Ruokamyrkytykset ja asiakasvalitukset

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan tartuntaa tai myrkytystä, joka on saatu ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä. Ruokamyrkytyksen aiheuttaja voi olla mikrobi tai muu tarttuva partikkeli, mikrobin tuottama toksiini tai muu aineenvaihdunta-tuote, loinen, myrkyllinen eläin, kasvi tai sieni taikka kemiallinen aine. 

Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli ja kuumeilu. Oireiden alkamisajankohta riippuu aiheuttajasta. Bakteerien aineenvaihdunta-tuotteena syntyvien toksiinin aiheuttamassa ruokamyrkytyksessä oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta. Bakteerien (esim salmonella, kampylobakteeri) tai virusten (esim. norovirus) aiheuttamat oireet ilmenevät usein vasta 1-4 päivän kuluttua ruokailusta.   

Elintarvikevalvontaan kannattaa ottaa yhteyttä, mikäli

  • epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen (otettava välittömästi yhteyttä ympäristöterveydenhuoltoon)
  • ostettu elintarvike ei täytä laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan (pakkausmerkinnät, koostumus, pakkauksen eheys, vieraat aineet / esineet, tuholaiset, makuvirheet) elintarvikemääräyksiä
  •  elintarvikkeiden myynti/tarjoilupaikassa on elintarvikkeiden turvallisuutta vaarantavia tekijöitä (epäsiisteys, virheellinen käsittely, liian korkeat lämpötilat yms.)

 Lisätietoja Satu Lievonen, Maiju Koho, Pia Tiainen ja Tia Glad

Päivitetty 4.4.2024