tuokion yhdessä, mutta vanhempien maailmat eivät kohtaa.

Yksinkertainen tarina kerrotaan neliäänisesti. Ensin vuoronsa saavat aikuiset, sitten kerronta siirtyy lapsille. Jokainen ääni avaa uuden näkökulman tarinaan. Brownen gorillahahmot ovat ilmeikkäitä ja erittäin inhimillisiä. Maisemat ovat unenomaisia ja sisältävät paljon viittauksia kirjoihin ja populaarikulttuuriin. Teoksen tunnelma on surumielinen, mutta lasten leikkituokion ajaksi värit kirkastuvat ja maisema osallistuu leikkiin.

  

kuvassa on kirjan Seepra joka oli liian vikkelä kansikuva

Jenny Desmond: Seepra joka oli liian vikkelä

Seepra, Norsu ja Lintu ovat kolme parasta ystävää. Norsu tietää paljon asioista, Lintu osaa naurattaa muita ja seepra on tietää parhaat leikit ja on aina iloinen, vilkas ja pomppivainen.  Yhtenä päivänä Seepra on kuitenkin ystäviensä mielestä aivan liian vikkelä ja liian pomppivainen. Lintu ja Norsu menevät ihan pyörryksiin. Seuraavana päivänä Seepra ei löydä ystäviään mistään. Lintu Ja Norsu eivät enää halua leikkiä Seepran kanssa. Joutuuko Seepra leikkimään yksin tästä lähtien? Onneksi Seepra löytää uuden kaverin Kirahvista. Lopulta kaikista kaveruksista tulee neljä parasta ystävää.

Kirja ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä.

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Helmi käy kaupassa

Eva Eriksson: Helmi käy kaupassa

Helmi saa mummilta tärkeän tehtävän: hänen täytyy käydä kaupassa ostamassa pussillinen herneitä. Hurjan etevä Helmi saa lähteä kauppaan ihan yksin. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaan, vaan Helmi palaa kaupasta raskaan perunasäkin kanssa. Miksi tyhmä kaupan täti antoi perunoita, kun Helmi aivan selvästi pyysi herneitä?

Helmi-possusta ja hänen mummistaan kertoo myös kirja Helmi ajaa pyörällä.

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Vähän aikaa vielä!

Christine Jüngling: Vähän aikaa vielä!

Iina ja Peetu ovat menossa kavereidensa Essin ja Juuson luo. He odottavat hauskaa pelipäivää, mutta kavereiden perheessä ei olekaan tiedossa pelaamista tai television katselua. Essin ja Juuson perhe viettää puuhapäivää. Kun koko perhe noudattaa sovittuja televisio- ja pelikonsolisääntöjä, niin lapset saavat päättää mitä he haluavat tehdä puuhapäivänä. Iina ja Peetu pääsevät perheen mukana seikkailupuistoon, jossa riittää hauskaa puuhaa koko päiväksi. Eikö Iinan ja Peetukin perhe voisi ottaa käyttöön mediasääntöjä ja puuhapäivää?

Kirja kannustaa lapsia ja aikuisia viettämään enemmän aikaa yhdessä, ja säännöstelemään eri medioiden parissa käytettävää aikaa

kuvassa on kansikuva kirjasta Elmeri ja hirviö

David McKee: Elmeri ja hirviö

Jokin kamala otus karjuu viidakossa. Kaikki eläimet säntäävät äkkiä pois. Kirjava elefantti Elmeri sen sijaan on utelias ja päättää ottaa selvää kuka oikein karjuu. Elmeriä tulee vastaan muun muassa tiikeri, krokotiilit, leijona ja muut elefantit. Vihdoin Elmeri pääsee karjuvan hirviön luo. Mutta kuka hirviö onkaan?

Kirjassa kerrotaan hyvin kuinka ennakkoluulot voivat olla usein vääriä. Eikä hirviöitä tarvitse pelätä!

