Kaivovesi

Kaivovesi on pohjavettä, jota muodostuu maaperään imeytyvistä sade- ja sulamisvesistä. Kun vesi suotautuu maakerrosten läpi, se puhdistuu ja samalla siihen liukenee erilaisia aineita. Veden luontainen laatu siis vaihtelee maa- ja kallioperästä johtuen. Pohjaveden muodostumisalueella olevat toiminnot sekä kaivorakenteet tai kaivon sijainti voivat vaikuttaa kaivoveden laatuun merkittävästi.        

Lisätietoja kaivoista

Hyvä kaivo

Kaivon paikka

 

Näytteenotto

Vesi voi näyttää ja maistua hyvältä, vaikka siinä olisikin terveydelle haitallisia aineita. Siksi kaivovesi kannattaa tutkituttaa laboratoriossa kolmen vuoden välein ja aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa.

Jotta vesinäytteen tutkimustulokset olisivat mahdollisimman luotettavia, vesinäytteiden otossa tulee käyttää laboratorion näytepulloja. Pulloja voi noutaa ympäristöterveydenhuollon toimipisteestä (Kankurinkatu 4-6, kaupungintalo, sisäänkäyntiovi C5) ma - to klo 8-16, pe klo 8-15.

MetropoliLab käy noutamassa näytteet aina tiistaisin, jolloin kaivovesinäytteet tulee toimittaa ympäristöterveydenhuoltoon klo 8-10.45 välillä. Huomioithan, että 6.12.2022 ja ajalla 23.12.2022-6.1.2023 kaupungintalo on suljettu, jolloin kaivovesinäytteitä ei oteta vastaan. Kaivovesinäytteet voi toimittaa laboratorioon myös postitse.

Pyydettäessä myös terveystarkastaja/tutkimusavustaja voi hakea kaivovesinäytteen. Kaivon omistaja vastaa näytteenottokustannuksista.

Lisätietoja MetropoliLab Oy:n vesinäytteiden tutkimisesta sekä tutkimusten hinnoista saat laboratorion verkkosivuilta. Vesinäytteiden ottamisessa tulisi noudattaa laboratorion antamia näytteenotto-ohjeita.

 

Lisätietoja: Susanne Nieminen, Renata Bagge ja Terhi Kellberg

 

Päivitetty 24.11.2022