Vaiveron myllytila

Kylän ensimmäinen mylly rakennettiin Vantaanjoen rannalle lähelle nykyistä myllytilaa, todennäköisesti 1600-luvun lopulla. Nimensä se sai hausjärveläisen Vaivaron uudistilan mukaan, mutta myllyn nimi sai uuden muodon aikojen kuluessa. Nykyisin nimi on Vaivero.

Vuonna 1756 myllytila sai vakinaisen asutuksen, jolloin alkoi toimia myös uusi, kahden kiviparin tullimylly. Vuonna 1853 myllytilan myllyoikeuksineen osti kultaseppä Nikodemus Allenius 500 hopearuplan kauppahinnasta. Nikodemuksen kuoltua tämän poika Juho jatkoi myllärin ammattia. Juho oli saanut mennessään naimisiin Olga Marian kanssa myötäjäisinä lisää maata myllytilaan.

Peltoa raivattiin lisää ja asuinrakennusta laajennettiin, ja asuinrakennus saikin nykyisen kokonsa vuonna 1890. Karjarakennus oli rakennettu jo vuonna 1887 ja muut rakennukset myöhemmin, Uusi sauna vanhan savusaunan tilalle rakennettiin viimeisenä.

Juhon ja Olgan perheeseen syntyi kuusi lasta, joista kolme kuoli jo lapsena, mikä ei tosin ollut kovin poikkeuksellista tuohon aikaan. Juhon ja Olgan kuoltua tyttäret Siiri ja Hanna myivät 1930-luvun alussa osuutensa veljelleen Yrjölle, joka ei tosin kovin kauan palvellut kyläläisiä myllärinä, sillä vuonna 1928 perustettu Tuottajain Mylly vei pikkumyllyjen toimintamahdollisuudet. Myllyrakennus rappeutui ja purettiin 1960-luvun alussa. Poikamieheksi jäänyt Yrjö kuoli vuonna 1978 saavutettuaan 77 vuoden iän. Kuolinvuonnaan hän oli testamentannut myllytilan irtaimistoineen Hyvinkää-Seuralle, joka on saantonsa jälkeen korjannut pahoin rappeutuneita rakennuksia ja irtaimistoa, pääosin talkoovoimin. Vuonna 1987 seura vuokrasi myllytilasta noin 7 hehtaaria (eli lähes puolet) golfkentän lisäalueeksi.

Seuran tavoitteena on säilyttää Vaiveron myllytila talomuseona, jonka viihtyisässä pihapiirissä hyvinkääläisillä on oleskelumahdollisuus Vaiveron kosken partaalla.

Vaiveron Myllytilan pihapiiri on mainio retkikohde hyvinkääläisille. Pihapiiriin pääsee ympäri vuoden. Sisälle rakennuksiin vain kesäkuussa vietettävien myllytilan perinnepäivien aikaa tai sopimuksen mukaan.  Tiedustelut  Lars Nyman (019) 454 983

Vaiveron myllytilaa pyritään pitämään avoinna Hyvinkään koulujen kotiseutuopetusta varten toukokuun aikana. Yhteyshenkilömme: Lars Nyman: 0400 480 835. Vaiveron myllytilan osoite on Myllytilantie 34, Hyvinkää.

Päivitetty 23.4.2015 Tulosta

Anna ja lue palautetta