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Mummon kone

Martti Ruokonen (kuvitus) ja Jukka Laajarinne (teksti): Mummon kone

Laura ja mummo laittavat yhdessä ruokaa. Mummolla on kone, joka osaa tehdä porkkanoista raastetta. Ensin Laura pelästyy koneen kovaa ääntä, mutta mummon käydessä kellarissa Laura innostuu kokeilemaan, mitä kaikkea koneelle voi syöttää. Mitä kone saa aikaan kuivasta leivästä? Entä keittokirjasta?

Martti Ruokosen kuvitus on hurjaa ja hauskaa. Mummon yleiskone esitetään mittasuhteiltaan valtavana kapistuksena, joka nielaisee ahnaasti sille syötetyt ainekset ja sylkäisee tuotoksensa ulos samalla voimalla. Teksti on erittäin pelkistettyä. Lapsia varmasti viehättävät ennen kaikkea koneen päästämät erilaiset äänet.

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Retkuliina

Annika Sandelin (teksti) ja Linda Bondestam (kuvitus): Retkuliina 

Petra löytää kauppareissulla hylätyn lelukoiran, vie sen kotiinsa ja antaa sille nimeksi Retkuliina. Retkuliina on vilkas, oikukas ja huomionkipeä, eikä sopeutuminen lastenhuoneen elämään muiden lelujen kanssa suju aivan mutkattomasti. Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu.

Runomuotoisen tarinan on riimitellyt suomeksi Henriikka Tavi. Linda Bondestamin retrotyylinen kuvitus on täynnä värikkäitä yksityiskohtia, joissa riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa. Kuvissa on paljon tunnetta ja liikettä. Niin lelu- kuin ihmishahmotkin ovat persoonallisia ja ilmeikkäitä.

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Mikko Maitomies

Maurice Sendak: Mikko maitomies

Kerran Mikko herää yöllä, eikä nukahdakaan heti uudestaan. Sen sijaan hän lentää läpi pimeän ja ulos vaatteistaan suoraan yön keittiöön. Siellä leipurit leipovat Mikon pullataikinaan ja laittavat hänet uuniin paistumaan, kunnes Mikko möyryää esiin kesken kaiken ja sanoo: ”En minä ole pulla, eikä pulla ole minä. Minä olen Mikko!” Mutta mikä avuksi, kun maito loppuu, ja uusi pullataikina pitäisi leipoa?

Maurice Sendak on monille tuttu Hassut hurjat hirviöt -kuvakirjaklassikostaan, mutta myös Mikko maitomieheen kannattaa ehdottomasti tutustua. Kuvitus on kiehtova ja tunnelma yön keittiössä on unenomaisen absurdi. Kirjan on riimitellyt suomeksi Kirsi Kunnas.

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Kuka määrää?

Stina Wirsén: Kuka määrää?

Pienen nallen pitäisi mennä nukkumaan. Luetaan vielä lisää, vaatii pieni isolta. Nukkumaan päästään lopulta, mutta kumma kyllä aamutoimetkin sujuvat tahmeasti. Kuka saa määrätä, montako satua luetaan tai syödäänkö aamiaiseksi viiliä vai jäätelöä?

Stina Wirsénin Kuka määrää? puhuttelee yhtä lailla lasta kuin aikuistakin. Pienen ja ison nallen toraisa ja hellä yhteiselo on tuttuakin tutumpaa jokaiselle, joka elää uhmaikää tai uhmaikäisen kanssa. Iso nalle ei suoriudu tehtävistään aivan kasvatusoppaiden kuvaamalla tavalla, ja tarina on muutenkin pikemmin terapeuttinen kuin opettavainen. Kuka perheessä määrää, jää loppujen lopuksi vastausta vaille, mutta hyvän mielen kirja jättää – niin pienelle kuin isollekin lukijalle.

 

kuvassa on kansikuva kirjasta Vaarallinen!

Tim Warnes: Vaarallinen!

Kuvakirja ystävyydestä. Myyrä pitää nimilappujen liimaamisesta, ja liimaakin niitä ihan kaikkialle. Mutta mitä tapahtuu, kun Myyrä tapaa omituisen, ison ja muhkuraisen olennon, jota se ei tunnista? Kirjassa on valloittava kuvitus.

Päivitetty 10.6.2022