Terveysmetsä on virallisesti avattu

Terveysmetsän tarkoituksena on mahdollistaa luonnon hyvinvointihyödyistä nauttiminen keskellä rakennettua kaupunkia.

Hyvinkään kaupungin Terveysmetsä avattiin virallisesti torstaina 10. lokakuuta 2019. Terveysmetsän tarkoituksena on mahdollistaa luonnon hyvinvointihyödyistä nauttiminen keskellä rakennettua kaupunkia. Terveysmetsä sijaitsee laajalla, pääosin lähes luonnontilaisella suoalueella, jonka puusto muodostaa vaihtelevan ja arvokkaan kokonaisuuden. Alue on aivan kaupungin keskustassa, vain 800 m päässä kauppakeskus Willasta, osoitteessa Jousikatu 3.

Kartta terveysmetsästä.

Kuva terveysmetsän avajaisista

Kuva terveysmetsän avajaisista, kaupunginjohtajan puhe

Päätös Terveysmetsän perustamisesta tehtiin viime vuonna ja aluetta on valmisteltu virkistyskäyttöön keväästä 2019 lähtien. Terveysmetsä kattaa 52 hehtaarin kokoisen alueen ja metsässä sijaitsevan polun pituus on noin 2,4 km, jonka kiertämiseen jalan menee noin tunti.

- Terveysmetsässä voi kokea luonnon kauneuden ja nauttia kiireettömästä ympäristöstä. Lumoavalla ja houkuttelevalla luontoympäristöllä, jossa on tilaa myös turvalliseen yksinoloon ja rauhoittumiseen, saadaan aikaan myönteisiä terveysvaikutuksia, sanoo hankkeen alun perin käynnistänyt Hyvinkään kaupungin liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen.

-  Metsällä on myös potentiaalia Hyvinkään luontomatkailun markkinoinnissa, niin kotimaasta kuin ulkomailta tuleville matkailijoille. Alue mahdollistaa esimerkiksi tuotteistettujen terveysretkien järjestämisen ja hyvinvointikoulutuspalvelujen tarjoamisen, arvioi Lehtonen.

Rentoutumista, virkistymistä ja mielialan kohottamista metsässä kiertäen

Terveysmetsässä olevan jalankulkijoille tarkoitetun polun suunnittelua edelsi terveysmetsätutkimus, jossa selvitettiin terveysmetsäpolun rakennetta ja sisältöä sekä ohjattujen hyvinvointipalvelujen terveysvaikutuksia. Tuloksia käytettiin hyödyksi polun toteutuksessa.

-  Keskeinen ajatus polun suunnittelussa oli, että luonto pitää säilyttää luontona, eikä metsään saa rakentaa liikaa opasteita, kuvaa luontomatkailun asiantuntija Antti Tähkäpää Hyvinkään kaupungilta.

Polulle on sijoitettu kahdeksan luonnon aistimiseen ja tuntemiseen liittyvää opastetta. Opasteet on piilotettu avattaviin ”linnunpönttöihin”. Opasteet voi halutessaan jättää kokonaan huomiotta ja nauttia luonnosta parhaaksi katsomallaan tavalla.

- Terveysmetsä ja siellä oleva polku on ollut koekäytössä kesästä lähtien. Tähänastiset kokemukset ovat olleet erinomaiset ja olemme saaneet runsaasti myönteistä palautetta. Polun reittilinjausta on kiitelty samoin kuin sen helppokulkuisuutta. Reitin ensimmäiset 750 metriä onkin rakennettu esteettömäksi, jotta Terveysmetsän tunnelmaa pääsee kokemaan myös esimerkiksi pyörätuolilla liikkuen, kertoo Tähkäpää.

Kuva infolaatikosta, joka sijaitsee Terveysmetsässä

Päivitetty 4.2.2020