Kurkkaa kaupungin työntekijöiden arkeen

Projektipäällikkö Markku Nieminen toteaa, että pienen ihmisen ei tarvitse kivuta vuorelle tai juosta maratonia, vaan voi tyytyä pienempäänkin omassa elinpiirissään.


Olen Markku Nieminen ja toimin kaupungin ympäristöpalveluissa projektipäällikkönä kestävän kehityksen teemojen parissa. Työ kaupunkiorganisaatiossa on poikkihallinnollista ja eri yksiköiden kanssa toimin mm. energiansäästö- ja hyvinvointityöryhmissä.

Kevätkausi on raportointien aikaa, joista suuritöisin on Hyvinkään ympäristöraportti, joka vuosittain käsitellään kaupunginvaltuustossa kesäkuussa. Ympäristöraportti sisältää ympäristötilinpäätöksen, tietoja kaupunkiorganisaatiossa tehdyistä ympäristötoimista sekä energia- ja ilmastoraportin. Ympäristöraportti yhdessä hyvinvointikertomuksen, henkilöstökertomuksen sekä tilinpäätöksen ja arviointikertomuksen kanssa muodostavat kestävän kehityksen raportointikokonaisuuden kunnassa.

Hyvinkää on vuodesta 2004 ollut mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa (KETS), jossa tavoitellaan Hyvinkään kaupungin oman energiankäytön tehostamista, sopimuskaudella 2017–2025 kaikkiaan 7,5 %. Aktiivinen energiansäästötyöryhmä vastaa toimenpiteiden laatimisesta ja toteuttamisesta ja Hyvinkäällä sopimuksen säästötavoite on jo koossa ja samalla kaupunki säästää energiakuluissaan. Vuodesta 2016 Hyvinkää on kaupunginvaltuuston päätöksellä ollut hiilineutraalisuutta tavoittelevien HINKU-kuntien jäsen ja vuodesta 2017 myös FISU kuntien jäsen (Finnish Sustainable Communities), jossa hiilineutraalisuuden lisäksi tavoitellaan jätteettömyyttä ja kestävää elämän tapaa, johon FISU-kuntien yhteishankkeessa tulevana vuonna pyritään vaikuttamaan. Toimin näissä kaikissa kolmessa Hyvinkään yhteyshenkilönä ja ympäristöraporttiin haalinkin tietoja toimenpiteiden toteutumisesta.

Ajankohtainen asia tällä hetkellä on ympäristövahti-palvelun rakentaminen kaupungin kotisivuille. Ympäristövahti on kaikille avoin palvelu, jossa voi seurata Hyvinkään ympäristöohjelman toimenpiteiden toteutumista eri teemoissa, kuten energiatehokkuudessa, ilmastopäästöissä, liikenteen- ja maankäytön suunnittelussa ja muissa kestävän kehityksen teemoissa. Tavoitteena on saada palvelu pystyyn syksyn aikana. Päivitetyn ympäristöohjelman kausi käynnistyi tämän vuoden alussa ja jatkuu kaupunkistrategia Pelikirjaa toteuttaen vuoteen 2027. Ympäristöohjelmaa laadin yhdessä asianomaisten yksiköiden kanssa ja jos se oli haastava ponnistus, niin on nytkin sen sovittaminen uuteen sähköiseen ympäristövahti- palveluun.

Ympäristöpalvelun toimipiste on kaupungintalolla, missä pääsääntöisesti muutkin kaupungin yhteistyöyksiköt toimivat. Kaupungintalo onkin hyvä paikka kontakteihin, mutta nykyinen hybridityömalli, jossa ollaan osin läsnä ja osin etätöissä on tapaamisten kannalta osin haasteellinen, mutta näen etätyömahdollisuuden kuitenkin positiivisena asiana.

Olen maaseutuasukkina myös Hyvinkään kyläasiain neuvottelukunnan sihteeri, jossa kaupunkiorganisaation edustus yhdessä kylien edustuksen kanssa pähkäilee kyläasioiden parissa. Kyläaktivismia olen harjoittanut myös vapaa-aikana, asukasyhdistyksen touhuissa ja sitten (nyt jo lakkautetun) kyläkoulun vanhempainyhdistyksessä ja nykyisin Kaukas EloFolk konserttien parissa (jossa päätapahtumamme on 11.–12.8. kauniissa Kaukasten Juhlatalossa ja kesäinen ilmaiskonsertti jo 5.7. japanilaishaitaristin kera, tervetuloa!)

Maaseutuasukkina olen myös koettanut pitää työpaikan pyöräilymatkan päässä ja kaupungintalolle se onnistuukin (n. 15 km). Muutoinkin olen harrastanut ”arkipäivän ekstriimiä”, eli olen pienen ihmisen mitalla koettanut kerran keväässä hiihdellä töihin kantohankien aikaan ja olenpa kerran töihin potkukelkkaillutkin (ja ennen Hyvinkäätä jopa luistellut).

Pienen ihmisen ei tarvitse kivuta vuorelle tai juosta maratonia, vaan voi tyytyä pienempäänkin omassa elinpiirissään. Ihmisen mitassa ja arkipäivän ekstriimin hengessä.

Hyvää kesää kaikille!

Markku Nieminen
Kestävä kehitys, projektipäällikkö

Markku Nieminen tyossa.jpg

>> Aiemmat blogikirjoitukset löydä täältä

 

Päivitetty 28.6.2023