Kurkkaa kaupungin työntekijöiden arkeen

Olen työurallani saanut tehdä valtavan monipuolisesti hienoja töitä: kesätöiden pikkutraktoreiden ajoista, kaikkien kouluasteiden opetushommien kautta neuvottelupöytään, kertoo Kirsi Contursi.

Olen Kirsi Contursi, KooCeenä tunnettu Julkisalan koulutettujen JUKON pääluottamusmies. Pääluottamusmiehen tehtäviin kuuluu neuvotella edustettaviensa puolesta virka -ja työehtosopimuksiin liittyvät asiat, edistää kaikin puolin työrauhaa ja hyvää työelämää ja etsiä ratkaisuja mahdollisiin ja mahdottomiin ongelmakohtiin. Omiin varsinaisiin jukolaisiin edustettaviini kuuluvat, vähän oikoen ilmaisten, kaikki opettajat ja monet akateemisesti ja korkeasti koulutetut asiantuntijat.

Sopimusten mukaan pääluottamusmies saa työaikaa suhteessa edustettaviensa määrään. Hyvinkäällä jukolaisten määrä on sen verran suuri, että se laskennallisesti riittää yhteen kokoaikaiseen pääluottamusmieheen. Työhuoneeni on kaupungintalolla ja tällainen pitkään kaupungin suurimman ammattijärjestön pääluottamusmiehenä työskennellyt saa usein edustaa koko henkilöstöä tilanteessa sun toisessa. Näistä hommista varmaan näkyvin ja toistuvin on kaupunginjohtajan johtoryhmään kuuluminen. Se kokoontuu aina maanantaisin ja sen aikana kerron työntekijöiden kuulumisia, kysyn tarpeelliset kysymykset ja tyrkytän ideoita ja parannusehdotuksia työntekijöiden hyväksi. Jo viiden eri kaupunginjohtajan aikana olen tätä työtä ehtinyt tehdä, silti koskaan en ole kokenut, että työtekijöiden toiveita tai ehdotuksia olisi vähätelty, tai että minua ei olisi kuunneltu. Myönnettävä kuitenkin on, että tämä on kestävyyslaji, minkä reunaehtona vaanii talous ja toisinaan ison organisaation jäykkyys.

Pääluottamusmiehellä on taustalla aina ”alkuperäinen” työtehtävänsä (minulla opettaja) ja sen työehdot.  Eli jos jäsenet eivät olisi valinneet minua aina kolmen vuoden välein uudelleen pääluottamusmieheksi, olisin palannut opettajaksi. Tykkäsin kyllä kovasti opettajan työstä, mutta jokin sisäinen ylikehittynyt oikeudenmukaisuuden ja yhteisten asioiden hoitamisen hinku, on pienestä pitäen ajanut minua tähän työhön. Tämä työ on tavallaan osa minua, ja siksi voin esim. joustaa työajoissa. Osallistun neuvotteluihin ja vastaan auttavaan puhelimeeni iltaisin ja kesällä paitsi, jos olen uimassa (rakas harrastus) Vastaavasti työnantaja joustaa ja voin pitää välillä vapaata, vaikka ei olisikaan opetusalan sopimuksen mukainen loma, keskeytys koulutyössä.

Tiistaisin kokoontuu sivistystoimen johtoryhmä ja silloin voin erityisesti hyödyntää opettajataustaani ja sitä, että teen toistakin pätkätyötä ns. Helsinki-töitäni. Olen mm. OAJ hallituksen jäsen ja siten lähellä työmarkkinaneuvotteluita, koulutuspolitiikkaa, työhyvinvointia ja kaikkia ajankohtaisia työelämän kiemuroita. Tästä on sitä kuuluisaa synergiaetua, vaikka välillä kalenterin kanssa onkin havaittavissa tukkoisuusongelmaa.

Aika harvoja päiviä ovat sellaiset, missä ei olisi jotain sovittua kokousta, tai jokin kiperä kysymys ei vaatisi ripeää vastausta. Kuulun siihen joukkoon, joka nauttii ja pitää työssään siitä, että päivät ovat kaikki erilaisia. Näissä töissä on reagoitava nopeasti vaihtuviin tilanteisiin ja löydettävä hyvät iloiset asiat ongelmien lomasta ja välistä. Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen ja auttamisessa onnistuminen, kurjinta pitkittyneet epäselvyydet ja irtisanomiset.

Olen työurallani saanut tehdä valtavan monipuolisesti hienoja töitä: kesätöiden pikkutraktoreiden ajoista, kaikkien kouluasteiden opetushommien kautta neuvottelupöytään.  Siksi moni ällistyy, kun iloisesti kerron, että ainoa ja paras 😊 varsinainen työnantaja elämässäni on ollut Hyvinkään kaupunki.

Kirsi Contursi
JUKON pääluottamusmies

Kirsi Contursi

>> Aiemmat blogikirjoitukset löydä täältä

 

Päivitetty 25.8.2022