Kurkkaa kaupungin työntekijöiden arkeen

Ateriapalvelupäällikkö Anne Ilola kertoo, että ennen kesälaitumille pääsyä on varmistettava, että kesän aikana palvelut toimivat.


Olen Anne ja työskentelen ateria- ja puhtauspalveluissa ateriapalvelupäällikkönä. Työpisteeni on kaupungintalolla. Esimiehenäni toimii tekninen johtaja. Ateriapalveluissa työskentelee noin 60 ruoka-alan ammattilaista, huolehdimme päivittäin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ruokailuista.

Työni on hyvin monipuolista ja antoisaa. Vastaan kokonaisuudessaan ateriapalveluiden toiminnasta, apuna minulla ovat ateriapalveluesimiehet ja toimistosihteeri. Jokainen päivä on erilainen ja meillä tapahtuu jatkuvasti. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kanssa olemme tehneet palvelusopimukset, jossa on määritelty palvelunlaatu ja tarjonta. Käymme kuitenkin jatkuvaa vuoropuhelua heidän kanssaan, jotta tiedämme aina palveluntarpeen.

Kirjoittaessani tätä, kevät on jo pitkällä. Joka kevät ennen kesälaitumille pääsyä, työhöni kuuluu varmistaa, että kesän aikana meillä palvelut toimivat. Tosin kesällä palvelutarve hiukan supistuu, kun koulut ovat kiinni ja osa myös päiväkodeista. Yleensä kesäisin meillä on järjestettävänä muutamien leirien ruokahuoltoa ja tänä vuonna myös puistoruokailua lapsille. Leirit ovat kesäaikana mukavaa vaihtelua henkilöstöllemme, kun toimitaan yhdessä isossa keittiössä yksin puurtamisen sijaan. Se tuo mukavaa ”pöhinää” perustyöhön, näkee kollegoita ja se jos jokin, piristää mieltä.

Kevään aikana olemme tarkastelleet yhteistyössä Hyvinkään Ravitsemispalveluiden kanssa syksyn ruokalistaa, vaihdettu pois aterianosia, jotka eivät maistu asiakkaille ja yritetty tuoda tilalle maistuvampia vaihtoehtoja. Siinä työssä emme voi unohtaa kouluruokasuositusta emmekä varhaiskasvatuksen ravintosuositusta. Ne ovat peruspilareita ja ohjaavat meitä, kun suunnitellemme ruokalistoja. Tällä hetkellä suositukset ohjaavat vähentämään punaista lihaa ja lisäämään kasvisruokaa. Jännityksellä odotan, miten uudet, kesällä julkaistavat pohjoismaiset ravitsemissuositukset tulevat vaikuttamaan koulu- ja päiväkotiruoka suosituksiin.

Ennen lomaani on edessä ateriapalveluiden hinnoittelu vuodelle 2024 ja alustavan talousarvion tekeminen. Tänä vuonna talousarvioon haastetta tuovat edelleen nousevat elintarvikkeiden hinnat. Toivottavasti saamme balanssin laadun ja hintojen suhteen, jotta saamme nauttia jatkossakin terveellisestä, ravitsevasta ja maukkaasta ruoasta!

Kiitän kaikkia ateriapalveluiden työntekijöitä hyvästä työstä ja toivotan kaikille oikein ihanaa ja rentouttavaa kesää!

Anne Ilola
Ateriapalvelupäällikkö

Anne Ilola

>> Aiemmat blogikirjoitukset löydä täältä

Päivitetty 13.6.2023