Kaivovesi

Kaivovesi on pohjavettä, jota muodostuu maaperään imeytyvistä sade- ja sulamisvesistä. Kun vesi suotautuu maakerrosten läpi, se puhdistuu ja samalla siihen liukenee erilaisia aineita. Veden luontainen laatu siis vaihtelee maa- ja kallioperästä johtuen. Pohjaveden muodostumisalueella olevat toiminnot sekä kaivorakenteet tai kaivon sijainti voivat vaikuttaa kaivoveden laatuun merkittävästi.        

Lisätietoja kaivoista

Hyvä kaivo

Kaivon paikka

Rengaskaivon desinfiointiohje

 

Näytteenotto

Vesi voi näyttää ja maistua hyvältä, vaikka siinä olisikin terveydelle haitallisia aineita. Siksi kaivovesi kannattaa tutkituttaa laboratoriossa kolmen vuoden välein ja aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa.

Jotta vesinäytteen tutkimustulokset olisivat mahdollisimman luotettavia, vesinäytteiden otossa tulee käyttää laboratorion näytepulloja. Pulloja voi noutaa ympäristöterveydenhuollon toimipisteestä (Kankurinkatu 4-6, kaupungintalo) ma - to klo 8-16, pe klo 8-15.

MetropoliLab käy noutamassa näytteet aina tiistaisin, jolloin näytteet tulee toimittaa ympäristöterveydenhuoltoon klo 8-10.45 välillä. Kaivovesinäytteet voi toimittaa laboratorioon myös postitse.

HUOM!

Kaupungintalo on suljettu heinäkuussa 6-31.7.2020

Pyydettäessä myös terveystarkastaja/tutkimusavustaja voi hakea kaivovesinäytteen. Kaivon omistaja vastaa näytteenottokustannuksista.

Lisätietoja MetropoliLab Oy:n vesinäytteiden tutkimisesta sekä tutkimusten hinnoista saat laboratorion internet-sivuilta. Vesinäytteiden ottamisessa tulisi noudattaa laboratorion antamia näytteenotto-ohjeita.

 

Lisätietoja Saara Rinne ja Merja Salminen

 

 
 
Päivitetty 29.6.2020 Tulosta