Kurkkaa kaupungin työntekijöiden arkeen

Tonttukylässä tapahtuu kaikenlaista. Lue, mitä vs. hankintapäällikkö Minna Ranki siitä kertoo.

Joulun viettomme alkaa jo toukokuussa... 

Ison kirkon päätonttulassa on kirjoitettu paksu ohje- ja sääntökirja siitä, miten meidän on hankittavat lahjat. Myös tonttukylällämme on oma ohje.  Näitä ohjeita ja sääntöjä meidän on noudatettava tai tonttukylämme päätonttu ei päätämme silitä.  

Sääntöjen ja ohjeiden lisäksi on huolehdittava siitä, että kohtelemme muita tonttupajoja tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä tonttupajan toiminta on oltava avointa ja suhteellista. Meidän on toimittava vastuullisesti niin tonttuvaltiota, tonttukylää kuin sen tonttuja, että aputonttuja kohtaan.  

Meidän on huolehdittava siitä, että käytämme tonttukylän varoja vastuullisesti. Kuinka paljon rahaa on käytössä lahjoihin, ja riittävätkö ne? Onko taloustontun kirstun pohja tyhjä vai pitääkö meidän kääntyä pankkitontun puoleen? Onko lahja sellainen, että se vaatii suuremman tonttujoukon kokoontumisen?  

Tonttupajalle saapuneiden lahjatoiveiden ja lahjansaajien lista on pitkä. Joskus lahjan saajat ovat malttamattomia, haluavat lahjat ennen kuin ehdimme ne hankkimaan. Tästäkin me selviämme.... Lahjojen ja palvelujen laatuvaatimukset tulevat vuosi vuodelta haastavammiksi ja käytettävissä olevia varoja on vähän. Haastetta ei vähennä energiakustannusten raju nousu ja tavaroiden toimitusvaikeudet, jotka nostavat tuotteiden ja palveluiden hintoja sekä toimitusaikoja. 

Tonttukylän putiikkien olemassaolo on muistettava, kun tekee lahjahankintoja. Mitä sanoo ohjekirja siitä, voimmeko tai miten voimme hankkia sieltä?  Kun lahjansaajia on paljon, eivätkä kaikki tarvitse yksilöllisiä lahjoja, voisiko jotkut lahjat hankkia tonttupajan suuren kaupan kautta, jonne on koottu monen tonttukylän toiveet? Pakkasukon ylläpitämiä kauppoja emme voi käyttää enää. Tietoverkkojen kanssa pitää olla tarkkana siitä, ettei lahjansaajien tiedot vahingossa joudu vääriin käsiin. Mikäli näin tapahtuu, siitä tulee tupen rapinat ja tietotontun väki on vihainen.  

Pajanväki on toivonut uuden koneen, teknisellä tontulla on pohtiminen, miten koneesta saadaan sellainen kuin pajanväki on toivonut. Koneessa pitää olla monta vipua ja kytkintä, muuten kone ei toimi toiveen mukaisesti. Saadaanko tarvittavat komponentit ajoissa, valmistuuhan kone jouluksi?  

Tonttupajalla on mietittävänä, miten saadaan joulupukin kulkuvälineestä entistä vähäpäästöisempi ja ympäristöystävällisempi, sillä palvelun luotettavuudesta ja nopeudesta emme voi tinkiä. Onkohan ympäristötontulla tähän jotain sanomista?   

Mistä saamme lisäapua tonttupajalle, kun päätonttu hoitaa lastaan ja senioritonttu tarttui puurokattilan kauhaan. Mahtaako apu löytyä etelästä?   

Joulu tulee joka vuosi ja silti se pääsee yllättämään. Tästäkin joulusta tulemme selviämään vaikkemme saaneetkaan maailmaa valmiiksi. Kenties ensi vuonna? 

Hyvää tulevaa vuotta 2023 toivottaa tonttupajan väki

Minna Ranki
vs. hankintapäällikkö

Minna Ranki

>> Aiemmat blogikirjoitukset löydä täältä

Päivitetty 14.12.2022